Jos palaria

Cea mai interesanta idee de business a anului: ROCA. Sa nu se uite ca ideea i-a apartinut lui Andrei Cionca

Practicienii in insolventa stiu foarte bine cat de incert e viitorul industriei lor. Unul dintre influencerii acestei industrii, Andrei Cionca, fondator al Casei de Insolventa Transilvania (CITR), lider al pietei de profil din Romania, a inteles insa mult mai devreme decat restul ca diversificarea pe orizontala a acestui segment e singura solutie de a rezista.

Cionca si echipa sa de asociati au la activ multe restructurari de companii picate „in nas”, poate cel mai notoriu exemplu cand e vorba de CITR fiind CEMACON, companie care ar fi murit in chingile falimentului, daca CITR nu se implica in restructurare si care astazi face cifre importante la capitolul profit, ba, mai mult, a atras interesul si milioanele fratilor Paval, fondatorii Dedeman, care au preluat controlul majoritar al firmei integrand-o in grup.

Atunci i-a venit lui Cionca ideea de a aduce in business o noua abordare: sa faca la nivel macro ce a facut cu Dedeman si Cemacon, dar sa introduca in cadrul unei platforme de investitii si management companii sau antreprenori puternici care sa puna laolalta milioane pentru o singura tinta: salvarea companiilor romanesti aflate in dificultate.

Astazi, sigur, ideea a fost viralizata mai ales de prezenta in platforma ROCA, acesta este numele ales, al unor investitori cu renume: familia Pavăl, prin PIF Industrial, Dan Șucu și Astra Rail Management GMBH, alaturi de CITR.

Dar sa nu se uite ca Cionca este cel care a fost initiatorul, motiv pentru care ii dedicam astazi rubrica Jos Palaria, fiindca este o idee cu adevarat generoasa si, daca va reusi, va contribui la insanatosirea mediului de afaceri.

Andrei Cionca aduce în ROCA aproape 20 de ani de experiență în zona de dificultate a economiei. În 2006, a fondat CITR, care a ajuns într-un an lider de piață în insolvență. În anul 2014 a înființat CITR Group, dedicat afacerilor aflate în dificultate, care reunește companii cu expertiză complexă în servicii de restructurare (CIT Restructuring- divizia de management, CIT Resources- divizia de investiții și CITR- divizia de insolvență). În acest moment, Andrei Cionca se axează  pe dezvoltarea viziunii pentru divizia de investiții a grupului de companii.. De altfel platforma ROCA reprezintă tocmai concretizarea acestei viziuni. Andrei a absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universității Babeș-Bolyai și și-a început cariera în anul 2000, la Arad. 

 

Care este scopul ROCA?

 

Platforma de investiții și management ROCA, lansată astăzi de CITR Group, este prima platformă de investiții dedicată companiilor românești în dificultate. ROCA își propune să contribuie la însănătoșirea mediului de afaceri din România, printr-o soluție complexă pentru redresarea afacerilor locale: platforma atrage resurse de la investitori și le distribuie eficient către companii care se confruntă cu dificultăți financiare, de creștere sau de succesiune a fondatorului în business, cu scopul de a le asigura o structură stabilă și o dezvoltare sănătoasă. CITR Group va asigura managementul ROCA. Acționarii fondatori sunt: acționarii CITR, prin divizia de  investiții, familia Pavăl, prin PIF Industrial, Dan Șucu și Astra Rail Management GMBH.

 

ROCA: soluția prin care resursele investitorilor vor ajunge la nevoile antreprenorilor

 

Deși România are economia cu cea mai mare creștere din Europa, jumătate din companiile locale de impact sunt în stare de dificultate. Mare parte dintre acestea sunt nefinanțabile sau sunt considerate mult prea mici pentru investitorii tradiționali. În aceste condiții, deși pe piața europeană există lichidități, investitorii nu găsesc oportunități de a plasa aceste resurse.

Platforma ROCA are misiunea de a crea companii sănătoase, care să dezvolte brand-uri „made in Romania” și de a le da, sau reda, anvergura națională și internațională, prin întărirea structurii de capital a companiilor. ROCA participă la riscuri și beneficii și se implică activ în redresarea și creșterea afacerilor.

Administrarea platformei este asigurată de divizia de management a CITR Group. Decizia plasării resurselor obținute de la investitori revine Board-ului de Investiții, format din reprezentanți ai investitorilor. Suma maximă de finanțare este de 2 M Euro/proiect. Procentul cu care ROCA intră în capitalul social al unei companii din portofoliu este de minimum 60%, însă există posibilitatea de a seta de la început un mecanism de răscumpărare a acțiunilor de către antreprenor. 

Ciclul de restructurare al companiilor din cadrul ROCA presupune atragerea de resurse pentru o durată de 7 (+1) ani, țintind un randament anual (IRR) de minimum 16%. Pe parcursul celor 7 (+1) ani se urmărește închiderea a două cicluri de investiții, cu o marcare de profit la jumătatea perioadei (3,5 + 0,5 ani), iar diferența, la final.

Andrei Cionca – Președinte CITR Group, co-fondator ROCA: „În aproape 20 de ani de experiență în zona de dificultate a economiei, am înțeles că principala provocare a companiilor rămase fără resurse financiare, dar cu potențial de dezvoltare, este recâștigarea credibilității. De aceea, am creat un partener solid care să le susțină și să le relanseze. Viziune, stabilitate, implicare și soluții – asta aduce ROCA în viața companiilor din România.”

Dragoș Pavăl, investitor în platforma ROCA: „Am înțeles în timp că avem și alte obligații față de țara noastră, pe lângă plata taxelor și respectarea legilor. Avem responsabilitatea, dar și interesul de a face tot ce depinde de noi încât economia în ansamblul ei să crească. Cred că ceea ce va schimba cu adevărat lucrurile este colaborarea, cooperarea dintre noi, antreprenorii, care avem fie o anumită expertiză în zona noastră de business, fie resurse financiare disponibile, fie competență în restructurare, prin descoperirea valorilor chiar în interiorul companiilor care au nevoie de susținere. De aceea ne-am alăturat și sprijinim inițiativa CITR Group.”

Dan Șucu, investitor în platforma ROCA: „Misiunea acestei platforme de investiții, ROCA, mi-a plăcut de la prima discuție, iar utilitatea ei este incontestabilă. Succesul acestei platforme este un lucru extrem de dificil, însă numai oameni cu experiența lui Andrei sau Rudolf își pot asuma realmente o asemenea provocare. Mai mult, prezența în acționariat a familiei Pavăl, în acest moment cei mai de succes oameni de afaceri din România, este în mod cert benefică. Personal, întotdeauna mi-am administrat singur banii. Este pentru prima oară când investesc în afacerea altcuiva și o fac pentru că am încredere în reușita acestei platforme.”

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *