Sanatate

Cele mai bune modalitati de a trata diabetul

In vremurile trecute, a ti se pune diagnosticul de diabetic era cam acelasi lucru cu a afla ca suferi de lepra: o data ce te imbolnaveai, ramaneai bolnav pentru tot restul vietii. O data cu boala veneau si o serie de poveri neplacute, de care, de asemenea, nu scapai toata viata.

 

 

Astazi, multe persoane ies invingatoare din lupta cu diabetul. Cum reusesc acestia sa-si reduca nivelul zaharului sangvin si sa nu mai fie dependenti de insulina? Modificandu-si modul de viata intr-o maniera care sa promoveze sanatatea.

 

 

De fapt, ce este diabetul? Diabetul apare atunci cand organismul devine incapabil sa manuiasca glucoza (un zahar), concentratia acestuia crescand pana la cote periculoase in sange. Problema se invarte, de fapt, in jurul insulinei, un hormon pancreatic ce permite celulelor organismului sa foloseasca glucoza, scazandu-i astfel nivelul sangvin.

 

 

Exista doua tipuri de diabet. Tipul I afecteaza aproximativ 5 % din totalul diabeticilor. Cei care sufera de acest tip de diabet sunt in general slabi, fiind foarte rar obezi. Este o boala ereditara, care debuteaza cel mai adesea in copilarie sau in tinerete si de aceea mai este cunoscuta si sub numele de “diabet juvenil”. Intrucat acesti diabetici nu pot supravietui fara insulina, denumirea oficiala a acestui tip de diabet este astazi “diabet zaharat insulino-dependent” (DZID).

 

 

Diabetul de tip II, “diabet cu debut la maturitate”, este diferit din mai multe puncte de vedere, frecventa sa fiind mult mai mare. Se estimeaza ca in Romania (2005) exista intre 800000-1000000 de diabetici. De obicei, acest tip de diabet apare dupa varsta de 50 de ani, atunci cand oamenii incep sa imbatraneasca si sa se ingrase. Majoritatea celor suferinzi de diabet de tip II au insulina din belsug in organism, in momentul diagnosticului bolii; insa ceva blocheaza insulina, astfel incat aceasta nu-si poate indeplini functiile.

 

 

Care este cauza diabetului de tip II? Studiile demonstreaza fara tagada existenta unei stranse legaturi intre grasime – atat grasimea din alimente, cat si cea din corp – si diabet. Boala este foarte rara in zonele in care ingestia de grasime este redusa si obezitatea rar intalnita. In cele mai multe cazuri de diabet cu debut la maturitate, problema nu este ca pancreasul nu mai este capabil sa produca suficienta insulina, ci lipsa sensibilitatii la actiunea insulinei. Or aceasta rezistenta  a celulelor la actiunea insulinei pare a fi legata direct de obezitate si de excesul de grasimi din alimentatie.

 

 

Care ar fi modalitatile cele mai bune de a trata aceasta boala? Centrele de sanatate pentru tratamentul diabetului au demonstrat practic, dincolo de orice indoiala, ca majoritatea diabeticilor de tip II isi pot normaliza nivelul zaharului sangvin, deseori in cateva saptamani, adoptand un regim alimentar foarte sarac in grasimi si bogat in fibre, asociat cu un program zilnic de exercitii fizice.

 

 

Scaderea cantitatii de grasime, ulei si untura din dieta joaca un rol crucial. Atunci cand se consuma mai putina grasime, in sange ajunge mai putina grasime. Acesta declanseaza un proces complex care “deblocheaza” incetul cu incetul insulina, permitandu-i sa-si exercite efectul de facilitare a patrunderii zaharului din sange in celule. Efectul este deseori impresionant. In cele mai multe cazuri, un diabetic de tip II care-si reduce aportul de grasime pana la 10-15 % din totalul caloriilor reuseste sa-si normalizeze nivelul zaharului sangvin in mai putin de opt saptamani. Multi diabetici pot astfel sa renunte total la tratament – atat la medicamente, cat si la injectiile cu insulina.

 

 

Cresterea consumului de alimente naturale, bogate in fibre, joaca de asemenea un rol important in stabilizarea nivelului zaharului sangvin. Atunci cand alimentele sunt consumate fara fibrele pe care le contin in mod normal, nivelul zaharului sangvin poate prezenta cresteri nepermis de mari. In conditii normale, aceste cresteri sunt temperate de eliberarea unor cantitati  crescute de insulina. Cei care consuma alimente rafinate, gustari si bauturi bogate in calorii dar sarace in fibre, prezinta, pe parcursul unei zile, cresteri si scaderi succesive ale nivelului zaharului sanguin. Alimentele bogate in fibre, pe de alta parte, netezesc aceste fluctuatii ale nivelului zaharului sanguin si stabilizeaza nivelul energiei disponibile.

 

 

Exercitiul fizic activ si constant are un efect asemanator cu al insulinei, prin aceea ca “arde combustibilul” (zaharul sanguin si acizii grasi) mai repede.

 

 

Normalizarea greutatii corporale este deseori tot ceea ce este necesar pentru readucerea la normal a nivelului zaharului din sange. Acest lucru este lesne de dobandit in conditiile adoptarii unei diete sarace in grasimi si bogate in fibre si a unui program regulat de exercitii fizice.

 

 

Recomandari pentru diabeticii de tip I. Ei trebuie sa-si administreze insulina pentru tot restul vietii, afara de cazul ca transpalntul de tesut pancreatic va deveni posibil. Adoptarea si de catre ei a unei alimentatii sarace in grasimi si bogate in fibre poate fi utila pentru a reduce cantitatea de insulina necesara mentinerii unui nivel sanguin al zaharului in limite acceptabile si pentru a scadea riscul mereu prezent al complicatiilor vasculare.

 

 

Toate masurile de schimbare a stilului de viata si alimentatie de mai sus sunt recomandate de catre nutritionisti pentru prevenirea acestei boli. Incepeti chiar acum! Este mult mai intelept sa biruiti diabetul inca inainte ca lupta sa inceapa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version