Analiza

Cele mai valoroase tranzactii imobiliare realizate anul trecut in Cluj-Napoca. Locul I: un centru comercial, vandut cu 8,7 milioane euro

Valoarea totală a tranzacțiilor imobiliare din Cluj-Napoca, in anul 2018 a fost de aproape 642 milioane euro, mai mult decât dublă comparativ cu anul 2014, respectiv 284 milioane euro. In anul 2018, valoarea totală a tranzacțiilor a crescut cu 8% față de anul precedent, respectiv cu 41% față de anul 2016. Ponderea cea mai semnificativă din totalul de 642 milioane euro au reprezentat-o apartamentele, cu 64% din total.

Potrivit “Ghidului tranzactiilor imobiliare”, realizat de Primaria Cluj-Napoca, cea mai valoroasă tranzacție a fost realizată de către o persoană juridică și include o clădire de tip comercial în valoare de peste 8,7 mil. EUR amplasată în zona străzii 21 Decembrie 1989. Este vorba despre Maestro Business Center, care a fost vandut, in iunie 2018, catre un fond de investitii din Marea Britanie. Aceasta cladire este una dintre primele din oras dedicate exclusiv birourilor.

In momentul de fata, este ocupata integral, de companii precum Steelcase, IBM, PwC, Hewlett Packard și Global Convergence.

Achizițiile persoanelor juridice reprezintă 19,2% din valoarea tranzacțiilor. Top 10 cele mai valoroase tranzacții realizate de persoane juridice însumează peste 27% din cele aproximativ 123,1 milioane euro tranzacționate de persoane juridice în 2018.

Potrivit aceluiasi document, strada Soporului este strada cu cele mai valoroase (aproximativ 45,7 milioane euro) și numeroase tranzacții (672 tranzacții).

Cartierul cu cele mai puține tranzacții este cartierul Făget, iar cel cu cele mai puțin valoroase tranzacții este cartierul Bulgaria. Cele mai multe tranzacții, precum și cea mai mare valoare lunară a tranzacțiilor s-au înregistrat în luna octombrie, aprox. 67,5 milioane euro.

Cel mai frecvent au fost tranzacționate parcele de teren cu suprafețe cuprinse între 500 și 1.000 mp. Cel mai scump teren a fost tranzacționat în cartierul Borhanci la 400 mii EUR.

Cel mai des au fost tranzacționate apartamente cu suprafețe utile cuprinse între 35 și 55 mp

67% din tranzacțiile cu proprietăți imobiliare sunt finanțate din surse proprii. Cea mai scumpă casă tranzacționată este localizată în centru, în zona străzii Moților, tranzacția fiind încheiată la 650.000 euro.

Mănăștur a rămas cartierul cu cele mai multe tranzacții (1.032 tranzacții), iar Centrul este în 2018 cartierul cu cele mai valoroase tranzacții (aproximativ 73,6 mil. euro).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *