Focus

Ce pot face clujenii care au decis pe ultima sută de metri că vor să meargă în concediu?

Clujenii care s-au trezit pe ultima sută de metri că doresc să meargă în concediu acum au șanse mici să prindă o ofertă bună pentru câteva zile de relaxare, indiferent că este vorba despre o vacanță în țară sau una în străinătate. Iar ofertele care există sunt, desigur, mai scumpe decât pachetele oferite cu câteva luni înainte. 

Sejururile sunt la mare căutare de către clujeni. În toamna fiecărui an, agențiile de turism sunt luate cu asalt de către oamenii care doresc să prindă cele mai bune oferte în materie de vacanță. Locații exotice, hoteluri care oferă toate condițiile și bilete de avion la prețuri mici sunt preferatele clujenilor, care își organizează concediul chiar și cu un an înainte. Desigur, pentru a avea parte de cele mai bune oferte. Cei care sunt mai puțin organizați au puține șanse să găsească excursii rentabile la multe dintre agențiile de turism. 

„Nu prea mai pot găsi oferte fiindcă nu mai sunt bilete de avion, chartere cel puțin, cu plecare din Cluj. Mai sunt doar pentru luna septembrie, deși sunt puține și acolo. Avantajul este că prețurile sunt mai mici pentru luna septembrie decât pentru lunile de vară, dar majoritatea oamenilor, normal, doresc să plece vara în concediu. Cei care vor totuși să meargă acum în concediu trebuie să ia în considerare plecările de pe aeroporturile din Budapesta sau București, deși nici în Capitală nu mai sunt foarte multe bilete. Atunci Budapesta ar trebui să fie luată în considerare, fiindcă este aproape de Cluj. Pe viitor, cele mai bune oferte pot fi găsite încă din octombrie, noiembrie pentru anul următor. Sunt reduceri de aproximativ 40% față de prețurile care sunt în martie-aprilie. Și există posibilitatea să plătească în rate și pot să prindă cazare la un hotel bun pe bani puțini”, explică Amalia Boboc, agent de turism. 

Desigur, alte agenții au oferte potrivite oricărui clujean chiar și în această perioadă aglomerată, însă, prețurile nu sunt la fel de bune ca cele ale sejururilor programate în avans cu câteva luni.

„Au șanse să găsească foarte multe oferte pentru că la noi, cel puțin, oferta e nelimitată. În țară, pe litoral sunt locuri, dar, desigur, asta depinde și de stațiune și de cazare. Și extern depinde de destinație. Dar oricând se poate face un pachet combinat care să satisfacă cerințele lor. Pentru pachetele charter de exemplu, cele clasice, sau pentru destinația Turcia care este foarte căutată este foarte greu să mai găsești locuri. Nu ai cum să găsești locuri așa cum le găsești la pachetele de early booking. Practic vânzările la prețuri foarte bune încep din octombrie anul acesta pentru anul viitor. Dar întotdeauna există soluții. Depinde ce dorește clientul”, explică Lucia Morariu, directorul Eximtur. 

Reprezentanții agențiilor de turism spun însă că în ultimii ani, clujenii s-au învățat să își programeze din timp concediile pentru a putea beneficia de cele mai bune condiții în vacanță.

„Majoritatea clienților își programează din timp. Programele early booking atât pe extern cât și pe intern se dublează în fiecare an. Nu sunt foarte multe persoane care rămân de azi pe mâine”, spune Lucia Morariu. 

Lipsa ofertelor pe ultima sută de metri lasă agențiile de turism fără clienți, mulți dintre ei preferând să găsească cazare și apoi să se descurce singuri cu alte detalii cum ar fi cazarea, mâncarea sau obiectivele turistice care doresc să le viziteze.

 
„Nu am găsit nimic convenabil prin agențiile de turism, însă am găsit oferte foarte bune pe booking. Odată ce ai găsit cazare și este o destinație la care poți ajunge ușor cu mașina, restul sunt detalii. Am căutat ieri pe la agențiile de turism o ofertă care să ne satisfacă nevoile, însă ia-le de unde nu sunt. Pe viitor voi merge în concedii doar prin booking.com, fără să apelez la agenții de turism”, mărturisește Lucia, o clujeancă ce a decis că pleacă în concediu chiar în mijlocul verii. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *