Diete

Ce si cum mananci

In cele mai multe cazuri, formula obezitatii este urmatoarea: cu cat zaharurile si fainoasele pe care le mancati sunt mai prelucrate si absorbite mai repede in fluxul sanguin, cu atat mai tare va ingrasati.

 

Prin urmare, orice accelereaza procesul de digestie a carbohidratilor va face rau, iar orice il incetineste va este benefic. Digestia nu este altceva decat procesul prin care stomacul descompune mancarea in componentele sale; tot ceea ce pastreaza intacta mancarea un timp mai indelungat este benefic pentru cei care vor sa slabeasca.

 

Tinand cont de acest lucru, este important sa intelegem ca procesul de digestie incepe inainte de a inghiti mancarea. De fapt, incepe inca din momentul in care va apucati de gatit. De exemplu: in stare cruda, broccoli este rigid, rece si acoperit cu un strat de fibre nutritive. Daca il mancati asa, stomacul va avea mult de muncit ca sa ajunga la carbohidrati. Acesta este un lucru bun. Fireste, in afara platourilor de cruditati de la petrecere, aproape niciodata nu mancam broccoli crud. Mai intai il spalam, apoi aruncam partea cea mai tare din tulpina, il taiem si il fierbem in apa sau abur pana cand devine moale.

 

Cam acelasi lucru se intampla si cu mancarea dupa ce ajunge in stomac: prin actiunea muschilor stomacali, a sucurilor gastrice si a acizilor, stomacul efectiv rupe mancarea in bucatele si partial, o transforma in lichid. Indiferent daca se afla intr-o cratita de pe aragaz sau in stomacul dvs., toate alimentele ingerate parcurg in esenta acelasi proces.

 

In cazul mancarurilor prelucrate, digestia incepe chiar mai devreme – cu mult inainte ca mancarea sa ajunga pe rafturile magazinelor. Sa luam de pilda, painea alba feliata. Mai intai, din grau se inlatura taratele si fibrele. Apoi graul este pulverizat in cea mai fina faina alba. In timpul coacerii, se umfla si se transforma intr-o paine usoara, delicata. Nu e de mirare ca stomacul o prelucreaza atat de repede. O felie de paine are acelasi efect asupra fluxului sanguin ca o lingura plina de zahar.

 

Painea “adevarata”, traditionala – aceea aspra si greu de mestecat, cu coaja groasa si bucatelele de graunte prin ea, pe care o gasiti doar la o brutarie sau un magazin de produse naturiste – va pune stomacul la munca. Este facuta tot din grau, dar din boabe ce nu au fost prelucrate pana la distrugere. Poate contine chiar si tarate. E adevarat, are amidon, care nu este altceva decat un lant de zaharuri, insa sunt combinate cu fibre, ceea ce incetineste digestia. Ca urmare, zaharurile sunt eliberate treptat in fluxul sanguin. Daca zaharul din sange nu creste brusc, pancreasul nu produce o cantitate atat de mare de insulina si nu apare pofta exagerata de alti carbohidrati.

 

Acest lucru este esential pentru a intelege cum functioneaza organismul dvs.: cu cat mancarea este mai prelucrata (industrial sau casnic), cu atat ingrasa mai tare.

 

Vestea cea buna este ca, in parte, puteti controla indicele glicemic al alimentelor prin alegerea modului de preparare.
De pilda, sa consideram un cartof. E o legume “multilaterala”. Puteti face din ea o siumedenie de lucruri – de la supa la votca.  Iar ceea ce faceti din el determina cat de mult va ingrasa.

 

Care este cea mai nefericita metoda de prelucrare, din punctual de vedere al indicelui glicemic? Coacerea. Ea aduce amidonul in forma cea mai accesibila sistemului digestiv. O metoda ceva mai buna? Nu stiu, daca credeti sau nu, dar cartofii copti ingrasa mai putin daca ii mancati cu branza sau smantana degresata. Numarul de calorii va fi putin mai mare, dar grasimea din branza sau smantana va incetini procesul de digestie, ceea ce va scadea cantitatea de insulina secretata.

 

Cum este mai bine sa fie gatit decat copt? Fiert sau piure, datorita metodei de prelucrare diferite, dar si pentru ca il veti servi cu putin unt sau smantana, iar grasimea respectiva incetineste procesul de digestie. Chiar si cartofii prajiti sunt mai buni decat cei copti, datorita grasimii in care sunt preparati. Soiul de cartofi este la randul sau un aspect important. Cartofii cu coaja rosie au cel mai inalt continut de carbohidrati. Cei cu coaja alba sunt mai buni. Si mai buni sunt cartofii noi. Acest lucru este valabil pentru toate fructele si legumele: cu cat sunt culese mai tinere, cu atat continutul de carbohidrati este mai mic. Daca vreti neaparat sa mancati cartofi, faceti-o cat mai rar. Si incercati cartofii dulci in locul celor albi.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version