Din oras

Cele 1.000 de animale din adăpostul de pe Valea Fânațelor trăiesc în continuare în condiții groaznice. Autoritățile se tem de Radu Țărmure? De ce nu au făcut nimic până acum?

La trei luni de la sesizarea Ziar de Cluj a dezastrului de la adăpostul de animale al lui Radu Țărmure, autoritățile nu au luat nicio măsură concretă. Animalele trăiesc în continuare în condiții extrem de proaste, șefii instituțiilor se poartă cu mănuși cu Țărmure, iar iubitorii de animale pot doar să dezbată problema pe net pentru că instituțiile nu se implică la modul serios.

În urmă cu trei luni, Ziar de Cluj scria despre situația gravă de la adăpostul de animale al lui Radu Țărmure, unde aproape 1.000 de câini și pisici trăiesc în condiții groaznice. Autoritățile nu au făcut aproape nimic de atunci. Au discutat cu Țărmure, au mers într-un control la adăpost, au mai constatat încă o dată dezastrul și atât. Se tem să facă mai mult ca nu cumva cineva să elibereze animalele și orașul să se umple de câini și pisici fără stăpân.

“Am avut întâlniri cu asociații de protecția animalelor și cu Radu Țărmure.  Am fost în control și cu Prefectura și cu reprezentanți de la Primărie. Totul este acum la stadiul de discuții și negocieri și ne-am gândit să nu forțăm lucrurile pentru că există riscul ca cineva să deschidă porțile adăpostului și să ne trezim cu 1.000 de câini în oraș. Nu l-am luat de pe poziții de forță pentru că e periculos. E nenorocire că a strâns 1.000 de animale. Mâncare le dă, dar nu are cine să facă curățenie. Eu am făcut primele demersuri, l-am chemat la mine, dar răspunde destul de greu. Este o problemă cu domnul Radu Țărmure”, afirmă Nicolae Pivariu, directorul Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Cluj.

De cealalată parte, iubitorii de animale și ONG-urile așteaptă să facă ceva autoritățile abilitate. Oamenii spun că au trimis sesizări la DSVSA, Prefectură, Primărie și alte instituții, dar nu au primit niciun răspuns. Aceștia discută pe rețelele de socializare și se întreabă mereu ce este de făcut, dar până acum nu au găsit răspuns la întrebare. Își pun speranța în Poliția Animalelor și în celelalte instituții care pot remedia dezastrul de la adăpost.

“Atâta timp cât nu avem susţinere din partea autorităţilor şi nici o deschidere din partea stăpânului celor 1000 de câini, nu avem ce face, decât să ne chinuim în continuare cu muncă care am făcut-o până acum, care ne-a distrus fizic şi psihic. Nu ai cum să ajuţi un om care nu vrea să fie ajutat şi consideră că ce face el este bine, şi nici nu ai cum să schimbi ceva dacă autorităţile îţi dau un răspuns vag la jumătate de an! Oricine are o soluţie la toate aceste probleme, este rugat să o dea! Va mulţumesc pentru înţelegere!”, scrie, într-o postare pe Facebook, Iuliana Zuber, reprezentant al Asociației pentru Protecția Animalelor Nuca.

Există foști voluntari de la adăpost, care sub protecția anonimatului, au declarat pentru Ziar de Cluj că în perioada cu temperaturi extreme de la începutul lunii august, animalele de la adăpostul lui Radu Țărmure au murit pe capete. O fostă voluntară a spus că singura speranță pentru animale este presa pentru că autoritățile nu fac nimic.

Nouă asociații pentru protecția animalelor din Cluj au trimis către autorități, în primăvară, o scrisoare deschisă prin care au cerut să fie salvate animalele. În scrisoare, se arată că Radu Țărmure nu a răspuns apelurilor repetate ale reprezentanților asociațiilor care au dorit să se întâlnească cu el și să găsească împreună soluții pentru cele 1.000 de animale. Scrisoarea lor a rămas fără efect.
Cât va dura până când animalele vor fi salvate cu adevărat?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version