Reportaj

Cea mai puternică domnișoară. Povestea cutremurătoare a unei adolescente violată de propriul tată, bătută de mamă și pentru care cuvântul „familie” e doar un cuvânt din dicționar

O tânără de aproape 18 ani, care a fost agresată fizic și sexual de tatăl ei vitreg și de prietenul acestuia și-a făcut curaj să își spună experiența dramatică. Sub protecția anonimatului, ea a povestit, pentru Ziar de Cluj, brutalitățile la care a fost supusă. A decis să își facă cunoscută povestea în speranța că alte fete care trec prin situații asemănătoare vor învăța ceva din experiența ei.

Anual, zeci de fete sunt luate de la familiile lor de către Direcția Generală de Asistență Socială  și Protecția Copilului (DGASPC) Cluj după ce au fost abuzate de către părinții lor. De cele mai multe ori, asistenții sociali sunt anunțați prea târziu, după ce fetele au fost bătute, maltratate și agresate sexual. Odată ajunse în centrele de recuperare pentru persoanele abuzate, aceste tinere trebuie să ia viața de la capăt, să lase trecutul dureros deoparte și să încerce să se reintegreze în societate. Ele trebuie să prindă iar încredere în oameni, după ce, persoanele care ar fi trebuit să le iubească, le-au făcut rău. Asta este și povestea unei tinere căreia îi vom spune Izabela pentru că nu dorește să își facă public numele real. Izabela este o tânără care are aproape 18 ani, iar în trecut a fost bătută și violată de tatăl ei vitreg, ignorată de mamă. În ciuda acestei drame tulburătoare, a avut puterea să redevină un copil normal. 

„Nu știu de ce nu m-a crezut mami și nu m-a ajutat. Îl iubea mai mult pe el decât mă iubea pe mine. Altfel nu îl lăsa să îmi facă rău”, spune Izabela cu tristețe în ochi.

Izabela mai are puțin și împlinește 18 ani. În urmă cu trei ani a ajuns sub protecția DGASPC Cluj, într-un centru pentru femei abuzate din județul Cluj, după ce a fost violată de tatăl ei vitreg, de un prieten de-al lui și a fost bătută crunt în repetate rânduri. 
Izabela are părul negru, lung și ochii albaștri precum marea. Nu știe pe cine moștenește. În familia din partea mamei, toți au ochii căprui. Pe tatăl ei adevărat nu l-a văzut niciodată. Urmele de tăieturi de pe brațele ei sunt o amintire constantă a nenorocirilor prin care a trecut.

„Familia mea este compusă din 7 frați, pe lângă mine și este din punctul meu de vedere o familie și bună și rea, cum e orice familie. Copilăria mea a fost jumătate bună și jumate nu, pentru că am avut niște probleme din cauza cărora am ajuns în centru. Înainte să ajung în centru a fost foarte frumos. Mergeam la școală, ieșeam cu copiii afară, ne jucam tot felul de jocuri, era totul frumos. Și apoi au început problemele”, își amintește tânăra. 

Copilăria fetei s-a sfârșit la scurt timp după ce a împlinit 12 ani. Îi este greu să vorbească despre asta. Nu îi place, fiindcă amintirile acelei perioade sunt încă răni care nu s-au vindecat complet, iar detaliile au rămas întipărite în mintea ei. În data de 24 ianuarie 2012 tatăl ei vitreg a violat-o. Mama ei nu era acasă, iar frații ei mici, erau în aceeași cameră când s-a petrecut nenorocirea. 

„Atunci am fost abuzată de tatăl meu pentru prima dată. Și până la vârsta de 14 ani tot a încercat să mă mai abuzeze. Mă atingea, îmi făcea complimente și de frică, i-am spus mamei. Dar nu m-a crezut. Zicea că nu îl crede în stare de așa ceva. Nici eu nu mă așteptam. Nu aș fi crezut niciodată că tatăl meu, care m-a crescut, ar fi capabil de așa ceva”, explică Izabela. 

Atingerile, rugămințile și în cele din urmă bătăile au continuat timp de doi ani, iar totul devenise o rutină. Fata s-a obișnuit cu situația și a continuat să ducă o viață cât se poate de normală. Mergea la școală, ieșea cu colegele ei, dar necazurile nu s-au terminat. La câteva săptămâni după ce a împlinit 14 ani, în timp ce se plimba cu o altă fată, un prieten de-al tatălui ei a apucat-o de mână, a dus-o într-un loc retras și a violat-o. 

„Când am împlinit 14 ani, era 14 septembrie. Țin minte fiindcă a doua zi trebuia să înceapă școala. Atunci am fost abuzată și de un prieten de-al tatălui meu. M-a dus jos, lângă un râu și m-a violat. Am strigat când m-a luat de mână și prietena cu care eram pe stradă a fugit după mama ei și după poliție. I-am auzit, am vrut iar să strig, dar mi-a pus mâna pe gură și m-a amenințat cu un briceag”, spune Izabela. 

După ce și-a terminat treaba, bărbatul a dus-o acasă. Tânăra era speriată, era în stare de șoc, dar nu a avut curajul să spună ce a pățit, fiindcă se temea pentru viața ei. Odată ajunsă acasă, a fost întâmpinată de tatăl ei, care avea chef de scandal și bătaia a început iar, în râsetele omului care o violase cu câteva ore în urmă și sub ochii nepăsători ai mamei. 

„După ce am fost violată de bărbatul acela, mi-am primit și porția de bătaie de la tati. Mi-a dat cu sucitorul în cap până am leșinat. M-a bătut, a rupt hainele de pe mine și m-a băgat dezbrăcată într-un șopron cu unelte, unde a încercat să mă taie cu drujba. M-a închis în șopron, dar nu m-a ținut mult acolo, o jumătate de oră maxim, dar era foarte frig, iar eu nu aveam nici măcar chiloți pe mine. Eram legată și la mâini și la picioare”, povestește tânăra. 

Violențele au continuat pe durata întregii nopți, timp în care, Izabela a fost tratată așa cum niciun animal nu ar trebui să fie tratat. 

„Am reușit să mă dezleg la picioare și tati m-a scos din șopron, m-a aruncat pe jos și m-a împins, iar eu m-am rostogolit pe deal în jos. M-am ridicat cumva și am luat-o la fugă. Dar nu am apucat să ajung prea departe. El avea o frânghie cu care se leagă caii, a aruncat-o după mine, m-a prins de gât, m-a tras înapoi și a încercat să mă sugrume. Și m-a tras cu frânghia aia de gât până am ajuns înapoi acasă și mă și lovea. După ce am ajuns acasă m-a pus să stau în genunchi pe coji de nuci. A vrut să mă oblige să dorm în același pat cu prietenul lui care, doar cu câteva ore în urmă mă violase. Am preferat să stau în genunchi până dimineața. În tot acest timp, mama dormea fără nicio grijă”, continuă fata. 

A doua zi dimineață, și-a pregătit frații pentru școală și ea s-a refugiat la o colegă de clasă, la câțiva kilometri de casă. Acolo a reușit să doarmă câteva ore, până a fost trezită de mama ei care mersese cu poliția să o caute. În momentul în care s-a întâlnit cu polițiștii, fata a povestit tot ce i s-a întâmplat cu o seară înainte și violențele la care a fost supusă în ultimii ani. A fost dusă la spital să-i fie tratate rănile, iar când a fost externată, mama ei a așteptat-o să o ducă înapoi acasă. 

„Eram vânătă pe tot corpul, aveam ochii umflați și buzele sparte. Părinții mei au negat. Am fost internată în spital și după ce am ieșit m-am întors iar la prietena mea. Dar acolo mă aștepta mama cu un grup de țigani. M-au legat cu panglicile din părul țigăncilor, m-au aruncat în căruță și m-au dus cu forța acasă. Acolo am fost iar bătută. De data asta m-au lovit și tata și mama, așa că am fugit iar la poliție și am ajuns în final în centrul de copii”, a explicat Izabela. 

Tânăra a așteptat în zadar câteva luni ca mama ei să o viziteze. Atunci s-a decis să rupă orice legătură cu ei. Când Izabela a ajuns la centru, era în stare de șoc, era închisă în ea și și-a făcut rău în repetate rânduri, în încercarea de a-și tăia venele. Credea că așa va scăpa de toate necazurile. Timp de trei luni, tânăra a refuzat să vorbească și să mănânce și îi erau administrate medicamente care să compenseze lipsa hranei. În ciuda atrocităților la care a fost supusă, ea a continuat să se gândească la familia ei, iar frații îi lipseau. 

„Am așteptat-o câteva luni pe mama să vină să mă viziteze, dar nu a venit. Și am decis să rup orice legătură cu ei. Să nu mai vorbesc cu ei, să nu mă mai gândesc la ei, să îmi găsesc alte ocupații. Fiindcă dacă lor le păsa cu adevărat de mine nu îmi făceau ce mi-au făcut și nu mă lăsau să stau într-un centru de copii. Nu mi se pare normal să mă despartă de frații mei, unul să fie într-o parte și unul în celălalt”, a spus fata.
 
După câteva luni, fetele din centru au devenit surorile ei, iar asistenții sociali au ținut locul părinților, însă părinți care nu o loveau și se comportau frumos cu ea. Ultima dată când și-a văzut familia adevărată a fost în urmă cu câteva zile. A decis să meargă înapoi la casa părintească de drag și dor atât pentru frați, cât și pentru mamă. Atitudinea cu care a primit-o mama, însă, a determinat-o să se rupă definitiv de trecutul ei. 

„Mama mereu îmi cerea una alta și îmi dădea ordine. Și înainte să plec iar la centru, mi-a cerut 15 lei. Când am refuzat să îi dau, s-a enervat și a început să țipe. După ce am ajuns acasă am sunat-o și i-am spus că e ultima dată când mă duc acasă”, a spus Izabela. 

Bărbatul care a violat-o pe tânără a fost condamnat la 8 ani și jumătate de închisoare. Izabela a retras plângerea pe care a depus-o împotriva tatălui ei vitreg, ca să nu-i lase pe frații și surorile ei fără tată. Tânăra peste puțin timp va împlini 18 ani și va trebui să plece din centru. A terminat o școală profesională, din toamnă vrea să se înscrie la o clasă de seral și apoi să se înscrie și la o facultate. Acum lucrează ca ospătar într-un local.
Acum, pentru ea, „mami” și „tati” sunt doar niște cuvinte pe care le rostește cu indiferență atunci când povestește de trecutul ei. S-a rupt de tot ceea ce era, cândva, viața ei.  Acum dorește să își construiască un viitor. Psihologii și asistenții sociali i-au spus în nenumărate rânduri că este o femeie puternică, dar ea nu crede asta. Cu toate acestea, a reușit să își spună povestea fără să verse nici măcar o lacrimă.
Angajații centrului spun că aceste cazuri sunt foarte dese, iar cel al Izabelei este unul fericit, fiindcă tânăra a reușit să treacă peste probleme și a ajuns să fie domnișoara veselă și încrezătoare care este azi. Însă există multe cazuri în care tinerele, măcinate de trecutul lor, ajung să se piardă și, vrând nevrând, prinse ca într-o pânză de păianjen, ajung în aceleași situații. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *