Analiza

Cele 22 de promisiuni ale lui Boc la început de an – de la declarații populiste la proiecte care vor fi făcute peste 30 de ani

Nici anul acesta primarul Emil Boc nu a uitat de lista de priorități/promisiuni pe care o prezintă în fiecare an. Dacă în perioada când îi plăcea să comunice cu presa, își anunța promisiunile prin conferințe de presă, acum a schimbat foaia. Vrea să se apropie de cetățeni. Fiecare clujean care și-a achitat taxele și impozitele a primit acasă, prin scrisoare, lista priorităților pe anul acesta. Sunt 22 de puncte. Multe dintre acestea se referă la proiecte de tradiție deja (burse pentru elevi, transport gratuit, taxe și impozite nemajorate), altele sunt doar promisiuni vagi, cu un grad mare de incertitudine.

1.Taxele şi impozitele locale nu vor fi majorate.
În fiecare an, primarul face același anunț, deci nu este o noutate pentru cetățean, dar pentru că mai are nevoie de voturi și la alegerile următoare, alegătorului trebuie să îi reamintească an de an ce generoasă este conducerea Primăriei.

2. Primăria va demara realizarea studiului de fezabilitate, planului urbanistic zonal și documentației tehnice în vederea autorizării Centurii Metropolitane Cluj-Napoca (Gilău – Florești – Cluj-Napoca Sud – Apahida). Prin asumarea de către Primărie a cheltuielilor necesare, Proiectul Centurii Metropolitane a fost deblocat.
Aceasta este o promisiune în premieră, dar de la a demara până la a face ceva este un drum lung. Este foarte simplu să promiți începerea unui proiect despre care habar nu ai când va fi terminat. Orice clujean rational nu ar fi impresionat de demararea unui proiect, despre care se estimează că va fi gata prin 2020-2023.

3. Realizarea studiului de prefezabilitate pentru introducerea transportului în comun cu Metroul.
Este o altă promisiune de domeniul fantasticului. Degeaba se va face studiu de prefezabilitate, dacă proiectul în sine este prevăzut peste 30 de ani. Studiul de prefezabilitate presupune cheltuirea unor bani publici, ca peste câțiva ani să expire și să fie nevoie de un alt studiu și de alți bani.

4. Demararea procedurii de licitație pentru proiectarea pasajelor Mărăști și Tăietura Turcului.
Și acesta este un proiect nou pe lista promisiunilor primarului. Rămâne de văzut dacă anul acesta vor și începe lucrările la cele două pasaje sau rămân la faza proiectării.

5. Începerea lucrărilor la noul pod al Porţelanului şi reabilitarea podului Fabricii; demararea procedurii de achiziţie de lucrări pentru reabilitarea podului Garibaldi.
Sunt trei proiecte vechi, care ar fi trebuit să fie gata deja, dar cum Primăria lucrează în reluare, primarului Emil Boc i se pare normal să le includă an de an pe lista priorităților. A uitat că în același an în care promitea modernizarea podului Traian, vorbea și despre podul Garibaldi. Între timp, podul Traian a fost reparat, cu chiu cu vai, dar Garibaldi a rămas pe dinafară.

6. Punerea în circulaţie a primelor 11 autobuze electrice. Atragerea de finanţări europene pentru achiziţia de tramvaie, autobuze electrice și troleibuze dotate cu tehnologie de ultimă generație.
Despre autobuze electrice se vorbește prin Primărie de cel puțin doi ani. Acestea urmează să fie cumpărate pe fonduri elvețiene. Poate 2018 este cu noroc.

7. Menţinerea gratuităţilor la transportul în comun pentru pensionari, studenţi şi elevi.
Este, la fel ca și punctul 1, doar o afirmație electorală. Anul acesta, a crescut plafonul de acordare de abonamente gratuite pentru pensionari.

8. Continuarea modernizării Spitalului Municipal şi sprijinirea cu fonduri de la bugetul local a celorlalte spitale clujene şi a SMURD.
Este firesc ca Primăria să sprijine Spitalul Municipal, în condițiile în care se află în subordinea sa. Au fost alocate fonduri și în anii anteriori, plus că au fost investite și fonduri europene pentru acest spital.

9. Menţinerea alocărilor pentru educaţie prin investiţii în şcoli, oferirea de burse sau programul „Şcoală după şcoală”. Reabilitarea termică a Colegiului Naţional „George Coşbuc” şi a Liceului de Muzică „Sigismund Toduţă”.
La fel ca multe alte puncte din lista promisiunilor, alocările de fonduri pentru școli au loc în fiecare an. Din nou, facem precizarea și aici că este vorba despre o măsură firească, din moment ce școlile se află în administrarea Primăriei. Boc nu a suflat o vorbă însă despre elevii de la Școala Iuliu Hațieganu, care învață într-un spațiu mult prea mic și cer să le fie rezolvată problema de ani de zile. Acum se lucrează la rezolvarea problemei, după ce Telecom, proprietarul clădirii pe care intenționa Primăria să o cumpere are pretenții absurde.

10. Demararea proiectelor de construire a două noi creşe şi de modernizare şi extindere a două grădiniţe din fonduri europene.
Creșe noi se construiesc în fiecare an, dar prea puține. Părinții se plâng că nu mai prind locuri în creșe. Poate primarul ar trebui să vorbească și despre acest aspect.

11. Finalizarea lucrărilor de amenajare a platformelor subterane de colectare selectivă a deşeurilor menajere din totalul de 100 de platforme a căror amenajare a început în anul 2017; demararea procedurilor legale pentru amplasarea a încă 100 de platforme subterane de colectare selectivă a deşeurilor menajere.
Acesta este un proiect relativ nou, care a început anul trecut.

12. Demararea realizării unor parcuri noi, în zonele Între lacuri și La Terenuri, precum şi modernizarea parcurilor Ştefan cel Mare, I.L. Caragiale şi Piaţa 14 Iulie.
Din nou, este vorba despre demararea unor lucrări, care sunt totuși sub semnul întrebării. Ar putea sau nu să înceapă. Despre situația parcurilor Ştefan cel Mare, I.L. Caragiale şi Piaţa 14 Iulie, Ziar de Cluj a scris de nenumărate ori. Acestea se află într-o stare proastă, nu au mai fost făcute investiții de foarte mulți ani.
Ce nu spune primarul este de ce nu demarează și proiectul Parcul Est pe care l-a promis prin 2013.

13. Implementarea soluţiilor cȃştigătoare la concursurile pentru Turnul Pompierilor (demarare execuţie lucrări) şi pentru amenajarea malurilor Someşului (proiectare); organizarea unor concursuri de soluții dedicate revitalizării spațiilor publice din orașul nostru: Parcul Feroviarilor, str. M. Kogălniceanu şi Cetăţuie.
Toate sunt proiecte foarte vechi, de cel puțin 5-6 ani. Clujenii cu memorie bună își amintesc că la fiecare început de an, primarul le includea pe lista de priorități, fără să se facă însă nimic.

14. Organizarea de dezbateri publice în cadrul Centrului de Inovare și Imaginație Civică.
Punctul 14 nu înțelegem de ce trebuie să fie inclus pe lista de promisiuni. Nu este totuși ceva firesc să se organizeze dezbateri, fără a le mai reaminti cetățenilor acest lucru și fără să fie considerat ca o prioritate?

15. Sprijinirea organizării de activităţi sportive de anvergură în infrastructura sportivă de excelenţă care a adus Clujului titlul de „Oraș European al Sportului 2018” (FED Cup, Campionatul Mondial de Popice, Campionatul European de Tenis de Masă Cadeţi şi Juniori etc.).
Nu este nimic greșit în a acorda finanțare pentru evenimente sportive, dar este suspect faptul că city manangerul Gheorghe Șurubaru este un aprig susținător al popicelor și Primăria oferă finanțare pentru Campionatul Mondial de Popice.

16. Va continua digitalizarea activităţii administraţiei prin realizarea de noi aplicații și implementarea de noi proceduri digitale în vederea simplificării relației Cetățean-Primărie.
Așteptăm cu interes ziua când nu vor mai fi cozi la ghișee pentru că atât de mult s-a digitalizat  activitatea administrației publice locale.

17. Implementarea proiectelor din cadrul procesului de Bugetare participativă online Cluj-Napoca 2017.
Aceasta a fost o condiție a acestui program, nu ar trebui asumată de primar și nici inclusă pe o listă a promisiunilor.

18. Continuarea proiectelor de realizare a locuințelor sociale pe str. Sighișoarei și str. Ghimeșului; implementarea unei noi politici sociale în domeniul locativ pentru persoanele marginalizate social sau în risc de marginalizare şi excluziune socială.
Ca o măsură pe anul acesta, este susținerea familiilor defavorizate la plata chiriei. Rămâne nerezolvată problema romilor de la Pata Rât, despre care Boc vorbea în urmă cu câțiva ani și promitea proiecte mari, cu fonduri norvegiene, europene, naționale, locale pentru integrarea lor. Romii sunt tot la Pata Rât și tot neintegrați.

19. Finanțarea proiectelor din cadrul Programului Cluj 100, dedicat Centenarului Marii Uniri.
Dacă nu ar fi fost Centenarul, ce ar fi pus primarul la punctul 19?

20. Amenajarea de stații de încărcare pentru mașini electrice, primele urmȃnd să fie amplasate în zona parcării din Piața Unirii și pe str. Moților nr. 1-3, în incinta parkingului.
Administrația publică vrea stații pentru mașini electrice, în loc să pună la punct un plan clar de rezolvare a traficului din oraș. În afara unor benzi dedicate pentru autobuz, nu s-a făcut nimic anul trecut.

21. Lucrări de reparații la ansamblul statuar Mihai Viteazul; amenajarea zonei pietonale din preajma statuii.
Primarul trebuie să admită că dacă nu ar fi fost Centenarul Mari Uniri nu ar fi început lucrările de reabilitare a statuii. În fiecare an a fost invocat procesul cu portughezii. Anul acesta se pot face totuși lucrări chiar dacă procesul nu este încheiat?

22. Finalizarea licitațiilor pentru execuție și începerea lucrărilor la parkingurile din Hașdeu și str. Primăverii nr. 20; continuarea proiectelor de realizare a următoarelor parkinguri: Primăverii nr. 8, Mogoşoaia nr. 7, Albac-Azuga, Trotușului, Sighișoarei, Gheorghe Dima, Liviu Rebreanu, Oncologie, P-ța Cipariu şi Nicolae Titulescu.
De unde știe primarul că se vor finaliza licitațiile pentru toate aceste parkinguri? Uită că la licitații apar mereu contestații peste contestații? Suntem curioși câte din aceste licitații vor fi într-adevăr finalizate anul acesta.

Ne recitim la final de an pe tema celor 22 de puncte de pe lista lui Boc, să vedem câte au fost făcute și câte se reportează ca la Loto.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version