Politica

Ce n-avea Autoritatea Electorală Permanentă și acuma are? O greblă. Toni Greblă

Plenul Parlamentului a votat marţi numirea lui Toni Greblă în funcţia de preşedinte al Autorităţii Electorale Permanente, transmite Agerpres. Greblă, care este acum prefect al Capitalei, a fost propus de PSD. Parlamentul a dat 251 voturi „pentru” şi 110 „împotrivă” privind candidatura lui Toni Greblă. Ceilalţi candidaţi au fost Iulia Andreea Băbeanu, propusă de AUR – 37 voturi „pentru” şi 324 „împotrivă” şi Cristian Preda, propus de USR – 73 voturi „pentru” şi 288 „împotrivă”.

  • Toni Greblă, actualul prefect al Bucureștiului și fost judecător CCR, fost ”curentat” de DNA, îi ia locul lui Constantin Mitulețu-Buică, susținut tot de PSD, care a fost acuzat de Agenția Națională de Integritate că și-a angajat ilegal cumnata în instituție. Mitulețu-Buică a demisionat la începutul anului.

Toni Greblă (69 de ani) este prefectul Capitalei din mai 2022. Anterior, el a fost președintele secției de drept privat din Consiliul Legislativ, secretar general al guvernului Dăncilă, judecător la Curtea Constituțională, senator PSD și prefect de Gorj.

Toni Greblă a fost timp de câteva zile în 2022 și administrator la Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, dar a fost găsit incompatibil, așa că s-a retras din funcție.

DNA l-a acuzat pe Greblă că, în perioada 2010 – 2015, aflat în exercitarea funcţiilor de senator (2010 – 2013) şi judecător la Curtea Constituţională (2013 – 2015), ar fi pretins şi primit de la omul de afaceri Ion Bîrcină, cu titlu de foloase necuvenite, folosinţa gratuită, service-ul şi asigurarea pentru un autoturism marca BMW Seria 5, în echivalent de 56.070 de euro. În 2019 Înalta Curte de Casație și Justiție l-a achitat definitiv pe Toni Greblă.

În 11 ianuarie, Florin Mitulețu Buică și-a dat demisia de la conducerea Autorității Electorale Permanente (AEP) în urma scandalului legat de angajarea cumnatei sale, a transmis, miercuri, instituția. AEP este instituția care gestionează finanțarea partidelor, acordă subvenții și deconturi și monitorizează cheltuirea acestora. Individul este vizat de o plângere penală ANI pentru că și-ar fi angajat cumnata în instituție. Mitulețu a declarat public că nu va demisiona pentru că nu există niciun conflict de interese, iar angajarea cumnatei este ”legală și morală”.

Ulterior, Agenția Națională de Integritate a anunțat că a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cu privire la existența indiciilor referitoare la săvârșirea de către Constantin Florin Mitulețu Buică a infracţiunii de folosire a funcției pentru favorizarea unor persoane prevăzută de art. 301 din Codul Penal, se arată într-un comunicat postat pe site-ul instituției. Iar PSD i-a retras sprijinul lui Mitulețu, acesta fiind nevoit să demisioneze.

Exit mobile version