Politica

Cea mai mare realizare a deputatului USR Cluj, Radu Molnar: „Ziua liberă pentru vaccinare”. Plus o cugetare: „Dacă eşti mort nu ţi-e bine deloc şi, cu siguranţă, nu ai niciun viitor în faţă!”. Caragiale, mori!

Ziar de Cluj este în continuare cu ochii pe activitatea parlamentarilor clujeni din legislatura 2020 – 2024. Vă arătăm pentru ce încasează lunar indemnizații de cel puțin 10.000 lei, bani din buzunarele noastre, ale tuturor. Mai mult, primesc spații la prețuri foarte mici (achitate din banii statului) pentru cabinetele parlamentare, le sunt decontate transportul și cazarea. Unii sunt la primul mandat, dar alții au deja la activ cel puțin încă un mandat. Vă lăsăm pe dumneavoastră să veniți cu concluziile la finalul fiecărui articol.

Radu Molnar (USR Cluj) este la primul mandat de deputat. Peste câteva luni se împlinește un an de când a fost trimis în Parlament să reprezinte interesele clujenilor, dar roadele muncii sale nu se fac simțite până la Cluj decât foarte vag. În opt luni de activitate, Molnar nu a făcut mare lucru. O arată negru pe alb statisticile oficiale de pe site-ul Camerei Deputaților.

Am fost curioși de ce activitatea deputatului clujean este atât de modestă așa că l-am întrebat. Ne-a oferit un răspuns demn de un politician, semn că și-a intrat bine în rol:

„În aceasta sesiune am avut 4 luări de cuvânt, am fost co-inițiator pentru 46 de propuneri legislative, am inițiat la rândul meu 2 proiecte de lege și am adresat 3 întrebări şi interpelări. Prezența mea la vot de 99,47% (1493 din 1501), mă plasează pe primul loc ca participare la lucrările Parlamentului”, a declarat Molnar.

În total, USR-istul clujean a vorbit de cinci ori în plen. Foarte puțin! Dar asta nu este nimic. Mai important este ce a vorbit în fața colegilor.

Toate luările sale de cuvânt însumează 11 minute și 22 de secunde. Prima dată a grăit 30 de secunde la depunerea jurământului, apoi la celelalte patru intervenții în plen a citit de pe foaie câteva detalii tehnice despre proiectele de legi la care apare coinițiator.

Cea mai recentă cuvântare este din 29 iunie 2021, a durat aproape 4 minute și a plâns de mila românilor care vor avea de suferit din cauza celor care nu se vaccinează împotriva COVID-19. Parlamentarul clujean a considerat că este suficient pentru convingerea românilor să se imunizeze să modifice Legea Sănătății prin acordarea unei zile libere pentru cei care se vaccinează.

După cum știm, multe proiecte de lege sunt realizate în colaborare cu alți colegi ori apar situații când parlamentarii doar își pun numele pe proiect din simplul motiv că fac parte din partid. Nu știm câte proiecte la comun sunt „pe bune” și pe câte doar și-a pus numele Radu Molnar, dar ce știm sigur este că a inițiat de unul singur doar două proiecte.

„În prima mea sesiune parlamentară, am coinițiat 46 de proiecte de lege și am inițiat 2”, a precizat deputatul USR Cluj, la solicitarea Ziar de Cluj.

L-am întrebat pe domnul deputat care este proiectul de lege pe care îl consideră cel mai important. Ghiciți care este?

„Ziua liberă pentru vaccinare este una dintre cele două legi ale USR PLUS care au trecut în acest an. Ea provine din filiala județeană Cluj, fiind inițiată de membrii. Mă mândresc cu faptul că am reușit să duc propunerea colegilor la nivel de lege”, ne-a precizat Radu Molnar.

La votul final al modificării legii, a avut o cuvântare în fața căreia marii filosofi și oamenii de litere ai lumii și-ar rupe diploma și i-ar da foc. Ar cere și o zi liberă, s-ar și vaccina pentru toate „boalele”. Am omis să îl întrebăm pe domnul deputat dacă este mândru și de cugetarea de mai jos:

„Dragi colegi,

Dacă eşti mort nu ţi-e bine deloc şi, cu siguranţă, nu ai niciun viitor în faţă. (Vociferări.)

Mă bucur că majoritatea aţi ales să fiţi patrioţi astăzi” – a afirmat Molnar cu privire la votul final pentru o zi liberă pentru cei care se vaccinează.

În campania electorală, le transmitea alegătorilor că vrea ca activitatea sa să se concentreze pe următoarele aspecte:

  • Reforma administrativă: eficientizarea administrației și digitalizarea serviciilor
  • Reorganizarea teritorial-administrativă a României
  • Susținerea antreprenoriatului/sprijinirea mediului de afaceri
  • Educație și cercetare
  • Politică externă

În acest context, i-am adresat parlamentarului clujean următoarea întrebare: Ce ați făcut până acum pentru atingerea acestor priorități?

Ne-a precizat că a fost constrâns de pandemie să se canalizeze spre probleme mai grave, cum ar fi acordarea zilei libere pentru cei care se vaccinează. A fost greu să obțină ziua liberă, unul dintre „dușmani” fiind chiar primarul Emil Boc. Dar, să citim răspunsul detaliat:

„Domeniile menționate reprezintă priorități pentru mine și am început demersuri în fiecare dintre domeniile acestea. Însă faptul că pandemia a afectat profund societatea românească m-a făcut să-mi canalizez efortul pe teme stringente. Asta se susține prin legea zilei libere pentru vaccinare, care a necesitat munca intensă într-o perioada redusă de timp, pentru a fi pusă în practică cât mai repede. Negocierile au fost foarte dificile inclusiv cu partenerii noștri de coaliție, primarul Emil Boc fiind unul dintre primii care s-au opus acestei inițiative. Mă bucur că am reușit totuși să îi convingem pe cei de la PNL și UDMR de necesitatea măsurii. Sper să avem același succes și cu alte probleme curente cum sunt desființarea SIIJ sau legile justiției.

Recent am anunțat și următoarele inițiative legislative pe care le voi depune în toamnă impreună cu colegul meu Cristian Bordei și care privesc întreprinderile sociale de inserție. Din nou, vorbim de un mecanism care ajută categoriile vulnerabile, mai ales acum într-un context social și economic deosebit de dificil.

Dar ca să vă răspund punctual: pe problema digitalizării colaborez constant cu ministrul Ciprian Teleman și aici vorbim de un proces de durată, fiind vorba de o reformă profundă atât tehnologică cât și de mentalitate. În privința susținerii antreprenoriatului și a mediului de afaceri, mai ales în zona tinerilor antreprenori și a creatorilor de proprietate intelectuală, am creat punți cu organizații notabile din România. Grupuri influente precum Repatriot România sunt partenerii noștri cu care construim viitoare proiecte de legi”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *