Reportaj

Celebra „calitate a vieții” nu a mai traversat de mult podul Porțelanului. Doar sărăcia și improvizația trec Someșul

Scris de 709

Deja celebra „calitate a vieții”, trâmbițată peste tot în spațiul public de către edilii liberali ai orașului, nu a mai traversat de mult podul Porțelanului, unul important pentru oraș, fiindcă face legătura între 3 cartiere: Iris, Mărăști și Bulgaria.

De la Revoluție încoace, pe acest pod comunist s-a circulat pe un fir, cu prioritate de tupeu. În aprilie 2019 însă Primăria a demarat lucrările pentru ridicarea unui nou pod rutier în zonă, cel existent, reabilitat, urmând a rămâne unul pietonal. Șantierul ar fi trebuit să dureze 12 luni, dar, în Clujul ”smart”, sarea existentă în sol a fost descoperită prea târziu, iar lucrările au fost amânate în așa fel încât acum, în 2022, pe acest pod se circulă mai rău chiar decât în 2018.

Dacă vechiul pod Porțelanului avea balustrade ruginite care despărțeau trotuarele de carosabil, după reabilitare, podețul a primit doar o cale de rulare care a fost improvizată ulterior pentru a fi folosită atât de mașini, cât și de bicicliști, de pietoni și de oamenii care împing atelaje.

Delimitarea între „trotuare” și carosabil a fost realizată la început cu stabilopozi de beton, în care șoferii și-au franjurat mașinile, carosabilul fiind unul foarte îngust. Mai apoi, stabilopozii din beton au fost înlocuiți cu alții din plastic, cu care mașinile joacă, de anul trecut, popice pe pod.

În prezent, podul Porțelanului reprezintă un pericol atât pentru pietoni, cât și pentru șoferi, după cum puteți vedea în imaginile de mai jos, în care puteți observa stabilopozii din plastic deteriorați în accidente, lipsă pe alocuri:

 

Întrebat luna trecută la radio când reîncep lucrările la Podul Porțelanului (aflat într-o nouă procedura de licitație), primarul Emil Boc a răspuns:

„La podul Porțelanului, sunt două firme care au depus oferta, sunt în examinare, va fi gata adjudecată licitația până la sfârșitul lunii martie. Dacă nu sunt contestații, în aprilie se poate începe la lucru. Dacă vor fi contestații, în aprilie se vor rezolva contestațiile, după care 7 luni de zile e termenul de executare a lucrării; până la sfârșitul anului ar trebui să fie gata podul Porțelanului.”

Multe ar trebui și multe se promit în municipiul fain gonflat din vorbe meșteșugite de PR politic. Până una, alta, însă doar sărăcia și improvizația trec Someșul în zona Porțelanului, în anul de grație 2022:ULTIMA ORĂ

 • Acum 3 hours PubliNews
  Prima finantare blue IFC sprijina, prin BT, folosirea sustenabila a apei
 • Acum 11 hours Din oras
  Fiindcă de peste un deceniu cablurile din Cluj-Napoca nu au fost integral îngropate, un clujean cere prin bugetarea participativă măcar înălțarea cablurilor care pot fi atinse cu mâna
 • Acum 12 hours Politica
  #ECHIPA_CÂȘTIGĂTOARE a pierdut și președinția Sectorului 3 București. Așteptăm, cu interes, ziua ejectării din fruntea Senatului
 • Acum 12 hours In vizor
  Hop și Boc să se lipească de imaginea celor 8 bacalaureați de nota 10 din acest an! Ar trebui să ne fie rușine, nu să ne felicităm!
 • Acum 12 hours Politica
  Guvernul, măciucă la buzunarele românilor: Crește impozitul pe dividende de la 5% la 8% începând de anul viitor. Cresc accizele la alcool și tutun, cresc impozitele la jocurile de noroc, TVA pentru băuturile cu zahăr crește la 19%
 • Acum 13 hours Sanatate
  În două săptămâni, numărul clujenilor internați cu COVID-19 s-a dublat. N-am scăpat de pandemie
 • Acum 13 hours Politica
  PSD declanșează alegeri în organizațiile care au câștigat alegerile locale din 2020, iar în celelalte organizații începe ”reorganizarea”. Filiala Cluj a ”înfrânt” pe linie
 • Acum 14 hours Din oras
  Încă un ”rând” de amânare de termen pentru licitația de proiectare și execuție a metroului din Cluj
 • Acum 14 hours Din oras
  Accident pe Regele Ferdinand, în față la Central: șoferul a pierdut controlul volanului și a intrat pe trotuar
 • Acum 14 hours Politica
  S-A DAT COMANDA: REPER, Dacian Cioloș, în barca noului partid, ADUNAREA! Încă trei parlamentari au părăsit azi USR
 • Acum 15 hours PubliNews
  Ferestre și uși la preț de producător, exclusiv pentru bistrițeni, de la TeraGlass
 • Acum 15 hours Din oras
  „Modernizarea locurilor de joacă” părăginite din Cluj-Napoca, solicitată prin procesul de bugetare participativă: „Unele locuri de joacă nu au mai fost modernizate de mult timp”
 • Acum 15 hours In vizor
  Sindicaliștii din Penitenciarul Gherla aduc acuze grave actualului șef al Secției Exterioare de femei Cluj-Napoca: ”Probleme cu alcoolul. Înjură subordonații. Nu a fost sancționat”
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE