In vizor

CENTENAR. Marile obiective turistice de astăzi, acum 100 de ani

Scris de 462

Cluj-Napoca de acum, unul dintre cele mai importante centre academice, culturale și industriale din România este opusul a ceea ce era orașul în secolul XX.

Cluj-Napoca acum 100 de ani era decorat cu mașini de epoca, conduse de domni cu mustață și pălărie, marginile de drum erau pline de elevi în uniformă, iar în curțile oamenilor, unde puteai privi de afară vedeai domnițe care erau sufletul gospodăriei.

 STRADA PIEZIȘA 

Strada Piezișa, care acum găzduiește cei mai mulți studenți, în urmă cu 100 de ani era doar o străduță îngustă, plină de noroi, pe marginea căreia erau niște căsuțe modeste pline de oameni muncitori.

 

(Sursa foto: facebook )

CETĂȚUIA 

Cetățuia, locul unde fiecare turist care ajunge în Cluj își dorește să urce, acum 100 de ani era o mahala unde locuiau amărâții și prostituatele.

(Sursa foto: actualdecluj.ro)

STRADA UNIVERSITĂȚII

Strada Universității astăzi este plină de mașini care blochează traficul clujului. În 1913 în absenţa traficului auto care blochează centrul oraşului, străzile şi parcurile erau deopotrivă zone de promenadă.

BULEVARDUL EROILOR

Bulevardul Eroilor, așa numitul Corso, a fost una din principalele străzi negustorești ale oraşului, iar după sistematizarea şi extinderea Pieţei Unirii, de la începutul secolului XX, Bulevardul Eroilor a fost un loc de plimbare și relaxare.

 Ziua de 1 decembrie a devenit zi naţionalã a României în 1990.  Prin legea nr. 10 din 31 iulie 1990, ziua de 1 decembrie a fost adoptată ca zi națională și sărbătoare publică în România. Anul acesta ziua de 1 decembrie va avea o semnificație aparte față de alți ani deoarece va fi gazda unui eveniment important, SĂRBĂTORIREA CENTENARUL MARII UNIRI. ULTIMA ORĂ

 • Acum 5 hours Eveniment
  ROMÂNIA EDUCATĂ: UBB Cluj-Napoca este singura universitate din România în prestigiosul clasament Shanghai. Ungaria are 4, Polonia 11!
 • Acum 6 hours Straineze
  URMEAZĂ ZILE GRELE PENTRU UDMR: Presa maghiară susține că guvernul Viktor Orban nu va mai lansa noi investiții în Transilvania în următorii doi ani
 • Acum 12 hours Politica
  ”Pure invenții”, sau lui Vasile Dîncu ”i se arată pisica remanierii”?
 • Acum 23 hours Vocea ta
  Azi s-au demontat, pentru totdeauna, poveștile lui Emil ”OSĂ” Boc despre Oraș: ”Nimeni nu este uitat, nimeni nu este lăsat în urmă. Orașul pentru oameni, nu pentru profit. Eco, nu ego”
 • Acum 1 day In vizor
  Cum a fost la festivalul romilor din Cluj, unde nu participă nici o autoritate publică: ”Lasă că vine Boc cu nevasta-n spinare, ca la Untold”
 • Acum 1 day Vocea ta
  INVITAȚIE LA KHETANE PE TEMA JUSTIȚIEI SOCIALE: ”Vă invităm la un exercițiu de reflecție și solidaritate, pornind de la cazul clujenilor care locuiesc în cartierul Pata Rât al Clujului”
 • Acum 1 day In vizor
  CLUJENII SE PLÂNG DE BETOANE, numai Emil Boc vede cu oglinda strâmbă a ”bunelor practici” și cum crește spațiul verde mai ceva ca promisiunile în campania electorală.
 • Acum 2 days In vizor
  ”Pornohaci” invitat la Zilele Comunei Jucu. Pe bani publici. De ce?
 • Acum 2 days In vizor
  Pro TEMBEL l-a omorât pe Florin Salam. Acesta susține că zvonurile sunt o exagerare. Fără să își ceară scuze, prompteriștii au șters știrea de pe site
 • Acum 2 days Jos palaria
  JOS PĂLĂRIA! Vernisaj Darius Ludwig la Khetane!
 • Acum 2 days FOTOGRAFILA
  BAȘI, ARTIFICII ÎN NOAPTE, BETOANE ȘI CLAXOANE: Bine că amicul Videanu livrează, că Emil Boc dalează. Dacă și ce e pe malul Someșului în Grigorescu e parc, atunci să ne fie nouă rușine! Că nu protestăm
 • Acum 2 days Din oras
  Garibaldi, podul care ”OSĂ” fie modernizat încă din 2014. Ecoul lui Boc, Dan Tarcea, a mai zis și el niște cuvinte despre cum ”OSĂ” fie mai frumos, mai trainic și mai arătos
 • Acum 3 days Din oras
  ZILELE CULTURII MAGHIARE DIN CLUJ-NAPOCA: Ministrul Culturii din Ungaria și nunțiul apostolic în România, la sfințirea Bisericii ”Sf. Mihail” după restaurare
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE