Din oras

Ce vrea să facă Universitatea Tehnică în fostul sediu al Băncii Transilvania și fosta Casă de Modă de pe strada George Barițiu. Modernizarea clădirilor costă 5,2 MILIOANE EURO

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca are acum în desfășurare lucrări de modernizare a celor două clădiri de pe strada George Barițiu nr. 8, pe care le-a cumpărat în anul 2017. Înainte de cumpărare, în respectivele clădiri au funcționat sediul Băncii Transilvania, respectiv Casa de Modă. Valoarea lucrărilor de modernizare este de 5,2 milioane euro, sunt executate de firma ACI Cluj-Napoca și se estimează că vor fi încheiate la finalul anului 2022.

Clădirea în care și-a desfășurat activitatea Casa de Modă a fost cumpărată în 13 aprilie 2017, când s-a semnat contractul de vânzare cumpărare. Moda SCM și Inter Mod SCM au fost proprietarele imobilului. Suprafața de teren este de 822 mp și suprafața utilă este de 3103 mp.

„Cele două societăți au trimis scrisoare de intenție de vânzare și apoi au urmat procedurile legale care trebuie respectate: negocieri, apoi documentele au fost trimise Ministerului Educației pentru a obține acord de achiziție, plus notă de fundamentare pentru a motiva de ce dorim să cumpărăm clădirea. Au avut loc negocieri simultan cu ambele societăți proprietare ale clădirii. După aprobarea de la Minister, s-a realizat evaluarea clădirii de către un evaluator de specialitate, după care achiziția”, a declarat, pentru Ziar de Cluj, Cornel Mureșan, director general administrativ, în cadrul Universității Tehnice Cluj-Napoca.

Valoarea achiziției pentru clădirea în care a funcționat Casa de Modă este de 2.916.820 euro.

Și în cazul fostului sediu al Băncii Transilvania s-au respectat aceleași proceduri legale. Banca Transilvania și BT Building SRL au fost proprietarele clădirii. Acesta este un imobil certificat BRIM , adică este catalogat „foarte bine” din punct de vedere energetic. Suprafața terenului este de 745 mp și suprafața utilă este de 5172 mp.

Valoarea achiziției pentru fostul sediu al Băncii Transilvania a fost de 6.200.000 euro. Contractul de vânzare cumpărare a fost semnat în 11 decembrie 2017.

Achiziția celor două imobile s-a justificat prin faptul că mai există două clădiri ale universității pe aceeași stradă la numerele 26-28, unde funcționează facultățile cu profil electric.

Potrivit directorului general administrativ, spațiile din fosta clădire BT vor fi doar pentru învățământ pentru cele trei facultăți cu profil electric, în condițiile în care acum sunt insuficiente spații pentru studenți.

În clădirea fostei Case de Modă vor fi amenajate spații pentru întreaga universitate plus săli de conferință, amfiteatru cu 200 de locuri. Un aspect interesant din proiectul de modernizare a clădirii vizează parterul. Acesta va fi deschis publicului, se va păstra scara pe care se făceau defilări de modă în trecut, vor exista spații expoziționale, o cafenea etc. Și acoperișul va fi valorificat prin crearea unei zone de coffee bar, cu vedere spre Someș și Cetățuie.

Pe fiecare nivel din clădirea Casei de Modă vor fi săli de seminar, spații tehnice, cafenea.

În clădirea BT vor fi doar spații destinate exclusiv studenților. Sub acest imobil sunt proiectate spații de parcare la capacitate care să permită accesul cadrelor didactice și al pompierilor, la care se adaugă 124 de locuri de parcare pentru biciclete.

Valoarea lucrărilor de modernizare a celor două clădiri este 26.118.643 lei (aproximativ 5,2 milioane euro), bani suportați din veniturile proprii ale universității.

Lucrările sunt realizate de ACI Cluj, au început în 2020 și termenul de finalizare este sfârșitul anului 2022.

Numărul total al clădirilor Universității Tehnice este de 75, distribuite astfel:

  • Cluj-Napoca: 50 corpuri de clădiri, din care 49 sunt în proprietatea universității și una este în administrare
  • Baia Mare:17 corpuri de clădiri
  • Alba Iulia, Bistrița, Zalău și Satu Mare: 8 clădiri

Citește și: 

Noul sediu al Băncii Transilvania de pe Calea Dorobanților, exemplu de urbanism de calitate

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *