Din oras

Ce rezultate au fost in doi ani de “marea refatadizare”: nicio cladire finalizata

Scris de 289

In 2013 primarul Emil Boc anunta cu surle si trambite demararea unui program multianual prin care, pana in 2018, vor fi refatadizate 1.000 de cladiri din centrul istoric.

“Propun un proiect de refatadizare a cladirilor din zona centrala a municipiului Cluj-Napoca, in care Primaria ofera un sprijin in procent de 20%, iar proprietarii au obligatia sa vina cu restul de 80%. Proprietarii care nu vor efectua aceste lucrari vor fi amendati. Daca proprietarii intra in parteneriat cu Primaria, noi platim costul integral al lucrarilor, iar in termen de 10 ani de zile acestia returneaza 80% din valoarea lucrarilor”, a explicat atunci primarul Emil Boc.

“Astfel, in perioada 2013 – 2014, vor fi refatadizate 101 cladiri de pe Bd. Eroilor, Piata Unirii, Napoca, Avram Iancu, Petru Maior si strada Memorandumului, unde estimam un cost al lucrarilor de 2 milioane de euro. In perioada 2015 – 2016 vor fi refatadizate 399 de cladiri, iar in perioada 2016 – 2018, 456 de cladiri vor fi renovate”, mai aratau reprezentantii Primariei.

Timp de doi ani, insa, nicio cladire nu a fost finalizata in cadrul programului. S-au trimis notificari, s-au intocmit cateva documentatii si atat. Asta in timp ce cladirile se degradeaza vazand cu ochii.

“Pentru sase imobile au fost depuse complet documentatia in baza programului multianual. Pentru alte sapte imobile au inceput intocmirea documentatiei necesare in regie proprie, fara a cere sprijinul financiar al Primariei. Nicio cladire nu a fost finalizata pana acum”, au aratat reprezentantii Primariei Cluj-Napoca.

Ziar de Cluj a atras atentia de mai multe ori ca sunt in stare avansata de degradare mai multe cladiri din centrul istoric. Spre exemplu cladirea care a gazduit prima scoala romaneasca din Cluj se darama, iar autoritatile nici macar nu au somat proprietarul sa faca vreo interventie de urgenta.

Transmiterea somatiilor este primul pas pe care municipalitatea trebuie sa o faca in cazul cladirilor care necesita lucrari de refatadizare. Apoi proprietarii imobilelor aflate intr-o stare avansata de degradare trebuie sa contacteze un expert tehnic atestat, care sa redacteze o nota tehnica de constatare.

Proprietarii trebuie sa transmita la registratura primariei municipiului Cluj-Napoca un acord scris, insa nu mai tarziu de 60 de zile de la primirea notificarii. Apoi, se trece la executarea lucrarilor de interventie, in baza proiectului autorizat si a documentatiei tehnice, in termen de 12 luni de la primirea notificarii, termen ce poate fi majorat cu 6 luni numai cu acordul scris al primarului.

Ultima etapa este repectia lucrarilor. Daca nu se conformeaza, proprietarii vor fi sanctionati cu amenda de la 5.000 lei la 8.000 lei (conform HCL nr. 358/2013).

Primaria a gandit un program de facilizare a proiectului. Astfel, proprietarii imobilelor degradate au la dispozitie doua variante prin care pot realiza lucrarile de protejare si interventie la cladiri. In primul rand, lucrarile pot fi realizate din resurse financiare proprii, situatie in care acestia au posibilitatea de a beneficia de credit bancar cu garantie guvernamentala si dobanda subventionata, precum si acoperirea costurilor privind contravaloarea documentatiei tehnice si a 20% sub forma de grant pentru executia lucrarilor.

O a doua varianta este acordarea unui sprijin financiar rambursabil de la bugetul local. Banii trebuie restituiti primariei in termen de zece ani.

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 4 hours Vocea ta
  CLUJ-NAPOCA, VÂNDUT DE BOC. CLUJENII ALUNGAȚI DIN PROPRIILE PARCURI ȘI PIEȚE. Zice organizatorul mizeriei de Târg de Crăciun din Piața Unirii: ”Nu vă integrați” și alungă Asociația NUCA din spațiul public. Că doar a dat trei lulele, trei surcele la buget, e stăpân!
 • Acum 5 hours Editorial
  A minți și a fura constituie avantaj la angajare, la numirea în funcții, la cățărarea pe scara profesională și socială. Imposture este dorită, că poate fi controlată
 • Acum 8 hours Politica
  ÎNCĂ O MITĂ SALARIALĂ PENTRU BUGETARI: La ”Prima de Osânză” se mai dau 10 procente majorări salariale. Punctul de pensie se majorează cu 12,5%. Să aibă nesimțiții de cumetrie, pensionari de lux ai statului interlop român și pensie majorată, și salariu majorat
 • Acum 20 hours Vocea ta
  URBANISM DE CUMETRIE: ”Solicităm ca  Primarul Emil Boc să își ceara scuze public față de petent pentru că mai mulți ani nu i-a răspuns în scris în legatură cu hotărârea luată și nu l-a primit în audiență”
 • Acum 22 hours PubliNews
  The magic of giving: cumpără cadourile perfecte pentru cei dragi și câștigă premii uimitoare la Iulius Mall Cluj
 • Acum 1 day FOTOGRAFILA
  Încă un deștept din partidul lui OSĂ: Patinoar la Florești cu copacii înglobați în gheață. Care OSĂ înghețe și, prin urmare, OSĂ fie tăiați la anul că s-au uscat
 • Acum 1 day Rautacisme
  S-a dat cu gazon rulat să se acopere mântuiala lucrărilor de pe treptele de pe care Emil Boc ne va arăta mândria de a fi român
 • Acum 1 day FOTOGRAFILA
  “Doreii” municipalităţii în Oraşul de 5 muşchi prea încordaţi ai lui Boc
 • Acum 1 day Politica
  Stoltenberg: „NATO este pregătită să apere fiecare centimetru de teritoriu aliat” (…) „Cu toţii plătim preţul pentru războiul Rusiei împotriva Ucrainei, dar preţul nostru este în bani, în timp ce ucrainenii plătesc cu sânge”
 • Acum 1 day Analiza
  Achimaş Cadariu crede că noi am uitat cum au fost trataţi bolnavii de cancer în pandemie şi-şi face publicitate politică cu “umanitatea” faţă de refugiaţii ucraineni
 • Acum 1 day Politica
  Gabriela Firea despre certificatele de virginitate: “Un barbarism”
 • Acum 1 day Politica
  Demisie din Consiliul Județean Cluj
 • Acum 1 day Politica
  Sondaj CURS: PSD conduce detașat, PNL, dublu față de AUR. PNL plătește costurile guvernării, minciunile pe care s-a cățărat la guvernare
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE