Din oras

Cele mai urâte statui ale Clujului. Orașul e plin de monumente care ne fac de râs

Scris de 523

În Cluj-Napoca sunt o mulțime de statui, monumente și obeliscuri care sunt o rușine pentru oraș, dar continuă să apară pe listele de obiective turistice care merită să fie vizitate. Reporterii NCN au luat la pas orașul pentru a prezenta câteva dintre cele mai ridicole statui.
Pe primul loc se situează statuia lui Avram Iancu, iar sculptorii și arhitecții cer de ani de zile să fie înlocuită.

Statuia lui Avram Iancu a fost catalogată ca fiind printre cele mai kitchoase din Europa. Realizată de către un sculptor anonim, statuia pare sa plutească deasupra orasului, iar Avram Iancu stă într-o poziție nefirească.

Obeliscul Carolina nu a mai fost reabilitat de mai bine de o sută de ani. Ba mai mult, autoritățile au hotărât că cel mai bine ar fi să relocheze monumentul din Piața Unirii în Piața Muzeului, pentru a o feri de privirile trecătorilor.  

“Eu știu numai o poveste pe care am gasit-o in lucrarea lui John Paget, Transilvania. El a fost la Cluj in 1837 si era cazat in centrul Clujului si acolo vedea pe fereastra catre Piata Mare, azi Piata Unirii. Si i s-a parut ridicola aceasta… nu-i putem spune statuie. Obeliscul. I s-a părut ridicol”, spune istoricul Vasile Lechințan.

Un alt monument care impresionează prin aspectul său neplăcut este Glorie Ostașului Român. Aceasta a fost reabilitată în anul 2014 cu suma de 72.000 de lei din bugetul local. Statuia este realizată după o machetă a unui monument al victoriei socialismului împotriva poporului român. Specialiștii au decis că ar trebui să fie înlocuită.

“Albă ca Zăpada si cei 7 pitici”, dupa cum a fost poreclita, este o alta statuie ridicola a Clujului. Desi, de-a lungul timpului au fost investite sume importante de bani pentru reabilitate, este un proiect arhitectural eșuat.

Acestea sunt doar câteva exemple de monumente nereușite. La o plimbare prin Centrul Clujului s-ar putea observa și alte asemenea proiecte eșuate, iar statuile reușite sunt de multe ori uitate de autorități și se poate observa cum timpul și-a lăsat amprenta asupra lor.ULTIMA ORĂ

 • Acum 2 hours Justitie
  TREABA SE CAM ÎMPUTE PENTRU EUGEN CECAN: DNA Central a cerut documente privind o lucrare de extindere drum efectuată de DRDP Cluj
 • Acum 3 hours Rautacisme
  Eh, Marcel Bonţidean, zis şi “Nicolaie”… a semnat cu Securitatea, dar măcar n-a turnat
 • Acum 4 hours In vizor
  Pe Boc îl lasă nervii din ce în ce mai des. Clujenii care-l critică sunt “isterici”, “iubitori de noroi”… Acum l-a numit “idiot” pe cel care a avut “tupeul” să-i numească “centura de Diamant” “un eşec”
 • Acum 4 hours Din oras
  Primăria Cluj-Napoca susţine: “Lucrările de modernizare a străzii Iuliu Maniu, finalizate la timp”. Colegii de la Gazeta de Cluj au descoperit în teren contrariul. Şi cum nu zice municipalitatea nimic despre mizeria de pe Bolyai
 • Acum 6 hours In vizor
  Autostrada Transilvania se conectează prin drum expres, aflat în grafic de execuţie, dar NU cu Centura Clujului (care NU există), ci cu cea a Oradiei (care există)
 • Acum 6 hours Politica
  Falimentul Euroins: ASF a retras proiectul de plafonare a prețurilor la RCA. Guvernul urma să îl discute astăzi. Vezi cu ce explicații vin cei de la ASF
 • Acum 7 hours In vizor
  O VESTE RECONFORTANTĂ: PUZ nou pentru reglementarea urbanistică a ariei protejate Cheile Turzii
 • Acum 8 hours Din oras
  Reabilitarea clădirii fostului Hotel Melody, investiție de peste 1 milion de euro, cu sprijin de la Budapesta
 • Acum 9 hours Din oras
  TRAGEDIE la Pata Rât: O locuință și alte anexe improvizate au fost cuprinse de flăcări. Un bărbat a murit
 • Acum 18 hours Politica
  O ȚARĂ CU NERVII PE MOAȚE
 • Acum 23 hours PubliNews
  Femeia anteprenor și inspirație pentru noi începuturi
 • Acum 24 hours PubliNews
  Grupul IULIUS a montat panouri fotovoltaice pe toate proprietăţile din portofoliu, inclusiv pe Iulius Mall Cluj, care vor produce 5.500 MWh anual, la nivel de grup
 • Acum 1 day Politica
  Marcel Ciolacu vrea să accelereze reforma pensiilor speciale, în ciuda opoziției puternice a lui Nicolae Ciucă
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE