Centrul de retinere si arestare preventiva din subordinea Inspectoratului de Politie al Judetului Cluj este “ceva inuman, un loc in care nu poti sa stai nici macar o ora, cu atat mai putin sa supravietuiesti cateva luni”. O spune fostul sef al Politei Clujene, Teodor Pop Puscas, care sustine ca atmosfera din centru e una “ce sfasie”. Cu toate acestea, incercarile repetate de a construi un nou centru de retinere si arestare preventiva la Cluj s-au lovit de refuzuri constante. Nu exista bani pentru crearea unui spatiu care sa nu para scos din lumea a treia.
“Conditiile din cadrul arestului preventiv din Cluj nu sunt propice pentru anul 2000, nu 2015. Trebuie construit un arest nou pentru ca acele incaperi de acolo nu sunt apte pentru un arest modern. Nu sunt fonduri pentru asta, insa. Asta e cauza cauzelor – lipsa de fonduri. Oamenii s-au gandit la niste proiecte, am inteles ca ele exista, dar nu ii baga nimeni in seama din punctul asta de vedere. Am inteles ca in ultima vreme a fost zugravit, reabilitat intr-o anumita masura, dar fara investitii prea mari”, explica Teodor Pop Puscas.
Fostul sef al Politiei clujene spune ca nu are cuvinte pentru a descrie spatiul in care sunt obligati sa stea cei care ajung in arest preventiv la Cluj. Cu toate ca problema nu este una noua, necunoscuta autoritatilor superioare, se pare insa ca nu exista niciun plan, cel putin nu in viitorul apropiat, care sa schimbe situatia.
“Acele incaperi nu corespund unui arest decent. Sunt de nedescris – e un spatiu impropriu, ce are canalizarea sub canalizarea strazii. Din cauza asta, acolo au fost inundatii de nenumarate ori. Incaperile sunt insalubre, neluminate natural, in care e un bec ce duce la o atmosfera ce sfasie. Stau cate patru intr-o camera extrem de mica, e ceva deplorabil. Problema nu e una recenta, ea dainuie dinainte de 1990. Ala nu e arest propriu unei vieti umane, ci pentru niste specii reduse, in adevaratul sens al cuvantului. Nu are lumina natuala decat pe coridoare, nu are aerisire, e dureros. Nu e un loc in care sa stai nici macar o ora, cu atat mai putin sa supravietuiesti acolo cateva luni. Este ceva inuman”, incheie Teodor Pop Puscas.
Fostul deputat independent de la Cluj, Mircia Giurgiu, a incercat, in 2011, sa ajute la schimbarea situatiei, dar proiectul sau a ramas in aer, dupa ce partenerul sau de proiect, deputatul PNL Virgil Pop, a fost, paradoxal, arestat chiar dupa o vizita la sediul arestului preventiv.
“Am facut interpelare si am primit raspunsuri, ca o sa se aloce bani pentru a se construi alt sediu. Vorbisem in comisie impreuna si dupa aia, daca a plecat, eu n-am mai facut nimic”, a declarat Mircia Giurgiu.
Colonelul in rezerva Grigore Blaga, fost sef al IPJ Cluj, sustine ca doar o noua constructie ar putea fi amenajata in asa fel incat sa se respecte, cu adevarat, drepturile retinutilor. Orice incercare de renovare a cladirii este in zadar, spune acesta, pentru ca spatiul cu pricina a fost proiectat pentru altceva.
“Problema e mai complicata, cladirea nu a fost construita pentru a fi arest acolo. Este foarte greu sa adaptezi lucrurile, mai ales in cazul unei cladiri de tipul acesteia care exista in Cluj, solida, veche. Nu se pot face amenajari asa cum ar trebui sa se faca. Daca ar fi posibil, cel mai bine ar fi sa se construiasca un nou loc pentru retinere si arest peventiv”, a declarat Blaga pentru Ziar de Cluj.
Arestul IPJ Cluj se afla la subsolul cladirii in care functioneaza institutia, are 23 de camere si o capacitate de 65 de locuri. Usile de la celule sunt din lemn, exact ca in 1938, cand in cladire functiona Siguranta Statului. Nu exista toalete in camere, iar despre ventilatie in camere, cum exista in alte inchisori, nici nu poate fi vorba.
Presa din Cluj a relatat in repetate randuri conditiile precare din arest, mai ales in dupa retinerea primarului Sorin Apostu. Atunci s-a dezvaluit ca pozitionarea arestului la demisol face ca arestatii sa-si duca zilele in conditii greu de imaginat: igrasie, lipsa luminii si a aerului curat, lipsa grupurilor sanitare in fiecare celula. In plus, cei arestati nu au spatiu de plimbare, iar o ploaie mai puternica duce la inundarea demisolului cu apa din sistemul de canalizare.
De altfel, in 2013, Asociatia pentru Apararea Drepturilor Omului (APADOR) a facut o vizita la Centrul de retinere si arestare preventiva din subordinea Inspectoratului de Politie al Judetului Cluj. Concluziile raportului ulterior au fost, pe cat de socante, pe atat de ignorate:
„Conditiile de detentie regasitein CRAP Cluj contravin din multe puncte de vedere standardelor internationale in domeniu si care au fost recomandate Romaniei si de catre Comitetul European pentru Prevenirea Torturii si Tratamentelor Inumane sau Degradante. CRAP Cluj este supraaglomerat, camerele nu dispun deloc de lumina naturala sau lumina artificiala suficienta, nici de aerisire. Articolele de mobilier cu care sunt dotate camerele sunt insalubre, peretii murdari emana un miros inecacios care otraveste si putinul aer respirabil al camerelor. In tot arestul este prezent mirosul de urina si mucegai de la grupurile sanitare si de la canalizare. Conducerea arestului a afirmat ca au fost frecvente situatiile in care apa din subsolul cladirii a refulat in interiorul centrului, la baza peretii fiind in permanenta uzi.
Toatre aceste aspecte indica un tratament degradant la care sunt supuse toate persoanele arestate in CRAP Cluj, pe toata durata sederii in centru. In aceste conditii, aspectul de reintegrare sociala pe care in mod obligatoriu trebuie sa-l implice starea privativa de libertate este pierdut din vedere si imposibil de realizat. De retinut ca in discutie sunt persoane arestate impotriva carora nu a fost data o sentinta judecatoreasca care sa constate vinovatia si care trebuie sa beneficieze de prezumtia de nevinovatie”
APADOR-CH solicita atunci inchiderea imediata CRAP Cluj, „intrucat nicio solutie realista de amenajare a actualului spatiu nu este intrevazuta, astfel incat sa se respecte conditiile de detentie prevazute atat de legea interna cat si de standardele internationale in materie„.