In vizor

Ce proiecte ale Primăriei Cluj-Napoca vor fi finanțate în 2024 și de unde vin banii

Primăria Cluj-Napoca va avea în 2024 un buget de 3.586.425.800 lei (721.281.057 euro), cu o creștere de peste 25,13% (de la 618.957.079 euro) față de anul trecut. Din această sumă, 406.746.374 euro reprezintă bugetul pentru dezvoltare (56,4%) și 314.534.682 euro (43,6 %) bugetul de funcționare. 

O serie de proiecte preferate ale Primarului Emil Boc vor primi anul acesta finanțare. Primarul anunța victorios că în 2024 vor porni la drum marile proiecte de infrastructură, precum centura metropolitană sau metroul.

Centura Metropolitană și Metroul sunt finanțate de la bugetul de stat sau din fonduri europene, Primăria contribuind doar cu o cofinanțare.

Iată sumele de bani cuprinse în proiectul de buget pentru 2024:

În ceea ce privește străzile se vor continua lucrările pentru modernizarea străzii Valea Seacă (12.9 milioane de lei din bugetul Primăriei).

Reamanejarea Parcului I.L Caragiale și străzi adiacente – 4,9 milioane de lei din fonduri europene.

Construire Park and Ride – 17 milioane lei – fonduri europene.

Modernizarea străzii Giuseppe Verdi – 5 milioane de lei – bugetul Primăriei.

Modernizare strada Valea Chintaului din municipiul Cluj Napoca – 33 milioane de lei – bugetul local

Asigurare infrastructurii pentru transportul verde – piste de biciclete str.Calea Turzii si str. Observatorului 7,2 milioane de lei, jumătate finanțat din PNRR, jumătate de la bugetul local.

Reamenajarea unor strazi si spatii urbane:str.  S. Toduta, P-ta 14 Iulie, str. T. Grozavescu, G. Enescu (Grigorescu) – 2,5 milioane de lei – fonduri europene.

Cresterea si imbunat spatiului pietonal in zona urbana pietonalizare str. M. Kogalniceanu, strazi adiacente si str. Universitatii – 3 milioane de lei – fonduri europene.

Legaturi pietonale intre P-ta Liebknecht- Parc Iris si strazi adiacente – 3 milioane de lei – fonduri europene.

 

LUCRĂRI DE INFRASTRUCTURĂ NOI:

Asigurare infrastructurii pentru transportul verde – piste de biciclete str. Sf Ioan – 6,3 milioane de lei din care 5 milioane finanțate din PNRR și 1,3 milioane de la bugetul local.

Amenajare, modernizare strazi, piatete, poduri, punti, pasaje, pasarele, consolidari, etc. – 36 milioane de lei de la bugetul local.

Implementare, dezvoltare platforma on-line pentru incarcare titluri de calatorie pe carduri de transport, utilizand plata cu card bancar – 1,3 milioane de lei din PNRR.

Modernizare platforma hardware si software de management a sistemului de ticketing din Cluj-Napoca – 1,8 milioane de lei din PNRR.

Achizitionare de automate stradale pentru eliberare carduri nenominale, incarcare titluri de transport, bilete si abonamente electronice, pe carduri de transport – 2,5 milioane de lei din PNRR.

Dezvoltare si modernizare semaforizare, realizare sincronizare in intersectii si treceri de pietoni –

Asigurare infrastructurii pentru transportul verde – puncte de reincarcare vehicule electrice – 7.3 milioane de lei – bugetul local.

Realizare pasaj rutier la intersectia b-dul Muncii cu str. Oasului – 75 milioane din PNRR și 53 de milioane de la bugetul local.

Achizitie flota autobuze electrice autonome – un proiect multianual în valoare de 33 de milioane de lei – fonduri europene.

Achizitie autobuze electrice articulate/nearticulate – 15 milioane de lei – 120 de milioane fonduri europene, 7 milioane de lei din PNRR și 23 de milioane de lei bugetul local.

Achizitie autobuze pile de compresie pe hidrogen – 150 de milioane de lei  – PNRR.

 

În rest o să fie o serie de studii pentru diverse proiecte cum ar fi:

Concurs de solutii S.F., P.T., PAC, div. studii – Modernizare str. Pasteur si zone adiacente.

S.F., P.T, div sudii-Legaturi pietonale intre  P-ta Liebknecht-Parc Iris si strazi adiacente.

DTAC, PT. Realizare bretea intersectie str. Borhanci cu str. C. Brancusi.

SF, PT, exp., Modernizare str.Ionel Teodoreanu din mun. Cluj-Napoca.

Concurs de solutii, S.F., P.T., DTAC – Reamenajare zona Piata Marasti, Aleea Bibliotecii, B-dul 21 Decembrie.

SF, PT, diverse studii sistem bike sharing electric

S.F., P.T. Amenajare si regenerare culoar Canalului Morii in cartierul Marasti si crearea unui culoar de mobilitate sustenabila prin amenajarea in baza conceptului wackable and smart-city a strazilor Paris, O. Ghibu, Nicolae Cristea, Gh. Lazar si alte strazi adiacente.

S.F./DALI, div.studii, DTAC/DTAD, PT, DDE – Pod peste Raul Somesul Mic, pe strada Giuseppe  Garibaldi (Pod Garibaldi) In Municipiul Cluj-Napoca.

S.F., Expertiza, PUZ, diverse studii PT- Realizare legatura  str Mozart – Nicolae Dragan – Trifoiului.

Expertiza, SF/DALI, div studii Pod 1 Decembrie – SUN.

Expertiza, SF/DALI, div studii Pasaj Calvaria.

Expertiza, SF, DTAC, PT, realizare pasaj la intersectia Str. Oasului- B-dul Muncii.

S.F., PUZ, DTAC, P.T. DDE – Culoar de mobilitate urbana Nord- Pod Oasului–Rasaritului–strazile Rasaritului–Campul Painii-Pod Ira

S.F.,DTAC div. Studii urb, geo,topo, cons. DTAC, P.T.,DDE  Drum de legatura intre Centura metropolitana Gilau-Cluj-Napoca-Apahida, ET 35 Transregio Feleac(cf MPGT) si munic. Cluj-Napoca.

În ceea ce privește metroul și trenul metropolitan în 2024 se vor executa S.P.F., S.F. , impact asupra mediului si evaluarea strategica adecvata ptr. Ob de invest -Tren Metropolitan Gilau – Floresti- Cluj-Napoca – Baciu -Apahida-Jucu-Bontida”etapa I a sistemului de transport metropolitan rapid Cluj: Magistrala I de Metrou si Tren Metro- politan, inclusiv legatura dintre acestea si a studiilor conexe viitoarelor obiective de investitii.

La secțiunea parcări, un singur parking va fi început în 2024, respectiv Parking-ul Gheroghe Dima – 26 de milioane de lei, finanțat din bugetul local.

În mod deloc surprinzător AquaPark-ul a revenit pe lista de proiecte, doar nu e greu să îl treci acolo, să fie. Desigur doar studiile pentru acest proiect.

Alte proiecte ce vor primi finanțare în 2024:

Revitalizarea ansamblului monument istoric Cetatuia – 163 milioane de lei – bugetul local.

Executie Adapost victime violenta domestica – 32 de milioane de lei

Executie Centru rezidential de ingrijire si asistenta sociala pentru perzoane varstnice – 40 de milioane de lei – bugetul local.

Executie Reconversie hala existenta, refetadizare, modificare volumetrie sarpanta, schimbare de destinatioe in centru social de zi, amenajari exterioare si imprejmuire, organizare de santier, str. Platanilor nr. 37 – 12,7 milioane de lei – bugetul local

Amenajare Parc Est – 651 de milioane de lei.

Construire bazin de înot în Borhanci – 8,6 milioane de lei.

Restaurarea, revitalizarea si valorificarea durabila a monumentului istoric B-dul 21 Decembrie 1989 nr. 106 – pav B in vederea realizarii unui centru cultural – 4,7 milioane de lei.

Construire CRESA in cadrul proiectului complex  – Dezvoltare infrastructura educationala si de sanatate, infrastructura sportiva si amenajare padure-parc in cartierul Borhanci, Cluj-Napoca – 30 de milioane de lei, proiect multianual.

Extindere, etajare partiala si schimbare destinatie imobile, din atelier pentru scoala in cresa si functiuni aferente, amenajari  exterioare, imprejmuire incinta strada Negoiu nr. 9 B Cluj-Napoca – proiect mulatianual – 16 milioane de lei.

Întregul proiect poate fi consultat AICI

 

Exit mobile version