Sanatate

Ce se întâmplă atunci când donezi sânge? Poți salva trei vieți!

Auzim frecvent că e nevoie de sânge. Nu doar în cazuri-limită, atunci când sunt accidente cu victime multiple sau când au loc tragedii, precum cea de la Colectiv. Multe intervenții chirurgicale sunt condiționate de cantități mari de produse din sânge.

Dacă tu, cel care citește acest articol, nu ai donat niciodată, atunci… cine o face? Sunt persoane care donează constant, de 4-5 ori pe an. Sunt persoane care și-ar dori să doneze, însă nu o pot face, din cauza unor contraindicații. Și sunt persoane care nu au făcut-o, deoarece se tem.

Orlanda Moldovan este coordonatorul mai multor campanii de donare de sânge, medicinistă și o prezență constantă în Centrul de Transfuzii Cluj. Ea ne ajută să vedem ce implică procesul de donare de sânge.

Candidatul ideal

Pentru a putea deveni donator de sânge, persoana trebuie să fie cetățean român sau să aiba permis de ședere în România, să aibă vârsta legală, adică 18 ani. Persoanele care nu au donat niciodată dar vor să o facă acum trebuie să aibă sub 60 de ani.

„Donatorii nu trebuie să aibă boli cronice, să nu ia tratament, să nu aibă hipertensiune arterială. De asemenea, pot dona doar persoanele care, în ultimele 6 luni, nu au suferit intervenții chirurgicale, nu și-au făcut tatuaje, iar în ultimele două săptămâni nu au fost vaccinate. Femeile nu trebuie să fie însărcinate, nu trebuie să alăpteze sau să fie în perioada menstruației. Practic, sunt puține condiții”, ne informează Orlanda Moldovan.

La nivelul Organizației Mondiale a Sănătății e stabilită o limită inferioară de greutate de 50 de kilograme.

Ce trebuie să facă persoanele care se califică, înainte de a merge să doneze?

„Trebuie să mănânce un mic dejun ușor, să evite grăsimile. Poate nu multă lume știe, dar se consumă multe calorii în timpul unei donări. Corpul nostru luptă, cumva, cu acea pierdere, și se consumă în jur de 600kcal, care trebuie suplinite, și înainte, și după donare”, ne spune tânăra.

Ce NU ai voie să faci înainte de donare

Consumul de lipide înainte de donarea de sânge nu este recomandat. Trebuie evitate mâncărurile grase și ouăle. De asemenea, este interzic consumul de alcool cu 24-48 de ore înainte. Orlanda Moldovan vine și cu sfatul de a nu merge să donați sânge după o tură de noapte.

Actul donării durează maximum 15 minute, din momentul introducerii acului. Deși traversăm o perioadă mai grea, cu multe măsuri de precauție, nu pierdeți mai mult de o oră și jumătate la centrul de transfuzii. Dar puteți avea satisfacția că sângele donat ar putea salva până la 3 vieți.

„Fiecare donator este erou”, ține să puncteze Orlanda Moldonan.

Dacă nu ați donat sânge și nu aveți contraindicații în acest sens… luați-vă inima în dinți și deveniți eroi!

Centrul de Transfuzie din Cluj-Napoca este situat pe str. Nicolae Balcescu nr. 18.

 

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *