Din oras

Cel mai vechi ceas al Clujului va reporni la solstitiu, dupa doua generatii de tacere

Scris de 1,227

Multi clujeni au observat ca in aceste zile se mestereste ceva pe cladirea Muzeului Etnografic al Transilvaniei (MET) de pe Memorandumului. Este vorba de lucrarile de repunere in functiune a ceasului din micul turn. Este un ceas istoric, cel mai vechi ceas din Cluj si unul dintre cele mai vechi din Romania. Un “frate” al acestuia se afla la catedrala luterana din Helsinki.

Ceasul cu pricina este neobisnuit, are un singur aratator si multi nici nu au obsevat ca se afla acolo. Potrivit istoricului Tudor Salagean, directorul MET, dateaza din anii 1730-1740 si a fost amplasat, initial, in vechiul turn baroc al bisericii Sf. Mihail, un turn care a fost demolat in anul 1763.

“Ulterior, ceasul a fost instalat pe Turnul Portii Manasturului, pana la demolarea acestuia, in anul 1840, data la care a fost reamplasat pe cladirea Reduta. Este un ceas foarte interesant, care are un singur aratator, asa cum se faceau ceasurile de turn in epoca respectiva. Un ceas asemanator se afla in catedrala luterana din Helsinki”, a precizat acesta.

Ceasul a functionat pana in prima parte a secolului al XX-lea. Cum timpul i-a sters marcajele, s-a pierdut si urma vechilor mesteri care l-au construit.

“Nu mai functioneaza de cel putin doua generatii, de aceea multi dintre clujeni au uitat, probabil, de existenta lui. Ceasul va avea si doua clopote, unul mai mare care marcheaza orele, iar celalalalt, mai mic, care semnaleaza jumatatile de ora. Multumim clujenilor, si celorlalti vizitatori ai MET, pentru ca ne-au dat posibilitatea sa repunem in fucntiune acest ceas. Lucrarile au fost realizate din veniturile proprii ale institutiei, fiind posibile datorita cresterii masive a numarului de vizitatori in acest an”, a mai spus Salagean.

Cel care se ocupa de reparatii este mesterul cunoscut cu numele de Sandu Ceasornicarul. Pe numele lui adevarat Alexandru Jakabhazi, acesta are la activ pana acum nu mai putin de 42 de ceasuri de turn in toata Romania. Acesta a trebuit sa refaca aproximativ 15% din piesele care alcatuiesc ceasul.

“E cel mai vechi ceas de turn la care am lucrat pana acum. A fost o lucrare complexa, mecanismul nu mai functioneaza de foarte multa vreme, se spune ca din anii ’60. In orice caz, in anii ’70, cand m-a nascut eu, nu functiona.Cand am inceput repararea mai avea cam 60-65% din piese, restul le-am regandit si reconfectionat, am incercat sa imi dau seama cum au fost piesele originale. Ma ajuta si strungarul Mircea”, a declarat Jakabhazi, pentru Ziar de Cluj.

Mesterul a inceput treaba la inceputul lui septembrie si lucreaza la asta cam 5-6 ore pe zi, “mai mult noaptea, ca asa am inspiratie”.

“Ceasul are trei laturi, din care acum sunt puse trei. Mai e nevoie de partea de lucrare pe care o asigura alpinistii, in rest nu mai e mult de lucru”, a precizat el.

Inaugurarea lucrarii puse in functiune este programata in 22 decembrie, de Solstitiul de Iarna.  



ULTIMA ORĂ

  • Acum 2 hours Politica
    Guvernul se reunește joi în ședință pentru a aproba OUG prin care salariile profesorilor cresc cu 1.000 de lei brut, deși negocierile au eșuat iar greva continuă
  • Acum 14 hours Politica
    Ciolacu, despre pensiile speciale: Îmi menţin părerea că trebuie o reformă şi am să o duc până la capăt. Întrebat dacă noile propuneri să nu se aplice pentru pensiile în plată: Înseamnă că nu mai vorbim de o reformă
  • Acum 15 hours Politica
    Flancat de Salad Box și Canta, Ovidiu Săcară rămâne președinte al PSD Cluj-Napoca
  • Acum 17 hours In vizor
    ZĂHĂRELUL: Oferta finală a Guvernului pentru profesori: cresc de la 1 iunie salariile cu 1.000 de lei brut lunar pentru cadrele didactice și 400 de lei pentru personalul nedidactic. Majorarea cerută de sindicate până la salariul mediu pe economie, etapizată pe trei ani. Întâlnire premier-sindicate la ora 19.00
  • Acum 21 hours In vizor
    UNII NU AU CE PUNE ÎN FARFURIE, ALŢII DAU DIN BURIC ÎN BALI: Vicepremierul Kelemen Hunor și liderul Comisiei pentru învățământ din Camera Deputaților vor pleca pentru o săptămână în Indonezia, la Bali, unde vor vizita unele ”obiective economice și culturale”. Se cere diurnă majorată cu 20% și o treime din bani dați în avans
  • Acum 21 hours In vizor
    Individul care înjură pe Facebook, Iulian Cristache, de peste 15 ani preşedinte al unei obscure Federaţii a “asociaţiilor de părinţi”, se bagă în seamă în problema grevei profesorilor
  • Acum 21 hours In vizor
    Greva profesorilor continuă. Sindicatele anunță că au decis să NU accepte un acord, chiar dacă e semnat de președintele Iohannis
  • Acum 21 hours Sanatate
    CUI FOLOSEŞTE PUNEREA DE POALE ÎN CAP DINTRE CEI DOI DEPUTAŢI PSD PE SPINAREA BOLNAVILOR DE CANCER? Rafila: “Patriciu Achimaș Cadariu, a refuzat orice dialog”. Achimaș Cadariu: “Alexandru Rafila se ocupă de denigrări și distruge lucruri la care nu se pricepe”
  • Acum 21 hours PubliNews
    Vrei să vezi cele mai spectaculoase rase de pisici? Vino în acest weekend la Iulius Mall, unde are loc WCF International Cat Show!
  • Acum 23 hours In vizor
    HUEDIN: O MIZERIE DE ȘCOALĂ. AlinTișe, președintele CJ Cluj și directorul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Cluj, fac pase cu pisica moartă a responsabilității
  • Acum 24 hours Eveniment
    GREVA PROFESORILOR prelungește încheierea mediilor şi înscrierea la BAC la clasele a XII-a
  • Acum 24 hours General
    A început protestul polițiștilor din penitenciare: Aceștia refuză să intre la serviciu timp de patru ore și nu vor ieși cu deținuții la muncă
  • Acum 24 hours Analiza
    Klaus Iohannis i-ar fi convocat la Cotroceni pe Ciucă și pe Ciolacu. Poate pentru a ”găsi” bani pentru stingerea conflictului cu sindicatele din Învățământ. Dar ce se întâmplă dacă își dă Ciucă demisia, că nu sunt bani, iar Ciolacu nu vrea să-i preia funcția (că nu sunt bani)?
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE