Din oras

Cele două fețe ale Parcului Mare: europeană și comunistă FOTO

Zona Parcului Mare reflectă contrastele municipiului Cluj-Napoca: un centru modernizat pe model european și cartiere uitate în perioada comunistă.

În timp ce una dintre laturile Parcului Central beneficiază de atenția autorităților prin lucrările de modernizare desfășurate pe străzile Cardinal Iuliu Hossu-George Coșbuc, cealaltă latură a parcului – str G-ral Dragalina – de pe malul canalului Someșul Mic, cu acces spre zona Cetățuia, se zbate în uitare și delăsare. 

Imaginile sunt cât se poate de sugestive

Pe str Cardinal Iuliu Hossu se desfășoară în continuare lucrările de modernizare. 

Se circulă pe un singur sens.

Cealaltă parte a străzii a fost transformată în spațiu de parcare

Din păcate, aura europeană a acestui spațiu sfârșește brusc de cealaltă parte a parcului.

Așa arată intrarea măcinată de rugină de pe Podul Elisabeta

Dincolo de podul Elisabeta intrăm într-o zonă uitată în perioada comunistă, neîngrijită, cu arbori care nu au mai fost toaletați, blocuri gri colorate doar de grafitti, o stație de transport public vandalizată și un acces spre zona Cetățuia deloc îmbietor pentru clujeni sau turiști. 

Câteva dintre blocuri abia au intrat în procesul de renovare, unde lucrările au termen de finalizare finalul lunii iulie 2021. Însă, după cum decurg lucrările este puțin probabil că proiectul se va încadra în termenele stabilite. 

Un singur loc de joacă ascuns de zona verde neîngrijită

Acesta este traseul pe care îl parcurge un turist din Parcul Mare spre ansamblul Cetățuia: dintr-un Cluj european ai cale liberă în Clujul comunist marcat de nepăsare și uitare.

Ansamblul turistic Cetățuia urmează să fie modernizat în viitor, după 30 de ani de uitare. Până atunci însă, cei care vor să admire panorama orașului sunt invitați să intre într-o altă dimensiune temporală, într-un spațiu care conservă vestigiile din perioada comunistă. 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *