In vizor

Ce n-a văzut Parisul: Gunoaiele Clujului și incompetența administrativă

Scandalul Centrului de Deșeuri continuă. CJ Cluj a ales să plătească servicii juridice pentru reprezentarea județului Cluj înaintea Curții de Arbitraj Internațional de pe lângă Camera Internațională de Comerț din Paris. Rezilierea contractului în anul 2014 dintre CJ și Asocierea Atzwanger, Ladurner Implanti, SC Confort și SC Vel Service, după nici doi ani de la semnarea acestuia, este apreciată de Comisia de Adjudecare a Disputelor (CAD) drept nelegală și abuzivă. Tocmai pentru a scăpa de firma Atzwanger, care încă îi bântuie pe cei de la CJ, s-a recurs la serviciile reprezentării juridice. Cine și cât plătește pentru aceste servicii?

Conform celor susținute de CAD, Consiliul Județean ar trebui să reia contractul inițial de colaborare cu Atzwanger. Doar că acest contract privind construcția Centrului de Management Integrat al Deșeurilor (CMID) a fost atribuit în septembrie 2016 firmei Krantz Eurocenter. 

Valoarea serviciilor de reprezentare al județului Cluj înaintea Curții de Arbitraj Internațional de pe lângă Camera Internațională de Comerț din Paris va fi suportată de contribuabilii clujeni. Este deja o practică obișnuită în acest sens – ″factura″ costurilor unui management deficitar la nivelul administrației CJ Cluj este suportată din bugetul județului, adică din banii cetățenilor. 

Deocamdată, valoarea costurilor de reprezentare juridică reprezintă o necunoscută. “Acest litigiu va fi soluționat de către un arbitru internațional (care nu va fi român sau italian), iar întreaga procedură se va desfășura conform Regulamentului Curții de Arbitraj Internațional de pe lângă Camera Internațională de Comerț Paris. Asigurarea reprezentării necesită o amplă expertiză în arbitrajul comercial internaţional, motiv pentru care aceasta nu se poate asigura de către personalul de specialitate juridică angajat”, transmite Consiliul Județean.

Contactată pentru o poziție oficială cu privire la reprezentarea juridică a CJ, Mariana Rațiu, Directorul Executiv al Direcției de Dezvoltare și Investiții din cadrul CJ Cluj, a precizat următoarele:
″Deocamdată nici nu a fost numit judecătorul. Suntem în faza discuțiilor dintre CJ și cei de la Curtea de Arbitraj. Nu s-a stabilit cine va judeca această cauză. Este o procedură de urmat și, prin urmare, suntem la nivelul etapei inițiale. Dar din câte cunosc eu, încă se poartă o corespondență cu privire la aceste detalii – dacă judecătorul trebuie să fie vorbitor de limbă română, cum vor fi suportate costurile pentru traducere etc″.
Pentru clarificarea acestor aspecte și pentru informații mai precise, Mariana Rațiu ne-a recomandat numele lui Ștefan Iliescu, Directorul Juridic, care se ocupă de acest caz. 

Doar că Ștefan Iliescu preferă să respecte procedura birocratică, astfel încât ne-a recomandat să facem o solicitare scrisă în baza Legii 544/2001. Probabil o fi vorba de informații cu caracter secret, deoarece domnul Iliescu nu s-a sinchisit să ne comunice, în câteva cuvinte simple, etapa la care se află acum subiectul reprezentării juridice în fața Curții de Arbitraj. Acesta ne-a invitat să respectăm ″procedura″, adică să ne răspundă-n doi peri după vreo 60 de zile, ca să ne comunice nimic.

Bineînțeles, tema este una de interes: un proiect precum CMID, care a rămas doar la această etapă de proiect și a mâncat peste 100 de milioane de euro, continuă să îi stoarcă pe clujeni, însă acum pentru cheltuieli care țin de justiție. Adică, incompetența se plătește, dar tot din bani publici. 

CITEȘTE ȘI:  Lista celor mai mari jafuri din bugetul județului Cluj

Noi dovezi ale incapacității Consiliului Județean Cluj. Tișe & Co mint de îngheață levigatul. De ce stă nefolosită stația de osmoză de la Pata Rât

Doar ieri CJ Cluj a postat pe site-ul instituției solicitarea de autorizare de mediu pentru remedierea dezastrului ecologic de la Pata Rât. Numai mânat de la spate de articolele din Ziar de Cluj știe Tișe să-și facă datoria?

Cum s-au levigat pe problema de la Pata Rât autoritățile județene. Tișe minte de îngheață levigatul, funcționarii de presă fac plecăciuni la portofele și răspândesc minciuna

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version