Din oras

Centrul parasit al Clujului: spatii generoase asteapta chiriasi si se dezintegreaza pe zi ce trece

15 spatii comerciale din centrul Orasului Comoara aproape se dezintegreaza asteptand chiriasi. Cu preturi intre 8 si 20 de euro metrul patrat inchiriat, apartamentele din centrul Clujului zac sub fotografii de epoca. Oamenii de afaceri spun ca preturile exorbitante cerute de proprietari sunt de vina pentru situatia creata, in vreme ce agentii imobiliari arata inspre pozitionarea cu vad comercial foarte bun.

Chirii intre 2 si 4.000 de euro lunar

Zona 0 a municipiului Cluj-Napoca e impanzita de spatii comerciale generoase, ascunse dupa afise cu fotografii de epoca.

Agentiile imobiliare dau in chirie spatii generoase in plin centrul municipiului. Oamenii de afaceri nu se incumeta sa plateasca pentru ele preturi intre 8 si 20 de euro pe metru patrat, astfel incat proprietarii isi ascund, dupa vitrine, neputinta. 

Pe strada Napoca, un spatiu de 200 de metri patrati este dat in chirie cu 4.000 de euro lunar. Spatiul dispune de 5 incaperi, cu doua grupuri sanitare si terasa proprie. Cu toate acestea, cele 5 incaperi ale imobilului au ramas pustii de aproape 3 luni.

Centrul Clujului, golas

Intr-o conditie mult mai proasta, insa cu un vad commercial mai bun, pe pietonala Eroilor, un spatiu generos de 85 de metri patrati, la numarul 49, nu-si gaseste chirias de cativa ani buni. La strada, insa, afisele carpesc bucatile lipsa din geamuri si lemnele batute in usi. Chiria se ridica la aproximativ 2.000 de euro. Proprietarul sustine ca edificiul este dat in chirie.

In vecinatate, la numarul 51, alt imobil generos este dat in chirie. Cu 2.800 de euro lunar, in centrul municipiului se poate inchiria un imobil de lux de 315 metri patrati utili.

“Problema are mai multe aspecte: oamenii scot la inchiriat un imobil cu un pret relativ mare. Spre exemplu, pentru un spatiu de 90 de metri patrati, pe Bulevardul Eroilor, pretul initial era de 3.500 de euro. In timp, calitatea spatiului s-a deteriorat, iar acum a ajuns la jumatate din pret. Daca la inceput nu exista o oferta pentru spatiul respectiv, acum nu mai exista conditii care sa justifice suma ceruta”, a spus un expert imobiliar specializat in spatiile comerciale din Cluj-Napoca.

“Clujenii prefera mall-urile pentru shopping”

In opinia specialistilor, Clujul spatiilor comerciale se insufleteste de abia in mall-uri.

“In centru exista expunere, insa nu si vad comercial, asta insemnand ca oamenii intra si se uita la produse, insa nu cumpara. Shopping-ul a devenit, in timp, marca mall-urilor si a marilor centre comerciale. Da, bineinteles, in centrul orasului pot sa aiba un profit foarte bun terasele si cafenelele, industria serviciilor, in general, insa pentru comertul cu amanuntul, clujenii prefera marile firme din centrele comerciale”, a aratat F.C., analist economic.

Intre timp, in oras se asterne praful peste spatiile comerciale. Primaria municipiului Cluj-Napoca a aprobat o Hotarare de Consiliu Local prin care proprietarii de spatii comerciale sunt obligati sa posteze mash-uri cu imagini ale Clujului de epoca pe perioada neutilizarii spatiilor comerciale. Potrivit HCL din 2009, proprietarii care uita sa “toaleteze” la exterior spatiile comerciale risca o amenda cuprinsa intre 500 si 1.000 de lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *