Din oras

Centrul cultural nefăcut de un deceniu peste paragina de pe B-dul 21 Decembrie va fi resuscitat în următoarea ședință de Consiliu Local, să nu pară mort

În cadrul ședinței Consiliului Local Cluj-Napoca din data de 7 februarie, consilierii vor vota un proiect de hotărâre „privind actualizarea indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investiții «Restaurare, revitalizare și valorificare durabilă a monumentului istoric în vederea realizării unui centru cultural, identificat prin codul CJ-II-m-B-07268 – pavilion B, situat în B-dul 21 Decembrie 1989 nr. 106 din municipiul Cluj-Napoca”, aprobați prin Hotărârea nr. 729/2019. Proiect din inițiativa primarului.”

Este vorba despre fosta cazarmă militară de pe 21 Decembrie, care a devenit, între timp, în loc de centru cultural, pericol public.

De un deceniu, pe 21 Decembrie aleșii locali ne promit un centru cultural. În 2017, în această locație ni se promitea un Centru European de Artă Contemporană – proiect fanion în dosarul de candidatură al Clujului pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021. Bineînțeles că proiectul, care urma să fie inaugurat în 2020, nu a mai fost realizat.

Nici proiectul grandios al Centrului Cultural Transilvania, care prevedea construirea unui sediu pentru Filarmonică și a unui hotel cu 8 etaje, ori a unei clădiri de birouri, nu a devenit realitate, din lipsă de investitori și de viziune administrativă.

Ziar de Cluj a semnalat în urmă cu 2 luni pericolul pe care îl reprezintă ruinele de pe bulevardul proaspăt modernizat, pericol acutizat în urma modernizării.

Până la demararea lucrărilor de modernizare a Bulevardului 21 Decembrie 1989, trecătorii erau protejați de eventualul colaps al clădirii dărăpănate prin schelele montate pe fațada acesteia.

Montarea dalelor de granit pe trotuare a necesitat demontarea schelelor de protecție. Prin urmare, pietonii sunt expuși pericolului ca imobilul părăginit să se autodemoleze peste ei.

Prin hotărârea de CL care urmează a fi votată în data de 7 martie, sunt actualizați indicatorii tehnico-economici pentru restaurarea dărăpănăturii istorice de pe 21 Decembrie, care ar urma să fie transformată într-un spațiu cultural „în conexiune cu funcția de Filarmonică – investiție viitoare pe aceeași parcelă.”

Valoarea totală a investiției ar urma să fie de 38 827 464,49 lei, cu TVA. 7 845 358 euro, la cursul valutar BNR de astăzi.

Valoarea inițială a devizului era de 27 699 844,47 lei, cu TVA, numai că, din 2019, când a fost primul deviz întocmit, prețurile au crescut.

Finanțarea proiectului ar urma să fie realizată din fonduri europene.

Imobilul ar urma să fie refuncționalizat pentru un scop cultural: la subsol, cu spații multifuncționale – expoziționale, pentru seminare, instruire și ateliere; la parter, cu spații multifuncționale – expoziționale, pentru evenimente culturale și de informare; la mansardă, cu spații multifuncționale, sală pentru activități educaționale și artistice, studiouri de creație, spații pentru organizare de evenimente.

Pentru ca toate acestea să devină realitate, ar trebui întreprinse mai întâi lucrări de rezistență (inclusiv demolări, consolidări, introducerea de noi elemente structurale), lucrări de arhitectură, modernizarea zonelor de acces, lucrări complete de instalații, amenajări exterioare ș.a.

Chestiuni complicate, așadar, care au șanse mari să rămână în continuare doar pe hârtie, la stadiul de bune intenții. Durata de execuție a obiectivului de investiții ar trebui să fie de 24 de luni, iar cea de implementare a proiectului de 36 de luni. Numai că, în lipsă de investitori, monumentul istoric al paraginii clujene și-ar putea păstra mult și bine caracterul acultural.

Istoria recentă a „monumentului istoric” ce se autodemolează, în loc să devină centru cultural

Fosta cazarmă militară „Avram Iancu” de pe Bulevardul 21 Decembrie 1989 a fost preluată în proprietatea municipiului Cluj-Napoca, din proprietatea statului român și administrarea Ministerului Apărării Naționale, în baza HG nr. 312/2009.

În anul 2022, clădirile degradate care ar fi trebuit să devină edificii culturale de anvergură europeană sunt un real pericol public, ele fiind situate în mijlocul unui bulevard intens circulat și al unei parcări „provizorii”, parcare inaugurată în 2016, în locul Centrului nefăcut Cultural Transilvania.

Potrivit Hotărârii de Consiliu Local din 24 martie 2021, Pavilionul A al vechii cazarme ar fi trebuit să fie demolat, „în vederea demarării procedurilor pentru realizarea lucrărilor de restaurare, refuncționalizare, revitalizare și valorificare durabilă a imobilului – monument istoric Pavilion B”. Pavilionul B urma să devină spațiu cultural, iar în hotărârea de CL se preciza că „proiectul va fi propus spre finanțare în perioada programatică 2021 – 2027”. Adică, la multianualul și la mulți ani!

În hotărârea din martie 2021 mai era scris negru pe alb:

„Potrivit Raportului de Expertiză și a Notei tehnice de constatare privind Pavilionul A, acest corp de clădire se află într-o stare avansată de degradare, multe din elementele structurale sunt în stare de colaps, starea tehnică a acestuia impunând demolarea de urgență pentru prevenirea accidentării trecătorilor.”

Nota tehnică de constatare din 28 01 2021, privind starea tehnică a clădirii Corp C1 – Pavilionul A, conchide:

„…construcția existentă are o rezistență și o stabilitate precară, multe elemente structurale fiind în stare de precolaps și chiar de colaps.

Pentru a preveni posibilele accidentări ale trecătorilor, cu efecte posibile foarte grave, starea tehnică existentă a clădirii și trendul negativ al degradărilor impune demolarea urgentă a clădirii, ținând cont de faptul că zona este puternic circulată.”

Că nu s-au realizat centrele culturale promise, că s-a făcut în loc doar o parcare provizorie, devenită definitivă, e una. Dar, că nu s-au realizat încă demolările care erau urgente de anul trecut, e alta. Se pare că, în Cluj-Napoca, nu numai că nu putem construi, dar nu putem nici măcar demola, atunci când demolarea se impune.

Exit mobile version