Focus

Centrul de Psihologie din MAI condus de clujeanul Darius-Mihai TURC. Testele psihologice periodice ale polițiștilor, vechi de peste 30 de ani

Cosmin Andreica, președintele Sindicatului Polițiștilor Europeni „EUROPOL” a declarat recent că testele psihologice pentru admiterea în Poliția Română au ajuns să fie o formalitate.

Pornind de la această afirmație, Ziar de Cluj a încercat sa descopere cum sunt testați candidații și cine răspunde pentru modelul de examinare.

Ca urmare a recentelor evenimente cu arestarea unui polițist din București, suspect de pedofilie, presa a început să își îndreptare privirea spre o altă lacună a sistemul din România: modul prin care se ajunge pe funcția de agent de politie.

Cei de la gândul.ro au publicat astăzi un material prin care arată că, subiectele la testarea psihologică sunt vechi de mai bine de 35 de ani.

Cosmin Andreica, de la Europol susține că voit s-a păstrat această testare psihologică învechită pentru a fi folosită împotriva „polițiștilor incomozi”.

Iată câteva exemple dintr-un subiect de testare psihologică, la care polițiștii sunt supuși periodic sau la indicațiile superiorilor din IPJ:

Spun adesea „da” când aș vrea să spun „nu”
Îmi apăr drepturile fără a le încălca pe ale altora
Prefer să ascund ceea ce gândesc sau ceea ce simt dacă nu cunosc bine persoana cu care vorbesc
Sunt mai de grabă o persoană autoritară și decisă
În general, cred că este mai ușor și mai abil să acționezi prin persoane interpuse, prin intermediari, decât direct
Mă tem să critic oamenii și să le spun ce gândesc.
Nu îndrăznesc să refuz anumite sarcini, chiar dacă nu intră în atribuțiile mele.
Nu mă tem să-mi exprim părerea chiar dacă acest lucru este primit cu ostilitate.
Când are loc o dezbatere prefer să stau de-o parte, pentru a vedea în ce sens, în ce direcție o va lua.
Mi se reproșează adeseori că am spirit de contrazicere.
Nu-mi place să ascult pe alții.
Mă aranjez astfel încât să fiu în apropierea celor cu funcții mari pentru că aceasta aduce foarte multe beneficii.
Sunt considerat destul de descurcăreț și de abil în relațiile cu alții.
Întrețin cu ceilalți raporturi întemeiate mai curând pe încredere, pe cooperare și mai puțin pe dominare și calcul.
Prefer să nu cer ajutor colegilor mei, ar gândi că nu sunt competent.

La aceste afirmații, cei supuși testării trebuie să răspundă cu „DA” sau „NU”.

 

Centrul de Psihologie din MAI condus de un poliţist din judeţul Cluj

La o simplă căutare pe site-ul Ministerului de Afacerilor Interne găsim departamentul „Centrul de Psihosociologie” condus de un poliţist turdean. Vorbim de directorul, comisar şef de poliţie, Darius-Mihai TURC.

Şi-a început cariera profesională în 1995 la MAI, unde este angajat şi în prezent. Pe lângă poziţia executivă în Centrul de Psihologie, Turc este profesor universitar la Facultatea de Psihologie din cadru UBB Cluj.

Din păcate, acesta s-a focalizat mai mult pe studii referitoare la eventualele acte de hărțuire sau discriminare în MAI, și prea puțin pe propuneri de modificare a testelor psihologice periodice, la care sunt supuși polițiștii.

 

Concret, Centrul de Psihosociologie al MAI este condus de un domn care primește un salariu lunar de 7600 lei. El este comisarul şef de poliţie dr. Darius-Mihai TURC. Lucrează în același loc din 1995. A urcat în ierarhie treaptă cu treaptă. E tânăr, are 47 de ani. E și profesor asociat la două universități de psihologie de prestigiu: Universitatea București și Universitatea Babeș Bolyai. Se presupune că stăpânește bine profesia, are vârsta necesară unei revoluții în direcția pe care o conduce.

Și?

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *