In vizor

Centrul de prelucrare a gunoaielor: „soluția” la care au recurs autoritățile. „Clujul va ieși de pe lista de monitorizare pe infringement”

La temperaturi sub zero grade, specifice lunii decembrie, muntele de gunoi de la Pata Rât își conservă puțin din miros, mai puțin din toxicitate. Termenul pentru finalizarea primei celule de prelucrare a gunoaielor anunțat inițial de președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, era septembrie 2019. Ulterior, acest termen a fost amânat spre finalul anului, adică pentru luna decembrie.

Din păcate, nici unul dintre aceste termene nu a fost respectat. 

Conform asigurărilor aceluiași Alin Tișe, rampa de la Pata Rât – unde discutăm de un depozit neconform de deșeuri, ce a depășit orice limite de depozitare și orice termen legal, pentru care România și Clujul sunt monitorizate de Comisia Europeană – urma să fie închisă, cel târziu, în luna August 2019.

Muntele de gunoi a rămas nemișcat, iar la finalul lunii noiembrie 2019, un număr de 50 de familii din Pata Rât, alături de Fundația Desire, au dat în judecată Consiliul Local și Municipiul Cluj-Napoca prin Primar, Consiliul Județean Cluj, Județul Cluj prin Președintele Consiliului Județean, Regia Autonomă a Domeniului Public Cluj-Napoca și S.C. Salprest Rampa S.A. din cauza condițiilor de locuire de la Pata Rât.

CITEȘTE ȘI: Autoritățile clujene, acționate în judecată de 50 de familii din Pata Rât pentru condițiile inumane: „Trebuie aduse în fața legii și făcute răspunzătoare!”

Criza gunoaielor din Cluj – soluții în batjocură

Primăria și autoritățile clujene au promis în nenumărate rânduri că vor soluționa criza gunoaielor.

S-a anunțat închiderea și ecologizarea vechii rampe, precum și construirea de rampe noi, curate și ecologice, dar acestea au reprezentat doar promisiuni neonorate. 

Cele cinci platforme ale rampei RADP, precum și rampa administrată de Salprest SA, existente în momentul de față și deschise în 2015 sunt „temporare” și ar fi trebuit să funcționeze doar un an. Patru ani mai târziu ele sunt tot acolo, iar aerul din Pata Rât este irespirabil. 

„V-aș spune că ÎN ACEST AN vom închide și rampa de la Pata Rât, iar cu aceasta noi vom ieși, practic, din monitorizarea pe infringement. În momentul de față doar pe rampa de la Pata Rât mai suntem monitorizați. 

RAMPA DE LA PATA RÂT SE VA ÎNCHIDE ÎN ACEST AN”, declara șeful județului, Alin Tișe, în februarie 2019.

în imagine: alin tișe arată spre noul termen de finalizare a CMID-ului – spre finalul anului

Ultima promisiune făcută de Alin Tișe și publicată de presa locală ne lasă să înțelegem clar și precis că prima celulă va deveni operațională NU ÎN SEPTEMBRIE, CI LA FINALUL ACESTUI AN.

„Chiar dacă se fac speculații negative, în mod cert până la finalul anului dăm în folosință prima celulă de depozitare, ceea ce presupune că vom eficientiza și costurile privind gestionarea deșeurilor”, declara recent Alin Tișe.

În privința Centrului de Management Integrat al Deșeurilor, termenul inițial de finalizare – 2014, a fost decalat în mod repetat. În cele din urmă, CJ Cluj a anunțat că va deschide o primă celulă a centrului, iar cea de-a doua ar urma să fie înlocuită cu un sistem de incinerare.

În octombrie 2019, în timp ce inaugura primele platforme subterane de colectare a deșeurilor cu acces pe bază de cartelă, edilul clujean Emil Boc s-a referit și la închiderea rampei de la Pata Rât din cadrul proiectului Centru de Management Integrat al Deșeurilor.

Primarul Clujului a precizat că din informațiile primite de la Consiliul Județean, în această toamnă ar urma să fie funcțională și prima celulă a Centrului de Management Integrat al Deseurilor (CMID): 

„Va închide rampa temporară de la noi”, declara Emil Boc.

Chiar dacă întărită de primarul Boc, această promisiune a rămas în continuare neonorată. 

CITESTE ȘIClujenii stau cu gunoaiele neridicate, iar Emil Boc inaugurează platforme pe bază de cartelă

Da, poate singura „soluție” la care au ajuns autoritățile clujene în privința deșeurilor în care se bălăcește atât municipiul Cluj-Napoca, cât și județul Cluj, este să umble cu fofârlica: acestea înaintează noi termene pentru deschiderea centrului de prelucrare a deșeurilor și se eschivează în privința recunoașterii unei stări de fapt, și anume că banii clujenilor au fost tocați aiurea din 2011 și până în prezent, fonduri publice de ordinul milioanelor de euro. 

Atât închiderea rampelor neconforme, cât și construcția CMID și a stațiilor de transfer fac parte din Sistemul Integrat de Management al Deșeurilor. Au fost cheltuite milioane de euro pentru un proiect care de 8 ani de zile bate pasul pe loc, astfel încât nici măcar rampa de gunoi de la Pata Rât nu este închisă, iar clujenii sunt nevoiți să plătească facturi majorate la gunoi. De altfel, rampele permanente ale RADP-ului (numite impropiu „temporare”) nu mai fac față tonelor de deșeuri care se depozitează acolo, iar Clujul este nevoit să își transporte gunoaiele în Bihor și Târgu Mureș.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *