In vizor

Ce se intampla cu celulele stem ale clientilor Cord Blood Center, dupa intrarea in insolventa a societatii?

Intrarea in insolventa a bancii de celule stem Cord Blood Center, la care au apelat pana acum sute de clujeni, fiind prima de pe piata romaneasca care a oferit aici servicii de depozitare a materialului genetic, ridica o serie de intrebari din partea clientilor. Ce se intampla cu materialul genetic prelevat? Cine este proprietarul grefelor stocate de banca de celule stem? Odata cu insolventa, pot clientii sa isi retraga materialul genetic si sa il mute la o alta banca? La aceste intrebari nu pot raspunde, deocamdata, reprezentantii societatii.

Clientii bancii de celule stem Cord Blood Center au primit saptamana trecuta o instiintare prin care erau anuntati ca societatea a intrat in insolventa.
Cel putin asta au anuntat reprezentantii companiei, ca au transmis aceasta instiintare clientilor:

“Dorim sa va informam ca CBC Group a depus astazi cererea de reorganizare a societatilor sale romanesti CBC Laboratories SA si CORD BLOOD CENTER Medical S.R.L. Acest fapt nu va afecteaza pe dumneavoastra, deoarece ati incheiat contractul cu societatea slovaca CORD BLOOD CENTER , s.r.o. Cu toate acestea presupunem ca tema reorganizarii va aparea si in mass media, de aceea dorim sa va oferim informatii corecte anticipat. Prin intermediului acestui e-mail dorim sa comunicam cat mai deschis cu dumneavoastra. Dorim sa va asiguram ca acest proces de reorganizare nu va influenta conditiile de stocare a grefelor de transplant: grefele tuturor clientilor CBC Group raman stocate in siguranta si serviciile vor fi furnizate conform contractului semnat. Suntem alaturi de dumneavoastra si apreciem increderea acordata, asigurandu-va ca suntem acelasi partener contractual de incredere. Va multumim pentru intelegere si va dorim Sarbatori Fericite!”, se arata in instiintarea primita de clientii Cord Blood Center.

Numai ca instiintarea nu a ajuns la toti clientii, iar multi dintre ei au aflat din mass-media de intrarea in insolventa a societatii.

“Eu, ca si client, am primit doar acea notificare prin care eram anuntati ca serviciile de stocare ale companiei vor fi transferate in Bratislava, si ni se cerea sa semnam un contract nou, dar nu am semnat”, a declarat pentru Ziar de Cluj o clienta de-a bancii.

Reamintim ca numele companiei a fost implicat recent intr-un scandal. Clientii au primit contracte noi prin posta pe care trebuiau sa le semneze si apoi sa le retrimita, pentru ca serviciile de stocare ale companiei sa fie transferate la Bratislava.
Comunicarile primite prin posta prin care clientii erau anuntati in mare graba ca trebuie sa rezilieze contractele cu societatea din Cluj-Napoca si sa incheie contracte noi pentru serviciile de stocare cu o societate din Slovacia au starnit nemultumiri de la inceput.
Noile contracte aveau greseli si prevederi inconvenabile clientilor, reprezentantii companiei nu reuseau sa vina cu clarificari, prin urmare s-a iscat un adevarat scandal pe aceasta tema. La cateva saptamani de la trimiterea contractelor prin posta si inainte sa expire termenul prelungit pentru semnarea acestora clientii au primit un e-mail din partea companiei prin care sunt indemnati sa nu semneze noile contracte, asigurandu-i ca lucreaza “in mod continuu la o strategie imbunatatita privind serviciile societatilor Cord Blood Center Medical S.R.L., CBC Laboratories S.A. si Cord Blood Transplant Center s.r.o., si urmeaza sa va informam cu privire la o strategie actualizata in viitorul apropiat”.

Banca de celule stem Cord Blood Center a fost infiintata in 2009 si era prima pe piata romaneasca care oferea servicii de prelevare, transport si depozitare a celulelor stem. Pe atunci, pentru semnarea unui contract de prelevare a celulelor stem, clientii pateau o taxa de aproximativ 800 de euro. Materialul genetic era depozitat in Slovacia, dar ulterior banca a deschis un depozit si la Cluj-Napoca.
O clienta de-a bancii, care a semnat contract cu societatea imediat dupa deschidere, a povestit, pentru Ziar de Cluj, ca ea nu stie, in acest moment ce se va intampla cu materialul genetic prelevat.

“Ce se intampla cu el? Nu am semnat contractul nou si nicaieri nu se mentiona UNDE e materialul genetic. Ced ca majoritatea clientilor nu au raspuns la aceste intrebari, iar acum, in contextul insolventei, cu atat mai mult nu se stie ce se va intampla.

Practic, eu sunt proprietara materialului, ei doar il depoziteaza. Am intrebat daca pot rezilia contractul si daca pot sa duc mateialul genetic in alta parte. Nu au raspuns nimanui pana acum.

In contract nu scrie nicaieri in mod specific ce faci daca vrei sa schimbi furnizorul. In acel moment erau singurii de pe piata din Romania si nimeni nu si-a pus aceasta problema”, spune clienta Cord Blood Center, sub anonimat.

Reprezentantii companiei incearca sa aduca cateva lamuriri. Mircea Alexandru, purtator de cuvant al Cord Blood Center, a declarat, pentru Ziar de Cluj, ca materialul genetic ramane in locatia in care este si acum.

“Materialul genetic ramane in locatiile in care a fost depus. Am anuntat clientii ca, daca doresc sa isi mute probele la o alta banca, sa faca o cerere in scris, la care li se raspunde in functie de situatia contractuala”, a declarat Mircea Alexandru.

Potrivit acestuia,  banca de celule stem a primit o singura cerere de acest fel, insa deocamdata compania nu a raspuns solicitarii. El a mai specificat ca taxa de depozitare a celulelor stem se va plati in continuare, fiind vorba de o suma de aproximativ 150 de lei pe an. El nu a putut raspunde la intrebarea “Ce se va intampla cu celulele stem ale clientilor daca societatea va intra in faliment?”.

Motivul intrarii in insolventa a celor doua companii din Romania este explicat intr-un comunicat de presa remis de banca de celule stem.

Cord Blood Center Medical si CBC Laboratories au fost scutite de catre ANAF Cluj de plata TVA,incepand din anul 2009, pentru serviciile legate de procesarea si stocarea sangelui ombilical, acestea fiind asimilate serviciilor medicale. Cu toate acestea, recent, ANAF Cluj a revenit asupra deciziei comunicate in forma oficiala in 2009 celor doua companii si a solicitat acestora achitarea retroactiva a TVA-ului aferent ultimilor cinci ani. Practic, niste sume inexistente pana acum au devenit peste noapte datorii restante, se arata intr-un comunicat al companiei.

„Am depus contestatie impotriva acestei decizii comunicate de ANAF Cluj. In paralel dorim sa incepem procesul de reorganizare judiciara, in conformitate cu decizia instantei, pentru a securiza din toate punctele de vedere cele doua companii care opereaza in Romania. Este foarte important de stiut ca aceasta procedura judiciara nu va afectain niciun fel angajamentele si serviciile asumate de Cord Blood Center fata de clientii sai existenti sau viitori. Demersul acesta a fost initiat de noi in scopul de a revitaliza procesele de management al afacerii. El nu interfereaza cu aspectele medicale ale activitatii noastre, unde discutam de mecanisme extrem de bine reglementate, care sunt parte integrata din grupul international Cord Blood Center, unul dintre liderii europeniin domeniu”, a declarat Zohdy Hamid, fondatorul Cord Blood Center.

Grupul international Cord Blood Center este lider european in procesarea de sange placentar, membru al World Marrow Donor Association (WMDA) si membru asociat al NetCord, doua dintre cele mai importante organizatii internationale din domeniul celulelor stem, dupa cum se arata pe site-ul oficial al companiei. In prezent grupul este prezent in 6 tari din Europa Centrala si de Est: Austria, Cehia, Slovacia,Italia, Ungaria si Romania, reunind peste 125.000 de familii care au apelat la serviciile bancii.

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version