În ultimii ani, Ziar de Cluj a semnalat foarte multe locuri de joacă din Cluj-Napoca situate în zone periculoase (lângă calea ferată, lângă parcări aglomerate, în imediata apropiere a carosabilului ori a ghenelor de gunoi ș.a.), ori pe terenuri în pantă, pline de noroi sau de bălării. Alte locuri de joacă, plasate între blocuri, sunt mobilate auster, iar puținul mobilier e deteriorat, murdar sau pictat cu inscripții nerecomandate minorilor.
Modernizarea locurilor de joacă a fost propusă și în cadrul procesului de bugetare participativă din acest an.
„Unele locuri de joacă nu au mai fost modernizate de mult timp.
S-a creat o discrepanță între aceste locuri de joacă și cele din Parcul Central, baza sportiva din Gheorgheni sau baza sportivă La Terenuri”, a sesizat inițiatorul propunerii.
Astăzi, Primăria a anunțat modernizarea a 21 de spații de joacă pentru copii: strada Constantin Brâncuși nr.194/strada Alverna; strada Grigore Alexandrescu nr.39-41; strada Grigore Alexandrescu nr.41-43; Aleea Cioplea nr.9; strada Buzău; strada Retezat nr.5/Mehedinți nr.27; strada Retezat nr.6/strada Mehedinți nr.21-23; strada Mehedinți nr.51-53; strada Parâng (biserică); Parc Kovari; strada Tășnad nr.18-20; strada Izlazului nr.17-19/strada Mehedinți nr.1-3; strada Donath nr.109; Parc Făt Frumos; strada Donath V/ Hațeg 4 /Virgil Onițiu; Baza Sportivă Unirea; Parc Lăcrămioarelor – completare; Parc Tulcea; Parc Gheorghe Asachi; Parc Bibliotecii (Coastei); strada Meteor/strada Jupiter.
Multe pe hârtie, puțin pe teren, dacă locurile de joacă vor fi amenajate la fel ca celelalte, adică doar de formă.
Activitatea de modernizare ar urma să se desfășoare în intervalul 1 iulie – 30 septembrie, adică tocmai vara, când copiii au mai mare nevoie de ele. Dacă nu în vacanța de vară, atunci când?
„Pe amplasamentele menționate se vor înlocui echipamentele de joacă vechi cu echipamente de joacă noi, preponderent din lemn, iar pe anumite locații se va realiza și montarea de echipamente pentru fitness în aer liber, precum și înlocuirea sistemului de protecție antilovire sub aparatele de joacă și fitness montate.
Ca urmare, în perioadele în care se constată efectuarea acestor operațiuni, rugăm utilizatorii acestor spații să evite accesul în zona unde se execută lucrările, pentru a evita accidentarea, în special a copiilor. Zonele vor fi împrejmuite cu bandă de protecție și vor conține informații privind perioada în care este recomandată evitarea accesului în spațiul respectiv”, a precizat astăzi Primăria Cluj-Napoca.
Pe durata lucrărilor, copiilor le rămân, așadar, la dispoziție, clasicele spații de joacă, printre blocurile gri. Cea mai bună calitate a vieții!