Reportaj

Celebra „calitate a vieții” nu a mai traversat de mult podul Porțelanului. Doar sărăcia și improvizația trec Someșul

Deja celebra „calitate a vieții”, trâmbițată peste tot în spațiul public de către edilii liberali ai orașului, nu a mai traversat de mult podul Porțelanului, unul important pentru oraș, fiindcă face legătura între 3 cartiere: Iris, Mărăști și Bulgaria.

De la Revoluție încoace, pe acest pod comunist s-a circulat pe un fir, cu prioritate de tupeu. În aprilie 2019 însă Primăria a demarat lucrările pentru ridicarea unui nou pod rutier în zonă, cel existent, reabilitat, urmând a rămâne unul pietonal. Șantierul ar fi trebuit să dureze 12 luni, dar, în Clujul ”smart”, sarea existentă în sol a fost descoperită prea târziu, iar lucrările au fost amânate în așa fel încât acum, în 2022, pe acest pod se circulă mai rău chiar decât în 2018.

Dacă vechiul pod Porțelanului avea balustrade ruginite care despărțeau trotuarele de carosabil, după reabilitare, podețul a primit doar o cale de rulare care a fost improvizată ulterior pentru a fi folosită atât de mașini, cât și de bicicliști, de pietoni și de oamenii care împing atelaje.

Delimitarea între „trotuare” și carosabil a fost realizată la început cu stabilopozi de beton, în care șoferii și-au franjurat mașinile, carosabilul fiind unul foarte îngust. Mai apoi, stabilopozii din beton au fost înlocuiți cu alții din plastic, cu care mașinile joacă, de anul trecut, popice pe pod.

În prezent, podul Porțelanului reprezintă un pericol atât pentru pietoni, cât și pentru șoferi, după cum puteți vedea în imaginile de mai jos, în care puteți observa stabilopozii din plastic deteriorați în accidente, lipsă pe alocuri:

 

Întrebat luna trecută la radio când reîncep lucrările la Podul Porțelanului (aflat într-o nouă procedura de licitație), primarul Emil Boc a răspuns:

„La podul Porțelanului, sunt două firme care au depus oferta, sunt în examinare, va fi gata adjudecată licitația până la sfârșitul lunii martie. Dacă nu sunt contestații, în aprilie se poate începe la lucru. Dacă vor fi contestații, în aprilie se vor rezolva contestațiile, după care 7 luni de zile e termenul de executare a lucrării; până la sfârșitul anului ar trebui să fie gata podul Porțelanului.”

Multe ar trebui și multe se promit în municipiul fain gonflat din vorbe meșteșugite de PR politic. Până una, alta, însă doar sărăcia și improvizația trec Someșul în zona Porțelanului, în anul de grație 2022: