In vizor

Cea mai scumpa specializare universitara din Cluj nu a avut niciodata studenti

La Cluj-Napoca, cea mai mare taxa de scolarizare nu e nici la medicina, nici la drept, ci la Facultatea de Teatru si Film din cadrul UBB. Strainii extracomunitari care vor sa urmeze specializarea Cinematografie si Media au de platit nu mai putin de 950 de euro pe luna, taxa impusa de Ministerul Educatiei care a gonit orice posibili studenti interesati, potrivit decanului facultatii.

Specializarea de la Facultatea de Teatru si Film este cea mai costisitoare, atat in cadrul Universitatii “Babes-Bolyai” (UBB), cat si la nivelul intregului centru universitar clujean. Taxa pentru cei care care “studiaza pe cont propriu in Romania, proveniti din state care nu sunt membre ale Uniunii Europene, ale Spatiului Economic European (SEE), precum si din Confederatia Elvetiana (CE), pentru anul universitar 2014/ 2015” este de 950 de euro pe luna, deci aproximativ 9.500 de euro pe an. La Teatru si Artele Spectacolului taxa e de 750 de euro pe luna.

Potrivit decanului Liviu Malita, cauza sumei exorbitante este o ordonanta de urgenta emisa de Guvern in urma cu cativa ani, in care este prevazut un plafon minim obligatoriu pe specializari in acest domeniu.

“Am facut demersuri pentru reducerea acestei taxe, eu personal am trimis o sesizare la Ministerul Educatiei in acest sens, dar nici macar nu am primit raspuns. Din pacate, din cauza asta nu am avut niciodata studenti extracomunitari la Cinematografie Media. Am avut o tentativa, acum 3-4 ani am fost la Tel Aviv ca sa semnam un acord in urma caruia 25 de studenti de acolo ar fi urmat sa studieze la noi, la teatru. Cand au vazut insa despre ce sume e vorba, de taxe mai mari ca in Anglia, au renuntat si acordul a cazut”, a declarat Malita, pentru Ziar de Cluj.

Pana acum au urmat cursuri de licenta cativa studenti din Ungaria, iar la master au invatat la Cluj tineri din tari ca Grecia sau Anglia.

Taxele de scolarizare sunt mari si in ceea ce ii priveste pe studentii romani sau din UE, SEE si CEE. La Cinematografie, Fotografie, Media, se platesc nu mai putin de 5.500 de lei anual la nivel de licenta, iar la Actorie si Regie suma e de 4.500 de lei. Acelasi tarif este stabilit si pentru cei care urmeaza masteratul la Teatru, Film si Multimedia, Actorie si Regie sau Teatru contemporan in limba maghiara. Scoala doctorala in teatru costa, de asemenea, 5.500 de lei anual.

In acest caz, taxele se justifica prin valoarea mare a tehnologiei utilizate in cadrul studiului, precum si prin faptul ca se lucreaza cu putini studenti.

“La noi, o grupa are cam 7 studenti, iar raportul dintre cadrele didactice si acestia e de 1 la trei, lucru care implica costuri foarte mari. In plus, nu exista produse colective, fiecare isi realizeaza propriul proiect, folosind aparatele si resursele facultatii. In ceea ce ii priveste pe cei de la teatru, se cheltuieste mult pentru productia de realizare a spectacolelor”, a mai precizat decanul.

In prezent, cifra de scolarizare pe toata facultatea este de aproximativ 300 de studenti. 

Oficialii Ministerului Educatiei nu au remis inca o pozitie referitoare la aceasta problema. 

Foto: panoramio.com

UPDATE Ministerul Educatiei: s-a urmarit evitarea unei politici de dumping

Oficialii Ministerului Educatiei Nationale ne-au furnizat in aceasta dupa-masa o pozitie in care precizeaza ca actul normativ la care se face referire este Legea  nr. 1/ 2010 care aproba Ordonanta Guvernului nr. 22 din 29 august 2009 privind stabilirea cuantumului minim al taxelor de scolarizare, in valuta, a cetatenilor care studiaza pe cont propriu in Romania, din state care nu sunt membre ale Uniunii Europene, precum si din cele care nu fac parte din Spatiul Economic European si din Confederatia Elvetiana.

„Asa cum reiese si din titulatura, documentul stabileste doar limita minima a acestor taxe si are ca temei de emitere actualizarea nivelului taxelor la noile realitati economice (versiunea anterioara a acestei legi data din 1993). S-a urmarit, de asemenea, evitarea unei politici de dumping in materie de taxe de studiu pentru studentii din statele non-UE in conditiile in care studentii din statele UE au un regim diferit, ei platind taxele stabilite de Senatele universitare in acelasi cuantum achitat si de studentii romani. Stabilirea acestui plafon minim are ca reper costul standard/student suportat de catre stat pentru scolarizarea studentilor proprii pe locurile finantate de la buget. In acest sens, precizam ca pentru domeniul de ierarhizare Film, alocatia unitara suportata de la buget este printre cele mai ridicate (de ex., in intervalul 2012 – 2014  a variat intre 15.948 lei si 17.562 lei)”, arata acestia. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *