Sanatate

Ce soluție au găsit medicii de familie din Cluj în plină criză de vaccin antihepatitic

Criza vaccinurilor din întreaga țară nu a ocolit Clujul. De la începutul anului, în maternitățile din oraș nu s-au mai vaccinat bebelușii împotriva hepatitei B. Medicii de familie s-au coalizat pentru a lupta împotriva problemei cu o “armă” pe care o folosesc și țările din vestul Europei: screeningul pentru antigenul Hbs.  

Ministrul Sănătății, Florian Bodog a băgat spaima în medicii neonatologi și în părinți, duminică, cu anunțul pe care l-a făcut. Deși suntem în criză de vaccinuri de câteva luni, autoritățile ies în public nu cu o soluție, ci cu o nouă problemă. Ministrul a spus că nu a găsit niciun producător care să livreze în România vaccinul antihepatic. Bodog acuză vechea conducere pentru faptul că s-au epuizat stocurile de vaccin în teritorii; ceea ce nu mai miră pe nimeni. Fiecare politician are “darul” de a arunca pisica în curtea predecesorilor.

 „În prezent, avem o problemă foarte mare cu vaccinul pentru hepatită, pentru că nu există în momentul de față niciun producător care să aibă posibilitatea să îmi livreze acest vaccin, care se face la nou-născut. Am găsit un stoc de vaccin, făcut de o firmă europeana, fabricat în India. Nu l-am luat pentru că nu îndeplinea în totalitate condițiile de punere pe piața din Europa”, a declarat Florian Bodog la Digi24.

Screeningul mamelor, o posibilă soluție

Medicii clujeni se confruntă cu aceeași problemă pe care o au și colegii lor din țară. În maternitate, medicul nenatolog nu dispune de vaccinul antihepatic pentru nou-născut, iar la medicul de familie vin părinții să îl înscrie nevaccinat. Însă mai mulți medici de familie s-au mobilizat să ajute viitoarele mame și au găsit o soluție care funcționează în țările din vestul Europei: screeningul mamei în perioada sarcinii și dacă copilul nu prezintă risc de hepatită, după ce vine pe lume este scutit de vaccin până la două luni.

”Vaccinul antihepatitic B lipsește la ora actuală din maternități, dar noi, medicii de familie ne-am mobilizat. Se face screeningul gravidelor pentru antigenul Hbs. În momentul în care antigenul este negativ, copilul nu are niciun risc și nu există așa o mare problemă dacă el nu este vaccinat la naștere. De fapt, aceeași strategie se practică și în țările vest europene. Nu se mai face vaccinarea antihepatică B la nou-născuți decât în cazul în care mama este purtătoare a virusului de hepatită B.
Problema e la copiii din grupa de risc: născuți din mamele cu hepatită B sau care au antigenul Gbs pozitiv. Pentru aceștia trebuie să găsim o soluție și trebuie să li se administreze la naștere prima doză de vaccin antihepatic B, împreună cu imunoglobulină antihepatită B. Pentru ceilalți copii, care nu prezintă acest risc, se poate începe schema de vaccinare o dată cu prima doză de hexavalent la vârsta de două luni”, a explicat Emiliana Coștiug, vicepreședinte al Asociației Medicilor de Familie Cluj.

Medicul spune că a avut un singur caz în care mama era purtătoare de virusul hepatic B și fiind depistată boala din timp, soluția găsită a fost să își achiziționeze părinții vaccinul din altă țară. Dacă statul nu le vine în ajutor, părinții fac eforturi pe cont propriu, având suportul medicilor.

Sincopele din schema vaccinării mai pot fi acoperite cu ajutorul testului screening

Copiii care se nasc din mame sănătoase, în țările vestice, nu sunt vaccinați împotriva hepatitei B în maternitate. Dacă mama a depistat din timp cu ajutorul testului screening boala hepatitei B, copilul este vaccinat la naștere. Medicul Emiliana Coștiug consideră că și România ar trebui să se alinieze acestui tipar. Astfel, schema de vaccinare actuală, care are sincope, ar putea fi acoperită cu succes. Copilul ar face vaccinul antihepatic mai târziu, nu în maternitate. Medicul spune că generația actuală de tineri este imunizată în ceea ce privește hepatita B pentru că vaccinarea antihepatică s-a recuperat și la vârsta școlară, în clasa a treia, respectiv în clasa a 12 a.

”Este încă un exemplu de succes al vacinării. Acum înscriu nou-născuți ca medic de familie și vin din maternitate la mine fără să aibă vaccinul antihepatic B făcut, dar e o mare criză de vaccinuri în toată Europa, în toată lumea mai bine spus. Sunt puțini producători. Sunt alte state care își fac aprovizionarea pe termen lung, prin programe bine stabilite, prin strategii. Noi, ca și stat, nu ne-am preocupat de această problemă și atunci se ivesc tot felul de sincope. Dacă se aplică totuși screeningul acesta, dacă gravidele merg la medicul de familie, își fac analizele regulat și fac acest marker antigen h2, putem să ne aliniem și noi țărilor vest europene și să facem vaccinul antihepatic B, începând cu vârsta de două luni”, a subliniat Emiliana Coștiug.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *