Prefectul județului Cluj, Mircea Abrudean, a confirmat astăzi cele două cazuri de COVID-19, depistate cu tulpina britanică la Cluj, prin intermediul studiilor realizate de MedLife, care a prelevat 79 de probe aleatorii din diferite zone ale țării, 10 ieșind pozitive (6 la București, două la Vâlcea și două la Cluj). Și Ministerul Sănătății a confirmat zilele trecute aceste cazuri.
„Referitor la cele 2 cazuri depistate cu tulpina britanică, este vorba de 2 persoane cu varsta de 29, respectiv 54 ani, cu domiciliul în alte județe și rezidenți în jud.Cluj. Aceștia au fost confirmați pozitiv cu Covid-19, iar ulterior, în urma procesului de sintetizare a probelor, s-a constatat existența tulpinei britanice.
Aceștia au fost izolați la domiciliu pe perioada de 14 zile, fiind depistați pozitiv cu Covid-19 în 14 ianuarie, starea lor de sănătate nu a necesitat spitalizare. Din anchetă epidemiologică nu a rezultat faptul că au călătorit în Marea Britanie sau că ar fi intrat în contact cu vreo persoană provenita din aceasta zonă. Nu există niciun link epidemiologic între cele 2 cazuri”, a precizat prefectul Mircea Abrudean.
„Încă 10 noi cazuri cu noua variantă de Sars-Cov-2 au fost identificate pe teritoriul Romaniei. Este vorba despre rezultatele probelor provenite din mai multe orașe ale țării, în perioada 13-21 ianuarie 2021. Probele au fost prelucrate în laboratorul Medlife și au fost raportate în această după amiaza la INSP/CNSCBT. În prezent au fost raportate un număr de 18 cazuri cu noua variantă de Sars-Cov-2”, au declarat reprezentanții Ministerului Sănătății.
Potrivit specialiștilor Medlife, numărul pacienților identificați cu noua tulpină din Marea Britanie este în creștere, existând șanse ca această tulpină să devină dominantă și în România:
„Datele noastre preliminare arată că există o dinamica importantă legată de noua tulpină din Marea Britanie. Astfel, dacă în urmă cu o lună de zile, când am secvențiat 60 probe, nu au fost identificate persoane cu noua tulpină, la secvențierea curentă am identificat 10 din 79. Acest lucru indică faptul că prevalența pe lotul MedLife este una mare, de 12,6%, ceea ce pare să confirme că tulpina din Marea Britanie este mai contagioasă și, dacă acest trend se păstrează, ar putea să devină tulpină dominantă în România, la fel cum s-a întamplat și în alte state”, a declarat Dumitru Jardan, biolog și coordonator al studiului de secvențiere, derulat de MedLife.
În cadrul aceluiași studiu s-a pus accent și pe identificarea și altor tulpini ale virusului SARS-CoV-2. Conform specialiștilor MedLife, nu a fost identificată tulpina din Africa de Sud pe lotul de probe studiat.
„Conform cercetărilor internaționale, noua variantă de tulpină COVID-19, care provine din Marea Britanie, ar putea fi cu până la 70% mai contagioasă, spun cercetătorii de la Oxford. De asemenea, se estimează că mortalitatea pentru noua tupina e cu 30% mai mare față de celelalte tupini. În ceea ce privește transmisia noii tulpini, s-a observat o creștere a transmisibilității la toate grupele de vârstă, aceasta include o răspândire sporită și în rândul copiilor”, precizează MedLife.
„Este foarte important să fim atenți la felul în care evoluează pandemia, dinamica noii tulpini fiind un semnal important de alarmă pentru autorități în ceea ce privește relaxarea măsurilor de protecție. În continuare cea mai bună soluție este vaccinarea împotriva COVID-19. De altfel, avem în derulare un studiu asupra imunizării post vaccinare, iar primele rezultate ale diviziei noastre de cercetare arată că persoanele care s-au vaccinat au dezvoltat un răspuns imun puternic”, a mai spus Dumitru Jardan, biolog.