Reportaj

Cei patru invizibili care se viseaza presedinti ai Romaniei

14 candidati la prezidentiale. 14 tipuri de promisiuni diferite, 14 oameni “altfel”, care vin in intampinarea romanilor cu solutii pentru problemele care ii apasa de prea multi ani: spitale, pensii, scoli si locuri de munca. Cu totii promit un viitor mai bun. Cu totii, in afara de patru – Vadim Tudor, Gheorghe Funar, Constantin Rotariu si Dan Diaconescu. In timp ce fetele celorlalti candidati umplu fiecare stalp din oras, iar voluntarii tineri iti umplu buzunarele cu pixuri si calendare cu portretele candidatilor, Vadim, Funar, Rotariu si Diaconescu sunt absenti. Cel putin la Cluj.

Gheorge Funar candideaza ca independent la alegerile ce vor avea loc in noiembrie. Nu are nici sediu de campanie, nici voluntari care sa-i propovaduiasca promisiunile si convingerea ca fericirea inseamna o Romanie fara granita cu Moldova.

 “Romania unita, cu romani fericiti!”, e sloganul sub care Gheorghe Funar va candida ca independent la Presedintia Romaniei la alegerile din toamna. Pentru ca, spunea el pentru Ziar de Cluj, Coreea de Nord si Coreea de Sud sunt pe cale sa-si dea mana intr-o singura tara, Romania trebuie sa se uneasca si ea cu Moldova. In plus, in tara lui Eminescu va fi ca in Norvegia – fara straini care sa fure din bunurile statului.

La Partidul Poporului Dan Diaconescu, in plina campanie electorala, usa e inchisa. Desi, din strada, sediul partidului pare viu. Un afis mare, pe care sta scris cu litere de jumatate de metru “Partidul Poporului Dan Diaconescu Organizatia Cluj-Napoca” e inconjurat de steagurile Romaniei, al Uniunii Europene si al partidului – mov cu alb. Pana si peretii curtii in care salasluieste partidul au fost, pe jumatate, vopsiti in mov. 

Inauntru, insa, nu misca nimeni. Scarile murdare ce urca pana la etajul unu al cladirii dau intr-o usa inchisa cu lacatul. Asta desi, conform afisului de pe usa, astazi trebuia sa fie deschis, macar pentru audiente, daca nu pentru a-l sustine pe Dan Diaconescu la prezidentiale .

Acelasi lucru il intalnim si pa PRM. Vadim Tudor candideaza la prezidentiale, dar la Cluj nu-l ajuta nimeni. Usile sediului local sunt inchise. Inauntru, intuneric.

Aici nu candideaza nimeni!

La sediul de campanie al lui Constantin Rotariu, un xerox ce-l sustinea, pe vremuri, pe Vadim Tudor si propovaduia cuvantul Romaniei Mari, o doamna in varsta spune ca ea nu stie nimic. Nu ajuta niciun candidat, desi fata candidatului din partea „Alternativa Socialista” impanzeste peretii si geamurile camerei albe.

„Eu nu-s cu nimeni, draga”, bolboroseste femeia din spatele copiatorului.

Nici ea, nici ceilalti angajati ai candidatilor la prezidentiale din partea PPDD, PRM sau ai independentului Funar. Altfel si-ar face treaba si ar deschide, macar, usile sediilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *