Din oras

Ce nu face șoferul nesimțit pentru un loc de parcare?! Pe pietonala de pe Canalul Morii stâlpișorii au fost rupți și aruncați în apă

Cluj-Napoca devine încet dar sigur o mare parcare, în care viața de pieton va deveni sport extrem. Tupeul „vânătorilor” de locuri de parcare ilegale întrece orice limită în unele situații.

Mașinile parcate neregulamentar sunt o problemă atât de des întâlnită în Cluj-Napoca încât pare ceva normal să vezi autoturisme pe trotuare și pietoni pe carosabil, mașini pe zone verzi sau în parcuri. Deși anormal în mod normal, pentru Cluj-Napoca este ceva obișnuit și să vezi autoturisme parcate la intrarea în parkinguri, în timp ce parcările supraterane sunt goale.

Nici măcar străzile pietonale nu sunt respectate de șoferi. Este clasică povestea de acum câțiva ani legată de stâlpișorii și lanțul din Piața Muzeului care interzicea parcarea celor care nu sunt riverani. Atunci, șoferii nesimțiți au rupt pur și simplu lanțul ca își parcheze și ei mașinile, deși parkingul Primăriei de pe Moților era la maxim 5 minute de mers pe jos. Un scenariu similar s-a petrecut recent pe pietonala de pe Canalul Morii, din zona Pieței Mihai Viteazu. În mai multe locuri, stâlpișorii care interzic parcarea pe pietonală au fost pur și simplu smulși și aruncați în apă. Bineînțeles că șoferii au profitat de fapta “binefăcătorilor” și s-au înghesuit să își lase mașinile pe locurile de parcare apărute peste noapte.

Centrul, acaparat de mașini, cartierele sunt la fel

Conducerea Poliției Locale Cluj-Napoca spune că e dezastru peste tot în oraș la acest capitol. Săptămânal, primesc peste 1.000 de telefoane care sesizează probleme legate de șoferii   care nu se mai satură să parcheze unde au chef. „Zilnic noi acționăm pe pietonala de pe Eroilor, de exemplu, dar nu am oameni suficienți ca să acopăr tot sectorul acesta. Dacă au tupeul să parcheze în centru, pe o zonă strict dedicată pietonilor, atunci ce să mai spunem de cartiere? Avem undeva la 1.000 de apeluri săptămânale legate de blocări de parcări, de intrări în curți etc. Dar eu am doar 35 de oameni cu care pot să acționez pe linie rutieră și care lucrează în două ture. Trebuie să le respect Codul Muncii, să le dau și zile libere pentru că avem sâmbăta și duminica multe activități și totuși trebuie să le dau și ce li se cuvine”, a declarat, pentru Cluj 100%, Marcel Bonțidean, șeful Poliției Locale Cluj-Napoca.

Amenzile nici măcar nu îi gâdilă la bunul simț

Șoferii care parchează ilegal sunt sancționați cu amendă, care este undeva la 100 lei. Până anul trecut era permisă ridicarea mașinilor, măsură care îi speria într-o anumită măsură pe conducătorii auto. Acum, singura modalitate de sancționare a acestora este amenda, care nu îi impresionează aproape deloc. „În continuare nu se pot ridica mașinile parcate neregulamentar. Tot așa va rămâne situația până în momentul în care se va adopta o Hotărâre de Guvern care să schimbe situația. Este și o lege la care se lucrează acum, lege care să ne permită să ridicăm din nou mașinile. Până acum ne rămâne doar sancțiunea contravențională”, a spus Marcel Bonțidean.

Oamenii trebuie să înțeleagă că nu trebuie să parcheze oriunde

Șeful Poliției Locale recunoaște că ridicarea mașinilor avea efect mai mare decât amenda. În aceste condiții, autoritățile locale se bazează pe bunul simț al oamenilor, care trebuie să înțeleagă totuși că orașul nu este o mare parcare. „Efectul ridicării mașinilor este mult mai mare. Avem experiența dinainte. De preferat este ca oamenii să înțeleagă și să le parcheze regulamentar. Sunt foarte multe discuții la noi în Cluj legate de locurile de parcare. Noi avem 700 de locuri de parcare la stadion și Sala Polivalentă, dar se folosesc doar 15-20% pe zi. Oamenii preferă să le lase aiurea oriunde și apoi se plâng că nu au locuri de parcare. Distanța de la Cluj Arena în centru este destul de mică, 7-8 minute de mers pe jos. În alte orașe, cu probleme de trafic similare Clujului, nici nu este permisă parcarea în centru”, a conchis Bonțidean.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *