In vizor

Ce se mai intampla cu fostul santier Bechtel de la Savadisla? Americanii au lasat in urma un peisaj apocaliptic

Dupa o perioada de glorie in care gazduia cea mai importanta constructie din Transilvania si a avut ca oaspeti premieri, presedinti si ambasadori, organizarea de santier de la Savadisla a ajuns acum un loc mort, depozit prafuit de materiale. Localnicii sunt ingroziti de starea in care americanii au lasat zona, “ca dupa razboi”, si inca tot spera ca autoritatile judetene sa faca demersuri pentru amenajarea unui parc industrial in loc. 

Forfota de pe faimosul santier, spranumit „orasul Savadisla”, altadata populat cu sute de muncitori, cu multe masini si utilaje uriase a inceput sa scada inca din 2011, cand presa locala scria de mutarea pe alte santiere a primelor utilaje de aici. Au ramas in urma terenuri degradate si sateni pagubiti. Dupa scandalul iscat de plecarea celor de la Bechtel, cu datorii si acuzatii, in comuna s-a lasat linistea. 

Cel mai recent anunt legat de acest amplasament dateaza de la sfarsitul lui ianuarie 2015, cand a fost promovata o licitatie pentru “servicii pentru asigurarea pazei elementelor in constructie si a materialelor pentru organizarea de santier la Savadisla km 38 si depozitul de grinzi de la Gilau km 52, sector 2B – Autostrada Transilvania, cu doua posturi fixe”. 

Depozit de materiale

Fosta organizare de santier s-a transformat in depozit, dupa cum a precizat Eugen Cecan, director al Directiei Regionale de Drumuri si Poduri (DRDP) Cluj 

“Acolo sunt acum stocurile de materiale care au ramas de la Bechtel si care se vor folosi la constructia tronsonului de la Nadasel la Mihaiesti, dribluri, grinzi. De aici se vor folosi si la Bors-Suplacu de Barcau. Toate acestea sunt prevazute in noile contracte”, a precizat Cecan, pentru Ziar de Cluj. 

Astfel, cand materialele cu pricina vor fi epuizate, santierul va fi desfiintat. 

“Nu aveai cum sa le muti in alta parte, nici nu ar fi avut rost. Bechtelul si-a retras paza si am fost nevoiti sa ne ocupam noi de asta. E o firma de paza care are acum aceasta responsabilitate. Nu puteau fi lasate de izbeliste.

Acolo e punctul de sprijin la Savadisla, iar noi avem statia noastra in care se afla clorura de calciu pentru deszapezire. Ne-am separat de Bechtel, avem linia noastra de curent si alte utilitati. Acel punct va ramane definitiv acolo, pentru deszapezirea autostrazii A3, Gilau-Campia Turzii”, a detaliat directorul DRDP Cluj. 

Exista chiar si un clip pe YouTube cu numit “Ce a mai ramas din organizarea companiei americane Bechtel de la Savadisla responsabila cu constructia Autostrazii Transilvania”, din iulie 2012.

 

“Se va fura in stil barbar pana nu mai ramane nimic”

Edilul comunei Savadisla, Tamas Gebe Andrei, spune ca in acel loc “nu mai este nimic”. 

“Compania s-a retras, acum ne dorim doar sa se faca niste curatenie pe acolo. Au lasat o mizerie de nedescris. Eu m-am tot oferit la Consiliul Judetean Cluj sa facem acolo parc industrial, sa nu se piarda investitia. Acum e plin de pietre si balast, nu se mai poate face pasune nici peste 100 de ani. E pacat sa se piarda totul. Nu stim ce se va intampla, asteptam ca poate-poate va veni ceva investitor, sa avem si noi ceva locuri de munca in zona”, a declarat Tamas. 

Terenul in cauza are aproximativ 50 de hectare. S-a vorbit despre un posibil parc industrial la Savadisla inca din 2008.

“O parte a fost data CNADR-ului, pentru ca ei au zis ca se continua lucrarile. S-a pus si problema pazei.  Noi nu avem de unde sa platim asa ceva. Au mai vandut ceva macarale care nu au putut fi duse de acolo si au strans ceva bani. Nu stiu ce se va intampla, se va fura in stil barbar pana nu mai ramane nimic. 

Alta paguba a fost degradarea drumurilor si a caselor din apropiere, insa oamenii nici nu mai spera la despagubiri. 

“Dupa ce au plecat americanii cu cine sa ne mai judecam? Ei au venit, au plecat si au lasat totul ca dupa razboi”, a declarat primarul Tamas Gebe Andrei.

Terenul se afla cam la 30 de kilometri de Cluj-Napoca si are toate utilitatile, dupa cum a mai precizat primarul din Savadisla.

Foto: agerpres.ro, zf.ro, sinapse.ro

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *