Din oras

Ce rezultate au fost in doi ani de “marea refatadizare”: nicio cladire finalizata

In 2013 primarul Emil Boc anunta cu surle si trambite demararea unui program multianual prin care, pana in 2018, vor fi refatadizate 1.000 de cladiri din centrul istoric.

“Propun un proiect de refatadizare a cladirilor din zona centrala a municipiului Cluj-Napoca, in care Primaria ofera un sprijin in procent de 20%, iar proprietarii au obligatia sa vina cu restul de 80%. Proprietarii care nu vor efectua aceste lucrari vor fi amendati. Daca proprietarii intra in parteneriat cu Primaria, noi platim costul integral al lucrarilor, iar in termen de 10 ani de zile acestia returneaza 80% din valoarea lucrarilor”, a explicat atunci primarul Emil Boc.

“Astfel, in perioada 2013 – 2014, vor fi refatadizate 101 cladiri de pe Bd. Eroilor, Piata Unirii, Napoca, Avram Iancu, Petru Maior si strada Memorandumului, unde estimam un cost al lucrarilor de 2 milioane de euro. In perioada 2015 – 2016 vor fi refatadizate 399 de cladiri, iar in perioada 2016 – 2018, 456 de cladiri vor fi renovate”, mai aratau reprezentantii Primariei.

Timp de doi ani, insa, nicio cladire nu a fost finalizata in cadrul programului. S-au trimis notificari, s-au intocmit cateva documentatii si atat. Asta in timp ce cladirile se degradeaza vazand cu ochii.

“Pentru sase imobile au fost depuse complet documentatia in baza programului multianual. Pentru alte sapte imobile au inceput intocmirea documentatiei necesare in regie proprie, fara a cere sprijinul financiar al Primariei. Nicio cladire nu a fost finalizata pana acum”, au aratat reprezentantii Primariei Cluj-Napoca.

Ziar de Cluj a atras atentia de mai multe ori ca sunt in stare avansata de degradare mai multe cladiri din centrul istoric. Spre exemplu cladirea care a gazduit prima scoala romaneasca din Cluj se darama, iar autoritatile nici macar nu au somat proprietarul sa faca vreo interventie de urgenta.

Transmiterea somatiilor este primul pas pe care municipalitatea trebuie sa o faca in cazul cladirilor care necesita lucrari de refatadizare. Apoi proprietarii imobilelor aflate intr-o stare avansata de degradare trebuie sa contacteze un expert tehnic atestat, care sa redacteze o nota tehnica de constatare.

Proprietarii trebuie sa transmita la registratura primariei municipiului Cluj-Napoca un acord scris, insa nu mai tarziu de 60 de zile de la primirea notificarii. Apoi, se trece la executarea lucrarilor de interventie, in baza proiectului autorizat si a documentatiei tehnice, in termen de 12 luni de la primirea notificarii, termen ce poate fi majorat cu 6 luni numai cu acordul scris al primarului.

Ultima etapa este repectia lucrarilor. Daca nu se conformeaza, proprietarii vor fi sanctionati cu amenda de la 5.000 lei la 8.000 lei (conform HCL nr. 358/2013).

Primaria a gandit un program de facilizare a proiectului. Astfel, proprietarii imobilelor degradate au la dispozitie doua variante prin care pot realiza lucrarile de protejare si interventie la cladiri. In primul rand, lucrarile pot fi realizate din resurse financiare proprii, situatie in care acestia au posibilitatea de a beneficia de credit bancar cu garantie guvernamentala si dobanda subventionata, precum si acoperirea costurilor privind contravaloarea documentatiei tehnice si a 20% sub forma de grant pentru executia lucrarilor.

O a doua varianta este acordarea unui sprijin financiar rambursabil de la bugetul local. Banii trebuie restituiti primariei in termen de zece ani.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *