Sanatate

Ce ne lipsea? O epidemie de scarlatină. DSP nu are criterii de declarare a epidemiei

Numărul cazurilor de scarlatină în rândul copiilor din județul Cluj a crescut alarmant în ultimele luni, fiind înregistrate 243 de cazuri, din care cele mai multe – 187 – în municipiul Cluj-Napoca, anunță DSP Cluj. 

  • Reprezentanții instituției au precizat că cifrele au fost înregistrate în lunile decembrie 2022 – martie 2023, cazurile fiind raportate la Compartimentul de Epidemiologie și Supravegherea Bolilor Transmisibile din cadrul DSP Cluj.

”Cazurile au fost diagnosticate de către medici de familie, UPU, CPU, Camera de Gardă a Spitalului de Urgență pentru Copii, Spitalul de Boli Infecțioase sau la cabinetele medicale ale ambulatoriilor de specialitate.

La momentul actual, nu avem criterii de declarare a epidemiei de scarlatină în județul Cluj”, arată DSP Cluj.

”Scarlatina este o infecție bacteriană care se manifestă prin febră, amigdalită acută și o eruptie la nivelul pielii de culoare roșu intens, cu pete mici si rosii, aspre la palpare. Scarlatina este cauzata de streptococul beta-hemolitic de grup A, care conține o toxină eritrogenă.

Boala este contagioasă și se transmite ușor de la o persoană la alta, în special prin aer, prin picăturile de mucus și salivă de la copilul bolnav când acesta tușește, strănută sau vorbește.

Scarlatina apare mai frecvent la copiii cu vârsta între 5 – 10 ani, în special în colectivități – grădinițe, școli” – citim și cităm de pe Google

Tratamentul bolii se face cu antibiotic. Cu condiția să existe antibiotice pe penuria aceasta – după cum o arată și schimbul de ”amabilități” dintre ministrul Sănătății, Alexandru Rafila și producătorii de medicamente.