Din oras

Cearta pe cabanele Salvamont continua in ciuda protocolului semnat. Solutia e la mana RAADPP

Serviciul Salvamont Salvaspeo Cluj si Serviciul Public Local Salvamont Margau isi disputa de mai bine de doi ani dreptul de folosinta a trei cabane din zona Apusenilor. Acuzatii de o parte si de alta, hotarari judecatoresti definitive, hotarari ale Consiliului Judetean Cluj si lipsa comunicarii intre cele doua servicii risca sa lase neutilizabile refugiile in aceasta iarna.

Proiectul de ridicare a trei refugii salvamont derulat in parteneriat intre Ministerul Dezvoltarii si Consiliul Judetean Cluj a ajuns intr-un moment de impas cu privire la cine este sau nu indreptatit sa utilizeze si sa administreze cabanele.

Exista o Hotarare a Consiliului Judetean Cluj prin care Serviciul Public Salvamont Cluj asigura siguranta pe munte in zona comunei Secuieu. Exista o hotarare judecatoreasca definitiva prin care cele trei cabane devin proprietatea Consiliului Juetean Cluj desi institutia nu a contribuit financiar cu nici un leu la edificarea celor trei cabane. Exista o alta hotarare a CJ prin care cabanele trec in administrarea Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public si Privat. RAADPP nu a facut nici pana in ziua de azi receptia celor trei refugii, iar acest lucru afecteaza activitatea de salvare in zona. Motivul e ca desi a fost reinfiintat Serviciul Public Local Salvamont Margau in zona se suprapune si Serviciul Salvamont Cluj aflat in subordinea CJ.

Seful Salvamont Cluj Gheorghe Fratila a spus ca desi este obligat prin HCJ sa asigure permanenta serviciului de salvare in zona comunei Sacuieu este oarecum impeidicat de faptul ca in refugiul de pe masivul Vladeasa nu ar avea acces si pana la finalul lunii noiembrie nu a avut acces sa faca aprovizionarea cu lemne, astfel incat sa fie creat tot confortul celor care fac permanenta. Motivul e ca administrarea cabanei se afla in continuare la Serviciul Public Local Salvamont Margau.

„Referitor la refugiile salvamont de la Vladeasa, Doda Pilii si Belis, practic mingea nu mai este in terenul nostru de foarte multa vreme. A existat la un moment dat o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila prin care refugiile erau date in proprietate Consiliului Judetean Cluj. Consiliul Judetean le-a dat in administrare la RAADPP. RAADPP -ul a initiat la un moment dat procedura de preluare a acestor cabane din punct de vedere juridic. Atunci seful Salvamont Margau, Florin Mihut, s-a simtit amenintat, motiv pentru care abia dupa un an si jumatate am reusit sa semnam un protocol de colaborare. Am semnat de comun acord, s-a semnat acel protocol de a colabora in care prevedeam ca acele refugii vor fi folosite de catre serviciul care lucreaza in zona respectiva. El este cu contractul cu Secuieu reziliat. Mi-a cerut sa ii dau un termen de o luna de zile sa isi rezolve problema acolo pentru a putea face de serviciu. Stiind ca e reziliat contractul am semnat noi Salvamont Cluj un protocol pe actiuni pe zona respectiva, avem o hotarare a Consiliului Judetean prin care trebuie sa facem de serviciu in zona. Avem toate demersurile facute inclusiv harti semnate si aprobate de toata lumea pentru a lucra acolo. E vorba despre Valdeasa. Celelalte cabane ii raman in administrare lui pentru ca el lucreaza acolo. Daca ne trezim in ianuarie ca suntem trimisi sa facem de serviciu acolo nu e ok pentru ca nu s-a facut aprovizionarea cu lemne. Au fost invitati primarul din Margau si Mihut la o discutie la CJ pentru a ajunge la o intelegere nu s-au prezentat, primarul a afirmat ca va face o serie de adrese, dar el de fapt nu vrea sa recunoasca o decizie a instantei. In momentul de fata nu am nicio treaba, RAADPP trebuie sa faca preluarea acelor cabane dupa care CJ sa le dea la cine considera in administrare. 

Protocolul semnat intre Serviciul Salvamont Margau si Cluj nu a fost pus in aplicare, motiv pentru care nu stie stanga ce face dreapta. In timp ce Gheorghe Fratila isi face probleme privitor la modul in care va asigura permanenta serviciului de salvare la refugiul de pe Vladeasa, Florin Mihut de la Salvamont Margau a trecut la fapte reusind chiar azi sa urce materialul lemnos si cele necesare la munte. 

„Noi ne-am pregatit deja pentru ca mai sunt cateva zile pana in decembrie. Trei oameni sunt in permanenta din cei 16 oameni ai Serviciului Local Salvamont Margau la refugiul de la  Vladeasa nu se pune problema. Am achizitionat lemne pentru toate trei cabanele. Nu puteam sa stam pana se decid cine va face de serviciu si cine nu. 2.000 de lei au costat numai lemnele acuma le ducem sus, am mai avut probleme cu instalatia de apa si a trebuit sa schimbam o pompa.

In ceea ce priveste protocolul invocat de cei de la Salvamont Cluj echipamentele achizitionate in cadrul proiectului  de catre Salvamont Margau sunt in continuare in custodia celor de la Cluj. Ca urmare a reinfiintarii in urma cu sase luni a Serviciului Salvamont Margau, sansele ca acesta sa administreze cele trei refugii montane au crescut simtitor chiar driectorul RAADPP fiind de parere ca acestea trebuie sa fie in custodia celor care le-au construit si care le-au administrat pana in prezent.

„Daca ma acuza pe mine ca nu am respectat protocolul pot spune ca nici ei nu au respectat. Ei trebuiau sa imi dea echipamentele pe care le tin la ei in magazie conform protocolului. M-am rugat de foarte multe ori la ei si nu mi-au dat o fasa. Cabanele au revenit in urma unei hotarari judecatoresti Consiliului Judetean Cluj. Hotararea judecatoreasca de la acea vreme se refera la faptul ca nu era Serviciul Public Local Salvamont Margau, dar care s-a reinfiintat de 6 luni de zile este si hotarare de consiliu local in acest sens. Si se revine la acea hotarare cand cele trei refugii erau incredintate spre administrare noua. Avem chiar un raport de la ANSRM”, a delcarat Florin Mihut.

Proiectul a fost finantat de la primariiile din zona si de la Guvern. Consiliul Judetean nu a contribuit cu nici un ban. Numai de la primaria comunei Margau a fost cofinantare de 1.400.000 de lei pentruca anumite lucrari nu erau eligibile curent apa diriginte de santier. Pana in prezent noi am avut grija de aceste baze de salvare. Dorinta noastra este sa ramana in continuare la noi. Pe motiv ca serviciul s-a desfintat instanta nu au tinut cont de faptul ca serviciul de salvare continua sub forma de ONG prin contract de prestari servicii cu primariile din zona, acuma s-a reinfiintat.

Solutia pentru rezolvarea problemelor ar fi ca RAADPP-ul sa faca o adresa catre CJ prin care printr-un contract de comodat sa fie date spre administrare si folosire Serviciului Public Local Salvamont Margau. Proprietarul terenului pe care a fost construit refugiul este Primaria Margau tot primaria plateste utilitatile. 

„Exista o hotarare de Consiliu Judetean, exista si o decizie a instantei prin care noi ca regie trebuie sa mergem sa preluam acele cabane dupa care noi o sa le predam la salvamontisti inapoi. Pentru ca noi nu avem nevoie de ele. Se cearta intre ele cele doua servicii salvamont, cei de la Cluj si cei de la Margau, am avut o intalnire la care nu au venit cele doua parti. Noi inca nu le-am preluat, dar in momentul doi dupa preluare le vom dam tot la salvamont Margau inapoi. Nu ne trebuie noua. Cele trei cabane din cate stiu eu sunt a celor de la Margau ei au acolo amteriale. Acele cabane noi vrem sa fie pentru salvamont. Un lucru este cert acele cabane au fost si vor ramane tot pentru salvamont nu pentru altceva”, a  afirmat Mircea Avram director RAADPP.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version