In vizor

Ce posturi sunt disponibile în Cluj-Napoca? Opțiunile pe care le au clujenii ce au rămas în pandemie fără loc de muncă

Pandemia a lăsat fără loc de muncă mii de persoane după ce zeci de firme fie și-au închis activitatea, fie și-au redus-o. Guvernul a pus la dispoziția companiilor posibilitatea șomajului tehnic, de care au beneficiat peste 20.000 de clujeni, însă nu toate firmele au apelat la această variantă. Unele dintre ele s-au închis, iar oamenii au rămas fără loc de muncă.

Treptat, toate sectoarele economice își reiau activitatea, astfel că am sondat site-urile de joburi pentru a vedea ce opțiuni au clujenii care se află în căutarea unui loc de muncă.

Astfel, la mare căutare sunt posturile de șofer, asta și pentru că firmele de transport marfă nu și-au suspendat activitatea în această perioadă.

Urmează apoi posturile oferite de marile supermarketuri, casier/lucrător comercial. Acesta este un alt sector care a funcționat la capacitate maximă și în perioada stării de urgență.

De asemenea, sunt căutate și posturile de reprezentant vânzări, comerțul produselor alimentare cunoscând o creștere puternică în această perioadă.

Cum domeniul medical a fost de departe cel mai puțin afectat, posturile de reprezentant medical, asistent medical sau asistent de farmacie sunt și ele printre opțiuni.

Domeniul imobiliar revine în forță, mai ales că piața construcțiilor a funcționat la cote maxime și pe perioada pandemiei. Astfel, agențiile imobiliare angajează Broker Imobiliar/ consilieri imobiliari/ agent imobiliar.

Call Center-urile din toate domeniile caută persoane interesate fie să fac vânzări prin telefon, fie să ofere consultanță. Astfel de joburi sunt destul de frecvente mai ales că pot să fie făcute și de acasă.

Domeniul vedetă al Clujului, IT-ul nu pare să fi fost afectat prea tare de criza provocată de coronavirus deoarece posturile din acest domeniu sunt în continuare cele mai numeroase. Firmele de profil continuă să vâneze angajați, știu fiind faptul că cererea este mai mare decât oferta.

Inginerii se află și ei la mare căutare, fie că vorbim de inginer mecanic, electronist, de producție sau șantier.

Având în vedere că cele mai multe firme și-au reluat deja activitatea sunt căutați și contabilii și economiștii.

Câți români au fost afectați de criza cauzată de coronavirus?

Un sondaj efectuat în luna aprilie de către o platformă de recrutare online a dezvăluit faptul că unul din zece angajați a menționat că și-a pierdut locul de muncă. 15% dintre angajați au fost trimiși în șomaj tehnic, iar 16% au acum un salariu mai mic, pe fondul epidemiei de coronavirus. Doar 32% dintre angajați, au declarat că situația profesională a rămas neschimbată, iar peste 90% din angajați apreciază că e greu sau chiar foarte greu să găsești un nou loc de muncă.

Potrivit ultimelor date în timpul stării de urgență au fost 1 milion de persoane trimise în șomaj tehnic și 410.000 de persoane au rămas fără loc de muncă.

Datele oficiale arată că rata șomajului a ajuns, în România, în luna martie, la 4,6%, mult peste luna precedentă, potrivit Institutului Național de Statistică. Numărul persoanelor care nu aveau un loc de muncă în luna martie a fost de 410.000.

De asemenea, Comisia Europeană avertizează că șomajul va urca la 6,5% în acest an și va ajunge la 5,4% în 2021.

Care sunt cele mai afectate domenii?

Șase cercetători ai Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor a Universității Babeș-Bolyai din Cluj, printre care și un masterand, au lansat cea mai complexă platformă de monitorizare a efectelor economice ale pandemiei de COVID-19: econ.ubbcluj.ro/coronavirus.

La 62 de zile de la primul caz de coronavirus, conform analizelor grupului de cercetare, tabloul complet în cifre arată așa: PIB-ul din trimestrul II scade cu 15,2% și cel anual cu 6,5%, 70 de companii se închid la fiecare oră. potrivit informațiilor publicate de auzimdebine.ro.

Serviciile de sănătate, Administrația publică și Apărarea, Informații și Comunicare sunt cele trei sectoare care cunosc creșteri ușoare ca evoluție în PIB față de prognozele inițiale realizate înainte de declanșarea pandemiei. La celălalt pol se află turismul și HORECA, cultura sau evenimentele precum festivaluri de muzică, serviciile de leasing, închiriere, administrare de birouri sau cele legate de recrutare de personal care se duc vertiginos în jos.

Prognozele cercetătorilor FSEGA pentru al doilea trimestru din acest an arată o prăbușire a cifrelor pe partea de turism și HORECA, un minus de 75% față de prognozele inițiale pentru Q2. Cultura, arta și alte servicii, în special organizare de evenimente, festivaluri, scad și ele dramatic față de datele prognozate înainte de pandemie, -60,4% iar serviciile administrative care vizează resursele umane (recrutare, head-hunting, relocare, etc.), închirieri și leasing, administrarea birourilor etc., scad cu 47,2%, potrivit auzimdebine.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version