Din oras

Centrul Comunitar Judetean ofera un complex de servicii unic la nivel national

De o luna si jumatate, Centrul Comunitar Judetean, inaugurat cu surle si trambite inca din iunie, este vizitat zilnic de copii cu autism, cu sindrom Down, persoane cu dizabilitati, tineri institutionalizati care vor sa isi gaseasca un loc de munca sau varstnici care sufera de Alzheimer. O echipa multidisciplinara de 30 de specialisti ii asteapta la terapie. Serviciile oferite la Centrul infiintat din bani europeni sunt gestionate de Directia de Asistenta Sociala si pentru Protectia Copilului si sunt gratuite.

Programul pe strada Albert Einstein numarul 14 incepe dimineata devreme. De la 7 30 pana la ora 16 beneficiarii sosesc conform graficului stabilit in prealabil. Intr-un cabinet cel mai tanar beneficiar, de numai 11 luni are parte de o sedinta, in altul un varstnic face exercitii de recuperare, iar la subsol se pregateste cada pentru hidroterapie.

“Cel mai tanar beneficiar are 11 luni si are sindromul Down, iar cel mai batran are 74 de ani”, arata Mihaela Telcean, seful Centrului.

Complexul este impartit in sase centre pe diferite domenii care trateaza la momentul actual 59 de persoane. Capacitatea maxima a Centrului este de aproape 500 de persoane.

Centrul de Recuperarea pentru Copiii cu Autism, unde se beneficiaza de kinetoterapie, interventie psihopedagogica sunt doi beneficiari.

La centrul de Recuperare pentru Copiii cu Dizabilitati Fizice si Neuropsihice sunt 16 beneficiari. Aici copiii beneficiaza si de interventie logopedica si masaj. De asemenea exista cate un centru pentru integrarea socio-profesionala a tinerilor din centre de plasament, respectiv a persoanelor cu handicap, cu 23, respectiv patru beneficiari, unde acestia au parte de consiliere psihologica si mediere in gasirea unui loc de munca.

Centrul de Recuperare pentru Persoanele Adulte cu Handicap are sase beneficiari care au parte de servicii de fizioterapie, hidroterapie, masaj, kinetoterapie, interventie logopedica, psihologica si asistenta sociala. Centrul de Recuperare pentru persoanele cu Alzheimer si Alte Demente numara opt beneficiari.

“Aici este o sala mica de care eu sunt foarte mandra pentru ca serviciul acesta nu mai exista la nivel national. Pentru copii si adulti post accidente vasculare se lucreaza pe mobilizarea orofaciala si pe probleme de inghitire, masticatie, tot ce inseamna in zona asta faciala. Avem oglinzi si chiuveta, sunt exercitii de suflat in apa, de mobilizare”, a explicat seful Centrului.

Deocamdata centrul are 30 de angajati, dar pana la finalul anului vor fi aproximativ 55, cat este nevoie pentru ca Centrul Comunitar sa functioneze la capacitate maxima.

“Oferim servicii in contextul ramanerii in familie, in societate. Facem echipa cu apartinatorii ceea ce da o plusvaloare calitatii serviciilor. Viziunea a fost aceea de a avea niste servicii in complementaritate si care sa cuprinda o paleta cat mai larga de satisfacere a nevoilor si sa nu tina cont de varsta. Sa fie de la cel mai mic pana la cel mai mare, sa nu avem probleme ca daca am implinit X ani nu mai pot beneficia”, a subliniat si Nicoleta Molnar, director adjunct al DGASPC.

Valoarea totala a proiectului a fost de peste 9 milioane de lei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *