Din oras

Centrul Clujului, cimitirul spatiilor comerciale

Scris de 536

Centrul Clujului este impanzit de spatii comerciale goale, cu vitrine prafuite, care aduc un minus imaginii orasului. Proprietarii au uitat de Hotararea de Consiliu Local care ii obliga sa acopere geamurile cu mash-uri cu imagini ale municipiului Cluj-Napoca, iar administratia locala a uitat, la randul ei, sa ii traga la raspundere.

Centrele comerciale abandonate dau orasului nostru un aer industrial, nedemn de un centru istoric al unei urbe universitare.

Ziardecluj.ro a realizat un inventar al spatiilor goale, unele parasite de ani de zile, altele care au ajuns vitrina pentru afise amplasate illegal. In centrul Clujului sunt peste 15 astfel de spatii, in imediata apropiere a kilometrului zero.

Pe strada Napoca, Biserica Ortodoxa detine un spatiu generos, de 350 de metri patrati, unde a functionat peste 10 ani Fast-Food-ul Speed. Parintele Moldovan, cel care se ocupa de inchirierea spatiului, ne-a declarat ca administratorul fast-food-ului avea datorii, asa ca a renuntat la afacerile din Cluj si s-a intors in Iordania. “Asteptam oferte pentru spatiu, are si demisol si curte”, a declarat acesta. Pretul unitar este de 8-9 euro pe metru patrat.

Pe strada Memorandumului, alte doua spatii asteapta sa fie inchiriate, o fosta papetarie si o fosta florarie. In Piata Unirii, fosta ceainarie Tea House si-a inchis portile de mai bine de un an, iar pana acum nimeni nu s-a aratat interest sa inchirieze spatiul de langa Casa Municipala de Cultura.

Alaturat, un alt spatiu gol, unde a functionat sucursala Millenium Bank.

Ceea ce era inainte strada comerciantilor, Bulevardul Regele Ferdinand s-a transformat intr-o zona cu multe spatii goale, neocupate de mult timp. Nu mai putin de sapte spatii cu vitrina la strada sunt neocupate pe artera principala a Clujului.

Daca unele au fost revendicate de catre fosti proprietari, cum este cazul fostului magazin Photo Cake, alte spatii au fost renovate si pregatite pentru noi proprietari.

La subsolul Galeriilor Ferdinand se afla, spre exmplu, un alt spatiu de inchiriat, cu o suprafata totala de 174 de metri patrati.

Practic, este un beci amenajat cu piatra de Vistea, boltuit, ideal pentru un local. Proprietarii nu doresc insa ca destinatia locului sa fie bar de noapte. Pretul de inchiriere este de 12 euro pe metru patrat, usor negoiabil.

Pe Bulevardul Eroilor, din fostul magazin chinezesc Hong Kong a ramas doar firma pe fatada cladirii, astfel ca spatiul unde functiona, inainte, un magazin de chinezarii si un shopping center a ramas neocupat.

“Clujenii sunt prea saraci pentru a cumpara lucruri de proasta calitate, iar acest tip de magazine se adreseaza persoanelor cu venituri medii si sub medie. De aceea, in centru au inceput sa apara magazine cu produse de marca, scumpe”, este explicatia gasita de Sanda Muresan, presedinta Uniunii Nationale Imobiliare din Cluj.

De ce nu se inchiriaza spatiile centrale

“Situatia economico-financiara de la nivelul intregii tari duce la inchiderea acestor spatii, dar si pretul chiriilor, care este foarte mare in zona centrala, de peste 20 de euro metrul patrat”, mai spune Sanda Muresan.

Dezavantajul proprietarilor este acela ca spatiile se degradeaza daca nu sunt date in folosinta, iar expertii imobiliari sunt de parere ca un profit minim este de preferat in detrimentul unei investitii in cladire.

Pe langa preturile ridicate si dinamica pietei, o alta cauza a numarului mare de spatii ramase neocupate in centrul Clujului este situatia juridica neclara a acestora. “Orice spatiu se inchiriaza, la un moment dat. Mai lasa proprietarul, mai pune chiriasul si situatia se rezola, in cele din urma. Spatiile pe care le vedeti neocupate in centru, care au un aspect nefinisat sunt, cel mai probabil, spatii cu probleme. Poate fi vorba de procese pe rol, cazuri in care Primaria se lupta sa obtina spatii, sau o neintelegere intre mostenitori”, este de parere Antoanela Hurducas, expert imobiliar pe segmentul “spatii comerciale centrale”.

Centrul, uratit de vitrinele goale

Cu toate ca in Cluj-Napoca exista o reglementare prin care proprietarii sunt obligati sa lipeasca in vitrine mash-uri cu imagini ale municipiului Cluj-Napoca, cele mai multe vitrine sunt lasate goale sau acoperite cu afise ilegale.  “Neintretinerea fatadelor, geamurilor, vitrinelor si reclamelor publictare ale imobilelor detinute sub orice forma si neamplasarea, pe perioada neutilizarii spatiilor comerciale, de mash-uri cu imagini ale municipiului Cluj-Napoca (aprobate de Primarie) in exteriorul geamurilor si vitrinelor este sanctionata cu o amenda intre 500 si 1.000 de lei”, se arata in Hotararea de Consiliu Local.

Adina Fartusnic, Ioana Oros

 

 

 

 

 

 

 

 

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 2 hours Politica
  Marcel Ciolacu denunţă specula băieţilor deştepţi din energie: “România și-a vândut toată producția de energie pe 2022 (…) S-a dat la 200 -300 de lei!”
 • Acum 3 hours Politica
  Marcel Ciolacu anunță remanierea miniștrilor: “Se va face! Voi avea o discuție cu premierul”. Ciolacu nu a negat că vizați ar fi miniștrii Virgil Popescu sau Vasile Dîncu
 • Acum 3 hours Sanatate
  Sunt cu peste 5.000 de cazuri de COVID-19 mai multe decât în ziua anterioară. Clujul e în top
 • Acum 4 hours Politica
  Vasile Dîncu, despre posibila sa remaniere: “Fals!”
 • Acum 4 hours In vizor
  LĂCOMIA BĂNCILOR CRITICATĂ DUR de către Mugur Isărescu: “Au sărit calul și au dus ROBOR-ul peste dobânda-cheie. Au suprareacționat”
 • Acum 5 hours Editorial
  Alianța Vestului n-a fost altceva decât un mare fâs electoral cu ZERO realizări. Dar foame bolnăvicioasă de imagine a lui Emil Boc ne-a costat 165.000 EUR/an? Ne-a costat
 • Acum 6 hours General
  FURĂ ŞI FUGI: 27.000 de lei, în 25 de minute, atât a crezut că face un tânăr care a dat o spargere în Cluj. Visul s-a terminat cu cătuşe
 • Acum 6 hours General
  Peste 90% dintre clujeni s-au recenzat. Să vedem cu câţi poliţişti locali rămâne Emil Boc, să le dea SPOR DE OSÂNZĂ
 • Acum 9 hours Eveniment
  Un camion a luat foc în Dumbrava, pe cel mai periculos drum din Cluj, DN1E60
 • Acum 9 hours In vizor
  De ce îndeamnă Rafila ”pe toată lumea” să își ridice pastilele de iod de la farmacie. Că a dat o ”comandă” de 30 de milioane de euro la Antibiotice Iași și nu are cum să o distribuie populației
 • Acum 10 hours In vizor
  O asociere dintre STRABAG SRL, desemnată drept ”firmă penală” în mass media română și veșnic abonată la banii statului și GEIGER TRANSILVANIA SRL, firma de casă a fostului primar Iohannis, a primit contractul de peste 420 milioane de lei pentru 15 km. de autostradă între Cheţani şi Câmpia Turzii
 • Acum 10 hours Politica
  Radu Oprea (PSD): Dacă ceva nu este în regulă cu finanțările pe care le-a avut UDMR, atunci cu certitudine vom afla acest lucru
 • Acum 21 hours In vizor
  Urmează șmecheria recuperării banilor de pe brățările UNTOLD. Suma rămasă se poate dona pentru spitale – să aibă cu ce se lăuda organizatorii ce și cât de generoși sunt ei
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE