In vizor

CENTENAR. Marile obiective turistice de astăzi, acum 100 de ani

Scris de 462

Cluj-Napoca de acum, unul dintre cele mai importante centre academice, culturale și industriale din România este opusul a ceea ce era orașul în secolul XX.

Cluj-Napoca acum 100 de ani era decorat cu mașini de epoca, conduse de domni cu mustață și pălărie, marginile de drum erau pline de elevi în uniformă, iar în curțile oamenilor, unde puteai privi de afară vedeai domnițe care erau sufletul gospodăriei.

 STRADA PIEZIȘA 

Strada Piezișa, care acum găzduiește cei mai mulți studenți, în urmă cu 100 de ani era doar o străduță îngustă, plină de noroi, pe marginea căreia erau niște căsuțe modeste pline de oameni muncitori.

 

(Sursa foto: facebook )

CETĂȚUIA 

Cetățuia, locul unde fiecare turist care ajunge în Cluj își dorește să urce, acum 100 de ani era o mahala unde locuiau amărâții și prostituatele.

(Sursa foto: actualdecluj.ro)

STRADA UNIVERSITĂȚII

Strada Universității astăzi este plină de mașini care blochează traficul clujului. În 1913 în absenţa traficului auto care blochează centrul oraşului, străzile şi parcurile erau deopotrivă zone de promenadă.

BULEVARDUL EROILOR

Bulevardul Eroilor, așa numitul Corso, a fost una din principalele străzi negustorești ale oraşului, iar după sistematizarea şi extinderea Pieţei Unirii, de la începutul secolului XX, Bulevardul Eroilor a fost un loc de plimbare și relaxare.

 Ziua de 1 decembrie a devenit zi naţionalã a României în 1990.  Prin legea nr. 10 din 31 iulie 1990, ziua de 1 decembrie a fost adoptată ca zi națională și sărbătoare publică în România. Anul acesta ziua de 1 decembrie va avea o semnificație aparte față de alți ani deoarece va fi gazda unui eveniment important, SĂRBĂTORIREA CENTENARUL MARII UNIRI. ULTIMA ORĂ

 • Acum 5 hours Jos palaria
  JOS PĂLĂRIA! Meci caritabil pentru Tiago, băiatul unui fost jucător al CFR. Veterani ai feroviarilor, de la „U” și Sănătatea joacă pentru el
 • Acum 8 hours In vizor
  Antreprenorul Tudor Galoș, ȘOCAT de prețurile din Târgul de Crăciun de la Cluj-Napoca
 • Acum 9 hours General
  Acțiune de salvare din traseul Piatra lui Lucaci-Tarnița
 • Acum 21 hours Eveniment
  Cămătari din Cluj prinși de Poliție: Cereau înapoi sume de 8 ori mai mari, au agresat și amenințat un martor
 • Acum 1 day Politica
  Marcel Ciolacu a fost ales vicepreședinte al Internaționalei Socialiste
 • Acum 1 day In vizor
  Consiliul Elevilor Cluj cere demisia directoarei care a angajat un fost interlop să predea copiilor: ”Lipsă de empatie față de elevi”
 • Acum 1 day Vocea ta
  IEȘIREA DIN CRIZA IZOLĂRII POST-COVID. Mircea Miclea: ”Creativitatea și inovația necesită proximitate (…) trebuie să începem să ne refacem coeziunile, acelea pe care le putem reface, cu niște prieteni foarte buni, cu vecinii, cu familia”
 • Acum 1 day In vizor
  VREUN CUMĂTRU POLITIC AR AVEA DE VÂNZARE NIȘTE mobilier și echipamente digitale pentru laboratoarele de informatică din școli. De 1 miliard de euro ar avea pe ce să se adune praful, că nu sunt și bani pentru formarea profesorilor și pentru mentenanța echipamentelor
 • Acum 2 days Politica
  PE SURSE: Gabriela Firea, pe primul loc în sondajele comandate de PNL privind intenția de vot la Capitală, la peste 10 procente de ceilalți posibili candidați. Ilie Bolojan, testat de liberali în sondajele pentru București
 • Acum 2 days Jos palaria
  SOLIDARITATE PE CARE AM DORI SĂ O VEDEM ȘI ÎN TRIBUNE: ”U” Cluj se alătură CFR-ului pentru a-l ajuta pe fiul grav bolnav al unui fost fotbalist din Gruia
 • Acum 2 days In vizor
  NOUTĂȚI ÎN CAZUL DROGURI DISIMULATE ÎN CAFEA: Simon Selouk, un israelian judecat în România pentru trafic de droguri via Columbia, a fost asociat în afaceri cu finul lui Liviu Dragnea, cu un mason de rang înalt și cu un șef din Securitate. Acesta este cercetat și pentru pornografie infantilă
 • Acum 2 days Politica
  DUPĂ VIZITA COMUNĂ LA ION CEBAN, considerat de americani omul Moscovei, Vasile Dîncu îi dă și un brânci către președinție lui Marcel Ciolacu: ”Are toate atributele”
 • Acum 2 days PubliNews
  Primul concert de colinde pentru bunicii săraci din Gherla
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE