Mircea Abrudean, prefectul Clujului, a condus, luni, reuniunea de lucru privind proiectul Centurii Metropolitane a municipiului Cluj-Napoca. La care au participat toţi experţii în dat din gură ai Clujului.
Important este să înţelegem ce ne spune Boc despre Centura Metropolitană? Că… sunt bani de dat pentru alte hârtii de pus la sertar
Având în vedere că „Maestrul” este specialist în studii de fezabilitate – atât de fezabil făcute încât realitatea din teren nu a corespuns niciodată cu ceea ce au livrat firmele de casă ale lui Boc, altceva nici nu mai trebuie să ne intereseze decât faptul că din nou sunt bani pentru amicii PDL ai PNL Cluj din domeniu.
Aceştia, în 2020, vor avea la dispozţie 11,5 milioane de lei, pentru documentația tehnică și de urbanism necesară pentru Centură, iar pentru documentația tehnică și de urbanism necesară pentru drumurile de legătură între Centura Metropolitană și oraș nenea Boc le mai pune la dispoziţie 6 milioane de lei.
Din păcate, exemple despre studii de fezabilitate făcute pe burtă în privinţa cărora procurorii ar cam trebui să se pronunţe sunt căcălău: de la celebra „centură” „de diamant”, la drumul de acces către „investiţiile” din Lomb: CREIC şi „Buftea” de Transilvania, unde s-au pierdut banii europeni, apoi clujenii au scos din buzunare milioane de euro să se repare ceea ce s-a dus la vale, până la celebrul pod de pe strada Porţelanului, unde fezabiliştii lui Boc n-au dat de pungile de sare, pungi de sare despre care scrie până şi în manualele de geografie-geologie ale lui Nea Ceaşcă.
Deocamdată sunt emise 14 dintre cele 32 de avize necesare proiectului. Până se vor emite restul de 18, vor expira acestea 14 – aceasta este schema de „Caritas” pe acest tip de afaceri.
În cadrul întâlnirii de luni de la Prefectură, pe tema acestei centuri (au mai bifat o sesiune de dat din gură în faţa mass media care face plecăciuni la portofele), Emil Boc a susţinut că „Obiectivul general al proiectului îl reprezintă creșterea gradului de accesibilitate a zonelor urbane situate în Zona Metropolitană Cluj prin dezvoltarea unui drum nou de mare capacitate – Centura Metropolitană – și modernizarea drumurilor de legătură, iar scopul proiectului este îmbunătățirea infrastructurii rutiere de importanță regională, respectiv a mobilității populației, bunurilor și serviciilor din județul Cluj”.
Scopul şi obiectivele sunt, mai mult ca probabil, ca, pe bani publici, să se îmbunătăţească valoare imobiliară a terenurilor unor amici politici ai PDL ai PNL Cluj – ca în mai toate acţiunile zise „de investiţii” care s-au făcut în acest municipiu în ultimii ani. O simplă verificare a traseului acestei „centuri metropolitane” ne va da o viziune asupra viitoarelor „dezvoltări” imobiliare şi ale adevăraţilor beneficiari ai cheltuirii celor 150 de milioane de euro.
Să vorbeşti despre „mobilitate” după ce ai creat haosul urbanistic din Cluj-Napoca, dând posibilitatea tuturor să construiască fără nici un studiu de impact pe trafic, fără nici un studiu de fezabilitate este o neruşinare. Dar studiile de acest gen se fac numai pe bani publici, nu e aşa? – în nici un caz pe banii amicilor şi încuscriţilor politici…
Mircea Abrudean, prefectul Clujului, a condus, luni, o „reuniune” de cum se vor „lucra” banii pentru „fezabilitatea” unei centuri pe care vom circula aşa cum circulăm pe Someşul navigabil de 16 ani, sau cum ne scăldăm tot de atâţia ani în celebrul Aqua Park. Sau ascutăm muzică în noua clădire a Filarmonicii clujene. Şamd. Adevărul despre această reuniune „bla-bla-bla” este ceea ce v-am zis: praf de pe tobă pentru clujeni, ca de obicei în an electoral şi nişte bani pentru firmele de casă ale PDL al PNL Cluj.
În rest, că tot facem de-un răutăcism, cine putea să prezideze cel mai bine o astfel de întâlnire despre bani publici de mătrăşit decât Mircea Abrudean, flăcăul surprins de procurorii DNA în timp ce-i făcea propuneri indecente lui Horia Uioreanu, fostul preşedinte al CJ Cluj?
Încă se mai poate consulta dosarul penal generic numit „Uioreanu II” din care se mai poate citi că Mircea Abrudean dorea ca firma lui să realizeze… da, da: proiectarea și studiile de fezabilitate legate de un proiect de modernizare a drumurilor județene.
Citez din procurorii DNA Cluj: „Din datele cauzei rezultă că suspectul Uioreanu Horea Dorin a realizat înțelegeri cu Bota Iosif Liviu (director general la RADPP Cluj, demisionat în aprilie 2014), Iuga Gavrilă, director tehnic la RADPP Cluj, Rațiu Mariana – director executiv la Directia de Dezvoltare și Investiții din CJ Cluj și suspectul Abrudean Mircea, președintele CJ Cluj trasând sarcini cu privire la stabilirea drumurilor ce urmează să fie incluse în proiect, funcție de interesele personale sau de grup ale celor angrenați”.
Şi că (citez): „Abrudean Mircea a propus președintelui CJ Cluj remiterea unui procent de 10% din valoarea contractelor la încasarea lor”.
Adică puţin cadou. Parandărăt, cum s-o mai zice acestui comision.
Chiar dacă, într-un final, procurorul a dat o soluție de clasare în ceea ce îl privește pe Mircea Abrudean, ne întrebăm care sunt vocea şi talentul care l-au recomandat să fie azi prefectul liberal al judeţului Cluj. Plus, cum vine asta: să prezidezi o discuţie despre banii care se vor cheltui pentru studii de fezabilitate din bani publici pe un drum, când unica discuţie pe care o posedă DNA Cluj despre tine este cea în care propui 10% parandărăt pentru că ai fi fost „amabil” să realizezi astfel de studii?
Şi, gata!