Din oras

Celebra păruială din PSD CLUJ se termină în instanță

Consilierul local PSD Cluj, Anca Ciubăncan și Angela Sacaliș, de la tineretul aceleiași filiale, s-au luat la bumbăcit pentru o țigară. Ca pedeapsă pentru notorietatea nedorită aduse filialei care, altfel, nu se remarcă prin nimic, cele două bătăușe au fost imediat excluse din partid.

Tot scandalul a început pe data de 17 martie, la sediul organizației municipale, după ce Anca Ciubăncan s-ar fi luat de femeile care fumau în interior. În acel moment, Angela Sacaliș ar fi înjurat-o pe consilierul local PSD, după care i-ar fi dat cu picioarele în burtă.

Pe cealaltă parte, potrivit declarațiilor Angelei Sacaliș, lucrurile au fost cu totul diferite, Ciubăncan fiind cea care a început scandalul, nicidecum ea. La nici două zile după eveniment, bumbăceala dintre cele două a ajuns în toată presa din România. Așa că Biroul Permanent Municipal al PSD Cluj-Napoca, obișnuit să ascundă mizeria sub preș, nu a mai avut încotro și a decis excluderea din partid a celor două. Milea Evelina, președintele organizației de tineret al PSD Cluj, și Neagu Luzia au fost sancționate cu avertisment.

Alexandru Cordoș, președintele PSD Cluj, a declarat că astfel de comportamente pătează imaginea partidului și nu-i fac cinste, din contră.

Gazeta de Cluj a luat legătura cu Anca Ciubăncan pentru a cere un punct de vedere legat de ceea ce s-a întâmplat pe 17 martie la sediul partidului. Consilierul local a precizat pentru ziarul nostru că ceea ce PSD a făcut, prin excluderea ei din partid, nu reprezintă o decizie definitivă. Mai mult, Ciubăncan nu a vrut să comenteze prea multe despre incidentul în care a fost implicată, precizând că așteaptă ca justiția să-și facă treaba. De altfel, consilierul local nu mai precizat dacă va rămâne în Consiliul Local din Cluj-Napoca până la proba contrarie, iar faptul că Mircea-Iosif Rus ar urma să-i ia locul nu reprezintă o informație care ar fi trebuit să fie promovată în spațiul public, atâta timp cât instanța nu s-a pronunțat.

”Nici măcar nu este o decizie definitivă, este atacabilă. Am primit o decizie? M-a audiat cineva? Întâi împușcăm omul apoi îl resuscităm? Cum să mă excludă? Pe ce temei. Nu vă supărați, dar eu cred că trăim încă într-o țară democratică. Când va fi definitivă, atunci mai discutăm”, susține Anca Ciubăncan.

Anca Ciubăncan a fost președintele PSD Cluj-Napoca până în 2020, iar după numirea lui Alexandru Cordoș ca șef al filialei, Anca Ciubăncan nu a mai fost văzută cu ochi buni de către șefii ei. Dacă decizia pe care Biroul Permanent  Municipal al PSD Cluj-Napoca rămâne în vigoare, Anca Ciubăncan își va pierde și funcția de consilier local.

Gazeta de Cluj a luat legătura și cu Răzvan Ciortea, președintele PSD Turda, care a declarat că acest scandal care a izbucnit la filiala din Cluj a fost umflat extrem de mult de către presă. Subprefectul Clujului a mai spus că nu a existat o bătaie în adevăratul sens al cuvântului, ci doar o îmbrânceală de câteva secunde. Îmbrânceală care s-a lăsat cu entorse, defilare cu căruciorul cu rotile și spitalizare…

Apreciem cum orice politician se hărnicește să dea vina pe presă pentru mizeriile pe care aceasta le descoperă.

”Această poveste a fost foarte mult umflată de presă. Din câte am înțeles de la colegii mei a fost o îmbrânceală de 10-15 secunde. Nici nu știu dacă a durat mai mult toată chestia asta. Eu cred că nici 5% din ceea ce s-a vorbit nu este adevărat. Presa a pus prea multe paie pe foc. În timp o să vedem actele medicale și ancheta poliției și atunci o să știm ce s-a întâmplat cu adevărat”.

Întrebat cum îl vede pe Mircea-Iosif Rus, cel care va veni în locul doamnei Anca Ciubăncan, dacă decizia rămâne definitivă, Răzvan Ciortea a precizat că acesta are un CV impresionant și că este potrivit la comisia de urbanism.

  • Mircea-Iosif Rus, care ar urma să fie noul consilier local, este cercetător științific gr. II la INCD Urban-Incerc, Sucursala Cluj-Napoca, fiind colaborator al Universitatății Tehnice din Cluj-Napoca.