Din oras

Ce mai uită clujenii în taxiuri? Telefonul mobil și umbrela, în topul obiectelor

Lista obiectelor uitate sau pierdute de clujeni în taxiuri este lungă și conține obiecte variate, de la mărunțișuri, fără multă valoare monetară, la gadgeturi scumpe. Oamenii, grăbiți sau cu capul în nori, ajung astfel protagoniști ai unor întâmplări care uneori au un final fericit, alteori urma obiectului se pierde ca în Triunghiul Bermudelor.

Dacă stai de vorbă cu un taximetrist, îți va spune că locuitorii Clujului uită în mașină diverse obiecte personale și, în funcție de tipologia fiecărei persoane, reacțiile la acest eveniment sunt interesante. Unii sună disperați la mai multe firme de taxi deoarece nu au reținut cu ce mașină au călătorit, alții nici nu își dau seama că au pierdut ceva și au parte de o surpriză când sunt contactați de un dispecer.

”Uită de toate. De la televizoare, chei, telefoane, plase cu cumpărăturile de la Kaufland, bagaje din aeroport, fulare, jucării de copii. Ieri, era o doamnă disperată că nu îi găsește jucăria de pluș la copil. Și ce e mai enervant în chestiile astea e că nu știu sigur să îți zică cu ce mașină a fost, nu e cultul acela să știi să iei măcar bonul de taxi. După bon se poate identifica mult mai ușor mașina. Dau numai niște detalii generale: taxi o fost, de la dvs. Păi, de unde știți că a fost de la noi? Sunt 8 firme în Cluj.

La noi la dispecerat, cel puțin, avem o regulă. Dacă s-a găsit ceva, imediat se anunță dispeceratul și dacă a fost comandă telefonică pe stație, sună fetele de la dispecerat clientul și îi spune, și se întoarce clientul. Sau sună clientul, dacă colegul nu sesizează: ”N-ați găsit o plasă, un papuc de copil…? Majoritatea sunt recuperate”, ne-a relatat taximetristul Ioan Pugna, de la firma Nova.

Scurte istorisiri despre obiecte recuperate ca în filme

S-ar putea scrie o carte despre pățiții Clujului, care au uitat cel puțin o dată un obiect într-un taxi, și au trecut prin adevărate aventuri ca să îl recupereze. O tânără a avut ocazia să constate, după experiența pierderii telefonului, că printre taximetriștrii clujeni se află oameni cu un caracter foarte frumos.

”Mi-am lăsat unul dintre telefoane, din greșeală, pe bancheta unui taxi și după vreo jumătate de oră am realizat că nu-l mai am la mine. Am sunat de pe celălalt telefon, mi-a răspuns taximetristul și mi l-a adus acolo unde mă aflam. Mai mult decât atât, nu a vrut să-mi ia bani, nu m-a lăsat să-i plătesc cursa. Am fost uimită de gest, care dealtfel este unul normal, și mă bucur că sunt și astfel de oameni”, a relatat A.

O altă clujeancă este expertă în pierderea umbrelelor în mașinile de taxi, dar i s-a întâmplat să uite și un obiect scump pentru care a fost nevoită să facă o urmărire cu mașina ca în filme. 

”Am uitat foarte multe lucruri în taxi. O dată mi-am uitat cheile, și nu mai știam la ce companie am sunat, și așa le-am luat pe toate la rând, până am dat de șoferul care a anunțat la compania X că se pierduseră cheile mele. Jumătate de oră a durat procedura. A doua întâmplare a fost că mi-am uitat telefonul și soferul nu a anunțat, așa că am activat aplicația FindMyIphone și am pornit cu altă mașină în căutarea telefonului. A fost o aventură întreagă până l-am convins pe șoferul de la compania Z că este urmărit și să oprească pe dreapta să îmi recuperez telefonul. Și foarte multe umbrele am uitat, minim 7”, a povestit I.

Taximetriștrii au și ei o tolbă plină cu aventuri legate de recuperarea obiectelor pentru clujenii uituci. Ioan Pugna a fost la un moment dat nevoit să ducă cu taxiul doi hoți care au pus mâna pe telefonul mobil uitat de clientul dinaintea lor pe bancheta mașinii.

”Am trăit pe pielea mea, cu telefoanele, o poveste foarte ”faină”. Am rămas liber la MacDonalds și imediat s-au urcat niște arabi. S-au urcat în spate. Eu nu mă uit în spate la clienți, nu interacționez decât: ”Unde mergeți?”. Îmi văd de drum. Nu am apucat să ies din parcare că tocmai se făcuse verde, probabil acesta a fost norocul clientului, că îmi face apel dispecera : Nu ați găsit un telefon în mașină? Mă uit în spate, între clienți, i-am văzut că deja au făcut niște fețe ciudate. Și zic : ”Spuneți-i clientului să sune, să văd unde e telefonul, că sunt ocupat, dar sunt tot la MacDonalds”. Nu am mai ieșit din parcare, am rămas acolo. Și sună telefonul în rucsac la arab. Și zic ce faci, ai luat telefonul?. El: ”Sorry, man, sorry”. O fază la care puteam să fiu acuzat eu că am luat telefonul. Când am auzit că sună telefonul în rucsac, i-am zis să îl scoată”, a relatat taximetristul.

Nu toate obiectele se întorc acasă

Chiar dacă clujenii sunt norocoși, în general, și își recuperează bunurile uitate în mașinile firmelor de taxi, unii se mai întâmplă să dea peste o firmă care nu vrea să se implice și să îi ajute să descurce nodul încurcat al situației. În consecință, obiectul pierdut nu se mai întoarce la posesor.

”S-a întâmplat să-mi uit telefonul mobil într-un taxi. De fapt mă grăbeam, vorbisem non-stop la unul dintre telefoane în drum spre casă de la un eveniment, apoi odată ajuns la destinație, grăbit să achit cursa, mi-am pus telefonul pe scaun. Până mi-a scos bonul, până mi-am luat lucrurile din spate, am uitat de telefon. Mi-am dat seama imediat și am sunat pe numărul de mobil de pe bonul fiscal. Mi-a răspuns un dispecer, mi-a spus că își întreabă colegii, dar după vreo 5 minute nimeni nu răspunsese apelului, așa că doamna de la dispecerat a zis că va mai încerca, mi-a cerut și numărul de mobil, dar nu m-a mai sunat nimeni niciodată”, a mărturisit un bărbat pățit.

În majoritatea cazurilor în care clujenii își uită un obiect mai valoros în taxi, șoferul este personajul-cheie în recuperarea lui. Dacă șoferul dă dovadă de spirit civic și predă Poliției ce a găsit, lucrurile pot lua întorsătura mult așteptată.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *