Din oras

Centru SF de cercetare a viitorului medicinei, in curand la Cluj

Medicina clujeana se va putea mandri in curand cu un centru care poate revolutiona ceea ce se stie despre anumite boli. Cercetatori de diverse specializari vor studia la Centrul IMOGEN boli care isi pot avea originea in conditii nefavorabile sau in transmitere ereditara in uter, la embrion si fat. Folosind o cladire ca in filmele SF, aparatura de ultima generatie si experienta din mari centre medicale ale lumii, acestia vor studia cauzele unor afectiuni mai putin cunoscute, chiar si in cazul unor boli cum sunt asa-numita buza de iepure sau autismul. 

Centrul IMOGEN a fost numit in anii trecuti drept cea mai mare investitie de dupa Revolutie din sistemul medical clujean. Un sediu modern, de trei etaje, se remarca de departe intre vechile cladiri spitalicesti din zona Clinicii de Neurologie de pe strada Pasteur. Inca nu a fost mobilat, insa multe din aparate au fost aduse si isi asteapta inaugurarea in “tipla”. Lifturile se pun in miscare doar cu senzori, la fel si usile care duc de la un laborator la altul, de la o sala de cercetare la un salon. In general, nu se poate circula liber intre diversele sectiuni ale centrului. Se afla acolo un aparat RMN, incubatoare minuscule, mese de operatie cu lampi cu brate de robot, saloane unde subiectii vor fi observati non-stop de catre cercetatori, sala de disectie, o sala de conferinte in care se va proiecta in timp real ce se intampla in diverse departamente ale centrului si multe alte minuni care asteapta sa fie puse in functiune in cladire.

In biroul lui, in fata caruia mamici si femei gravide isi asteapta randul pentru consultatii si analize, Florin Stamatian, directorul proiectului, a relatat metodic cum s-au derulat diversele etape spre ceea ce numeste “viitorul medicinei”.

“Ideea s-a nascut din faptul ca la Cluj s-a dezvoltat incetul cu incetul nevoia unui centru de diagnostic prenatal de performanta. A contat nu doar faptul ca la un moment dat am fost limitati de posibilitatile tehnice. A fost si acesta un motiv, dar ne-am dorit foarte mult sa putem face analize cat mai aprofundate in diferitele patologii. Pentru ca, mai ales atunci cand apare un sindrom malformativ, o afectiune embriofetala, esti dator cuplului cu un sfat preconceptional. Trebuie sa ii spui ce va urma, ce se va repeta sau nu. Daca copilul va trai, trebuie sa stie care ii sunt perspectivele intr-o dezvoltare normala”, precizeaza medicul.

Al doilea motiv invocat de Stamatian este faptul ca Romania a ramas foarte mult in urma datorita conditiilor economice si a unui dezinteres cu radacini de dinainte de 1990. Drept urmare, specialistul clujean si-a propus sa aduca si in mediul medical posibilitatile unor cercetari mai aprofundate, sa treaca de la simpla analiza statistica la investigatii mult mai aprofundate, de tip analiza moleculara. Pentru asta trebuie sa fie indeplinite doua conditii esentiale: aparatura de inalta performanta si cadre medicale pregatite pentru cercetare.

Nu mai este vorba de medici curanti, ci de cercetatori.

“Dupa aceste doua conditii indeplinite, trebuie sa te integrezi intr-un lant de centre de cercetare europene. Astazi, nimeni nu mai face cercetare de unul singur, la el acasa. Vor fi teme de cercetare care se vor dezvolta in functie de cunostinte si de dotare, in paralel, in diverse centre. Oportunitatea s-a ivit atunci cand s-a putut aplica pe fonduri europene pentru astfel de centre. Ca dovada ca suntem inca in faza in care invatam, am rescris programul de trei ori pana cand a fost acceptat si a intrat la finantare”, a marturisit Stamatian.

Finantarea se face din fonduri Europene, mai exact POS CCE, Axa prioritară 2 – Competitivitate prin cercetare, dezvoltare tehnologica si inovare.

“Tin sa mentionez ca 88% sunt fonduri rambursabile. Participarea statului roman e doar de 11%.

Aprobarea si semnarea contractului a avut loc in 2010, trebuia sa se finalizeze in septembrie 2013. Din cauza unor dificultati independente de vointa noastra, ivite in rambursarea sumelor cheltuite am fost nevoiti sa cerem prelungirea pana in martie 2014, lucru care s-a si aprobat.

Proiectul este realizat 80%. Sunt sosite echipamente pentru care suntem in curs de a achita facturile. Teoretic nu exista nici un impediment pentru finalizarea lui, chiar mai devreme de luna martie. Totul depinde de reactia Ministerului Sanatatii. Nu are rost sa intru in amanunte, dar exista cateva divergente intre noi si Ministerul Sanatatii in intelegerea a ceea ce facem, pentru ca este primul centru din tara de acest profil”, puncteaza directorul proiectului.

A face cercetare nu inseamna numai a studia din punct de vedere obstetrical. Principala marea tematica pe care specialistii centrului au ales-o pentru inceput este Studiul sistemului nervos central din stadiul preconceptional pana la bolile degenerative a varstei a 3-a. Fiecare aspect trebuie cercetat de mai multe specialitati, astfel ca in centru sunt implicati in colaborare obstetricieni, neurologici, imagisti, geneticieni, psihiatri, anatomo-patologi.

Pentru toate aceste specialitati exista o dotare cu echipamente de exceptie, pornind de la un RMN 3 Tesla ultima generatie in domeniu, un CT de 120 de slide-uri, ceea ce s-ar putea numi radiografie “pe felii”. Aparatul de rezonanta magnetica nucleara (RMN) poate cauta pana si cum functioneaza creierul fatului din burta mamei.

“Nu e pentru investigatie articulara, ci merge pana la studiul substantelor care alcatuiesc sistemele de crestere si maturare a creierului”, pune specialistul lucrurile la punct.

La sectorul de Genetica se poate face analiza la nivel molecular a AND-ului, pentru a gasi gena defecta sau proteina sintetizata gresit.

“Nu mai e simplu diagnostic general a ceea ce vedem ca e malformat, ci mergem sa cautam cauza”, explica Stamatian.

Pentru Neurologie, directorul centrului spune ca s-a reusit o performanta la care nici el nu a crezut ca se va ajunge: electroencefalografie fetala prin senzori plasati pe burta mamei.

“Vom detecta curentii din creier fara sa ajungi la copil decat prin intermediul pielii mamei”, explica medicul.

In general, in cadrul proiectului se va face cercetare, nu diagnostic. Activitatea cercetatorilor ar putea avea ca rezultat metode noi de diagnostic, diagnostice mai precoce, mai exacte.

“Nu se va putea atinge, asa cum si-ar gasi oamenii Absolutul, siguranta maxima, dar vom putea sti mai multe despre factorii care pot declansa sau care sunt cauza unor afectiuni. Aceasta ar putea duce la metode noi de tratament sau la o profilaxie mai eficienta. Nu in ultima instanta, va duce si la noi locuri de munca, pentru oameni pasionati de a cauta Viitorul, de a cerceta”, exprima specialistul esenta proiectului.

Investitia este de aproximativ 8 milioane de euro.

Centrul de cercetare va avea in structura lui si un departament de cursuri universitare, de initiere pentru tinerii cercetatori, va fi pus la dispozitia studentilor si a doctoranzilor pentru a-si realiza lucrarile de licenta sau doctorat.

Vor lucra in centru aproximativ 30 de cercetatori. Se vor putea incheia si contracte de colaborare cu oameni care doresc sa faca anumite cercetari cu medici, cadre universitare care vor putea avea acces la dotari si personal specializat. Li se vor adauga cei din personalul auxiliar, astfel ca numarul angajatilor va ajunge la aproximativ 60.

“Vom studia boli care isi pot avea originea in conditii nefavorabile sau in transmitere ereditara in uter, la embrion si fat. Conditiile astea nefavorabile pot determina afectiuni neurologice, de pilda, sau buco-maxilo-faciale cum e buza de iepure. De aceea aici vor fi si neurologi, si chirurgic maxilo-faciali si psihiatri, pentru ca bolile care apar ma tarziu la adult pot sa fie din cauza conditiilor nefavorabile de dezvoltare in uter, cum este, de exemplu, autismul sau alte sindroame neuro-psihiatrice. Sigur,daca vom avea solicitare pentru teme de cercetare pe cancer activitatea de cercetare se poate, sigur, diversifica”, detaliaza Stamatian.

Cercetarile din acest nivel, care sunt foarte aprofundate, se fac multicentric, in Europa.

“Deja am contactat diverse personalitati. Un specialist de la un centru de cercetare de la Paris a fost foarte tentat sa colaboram impreuna, pentru ca ei nu au acest RMN de 3 tesla.

Suntem interesati sa colaboram, sa stim, sa invatam unii de la altii pentru ca nu vorbim de lucruri banale, de VSH sau numarare de leucocite ci de dozarea unor aminoacizi din creierul fetal. Discutam de analize genetice foarte aprofundate, nu ne oprim la cromozomi, pe care ii facem si astazi.

Spre satisfactia mea, deja exista un mare ecou in lumea medicala clujeana, multi colegi ne intreaba cum pot sa faca sa aiba si ei acces pentru cercetare. Am avut aici un profesor canadian care a spus ca daca ar avea ei acest loc multi medici si-ar schimba locul de munca dintr-o parte in alta a Canadei, numai ca sa lucreze in asemenea conditii.

Daca reusim ce ne-am propus, centrul IMOGEN va fi un punct de referinta in Europa de Est”, spune profesorul.

Din cei 30 de cercetatori care ar fi necesari au fost gasiti cinci care intrunesc cerintele. Pentru ceilalti, este nevoie de stagii de 5-6 luni in centre unde se face asa ceva.

“Astazi vreau sa sun la Paris sa vad daca poate sa stea feto-patoloaga vreo 6 luni in stagiu acolo, ca am gasit undeva bani pentru asta. Feto-patologi adevarati in Europa sunt vreo 6, restul fac improvizatie. E chestie de viitor, de vointa, de pasiune”, spune directorul proiectului.

Prin contract, centrul are dreptul sa desfasoare 20% activitate medicala, pentru a avea venituri proprii.

“Restul de bani va trebui sa ne vina din cercetare, din investitiile pe care le fac diverse concerne, diverse persoane, diverse proiecte europene. Azi exista o multime de proiecte de cercetare care se deruleaza greu, pentru ca nu exista un centru unde sa poata fi concentrate totul si unde sa faca totul, intr-adevar aprofundat”, incheie Stamatian.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *