Din oras

Ce se intampla pe un aeroport atunci cand un avion aterizeaza in timpul cutremurului

Accident aviatic la pe Aeroportul International Avram Ianclu Cluj – 17 morti din cele 70 de persoane aflate la bord. Sute de jandarmi, pompieri, medici si paramedici au intervenit in doar cateva minute.  Nu este vorba de o tragedie, din fericire a fost doar simularea unui accident aviatic, un exercitiu complex care a pus in scena scenariul unui avion cu 70 de pasageri, plus patru membri ai echipajului, care a aterizat la Cluj-Napoca in timpul unui cutremur de 3,5 grade pe scara Richter, insotit o furtuna puternica.

Pentru o ora jumatate, o parte din pista veche a Aeroportului International Avram Iancu Cluj s-a transformat, in aceasta dimineata, in scena unui accident aviatic, o simulare la care au intervenit zeci de autospeciale si sute de specialisti cu misiunea de a raspunde prompt, coordonat si profesionist.

Cum se actioneaza in asftel de cazuri?

Primii care se sesizeaza in astfel de cazuri sunt specialistii de la fata locului. Astfel, pe pista si-au facut aparitia doua autospeciale cu spuma, destinate stingerii incendiilor alimentate de combustibili puternici, precum kerosenul. Prioritatea in acele momente a fost evacuarea pasagerilor si acordarea primului ajutor.

Din pricina incendiului, la locul accidentului au fost chemate echipajele ISU. De asemenea, s-a constatat decesul a 17 persoane, precum si un numar mare de pasageri raniti. S-a instaurat „planul rosu”, fiind alertate ambulantele SMURD, care au intervenit in circa 10 minute.

„E un exercitiu la care participa foarte multa lume, sunt implicate 25 de institutii si peste 500 de oameni. Ce ati vazut azi aici e partea de interventie imediata; restul se desfasoara in oras, la unitatile care au avut si oameni la fata locului. Aceste exercitii sunt foarte bune, mai ales ca aeroportul din Cluj este in crestere si lumea trebuie sa fie foarte bine instruita in caz de, doamne fereste, un accident”, a spus Horea Uioreanu, presedintele Consiliului Judetean Cluj, prezent si el la simulare.

Pentru o coordonare mai buna, s-a infiintat un punct de comanda mobil, in apropierea aeronavei. Totodata, a fost trasat un perimetru de siguranta in jurul avionului.

 

„Astazi s-a constatat o perfecta sincronizare intre toate unitatile prezente la locul accidentului, va spun asta din functia de presedinte al Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta”, a declarat prefectul Clujului, Gheorghe Vuscan.

O astfel de simulare se efectueaza o data la doi ani si trebuie sa respecte o serie de stardarde impuse de Uniunea Europeana. Raportul privind rezultatele actiunii de azi va fi facut public saptamana viitoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *