PubliNews

Ce înseamnă Valhalla – detalii interesante despre „paradisul” vikingilor

Valhallha este unul dintre cele mai cunoscute locuri din mitologia nordică, un termen foarte prezent în cărțile, filmele și jocurile video cu și despre vikingi. Iată câteva lucruri inedite pe care merită să le știi despre acest loc încărcat de legende: 

  1. Este paradisul, dar nu pentru toți vikingii – Despre Valhalla cel mai comun lucru pe care e posibil să-l fi auzit este că e paradisul vikingilor după moartea eroică pe câmpul de luptă. Foarte mulți vikingi au aspirat să ajungă aici, conform legendelor, fiind practic echivalentul Raiului de la creștini.

Totuși, trebuie menționat că valchirii sunt cei care selectau cine dintre cei uciși vor ajunge în Valhalla. În plus, tot ei decideau cine trăiește și cine moare pe măsură ce bătăliile se desfășurau. Conform scrierilor nordice vechi, Valhalla, care s-ar traduce în „Sala celor uciși”, se află în Asgard și era palatul preferat al lui Odin. Aspectul era spectaculos, cu turnuri aurii strălucitoare și un acoperiș ce avea pe el scuturi și căpriori din sulițe.

 

 

  1. Valhalla este un termen foarte prezent în filmele și jocurile video cu vikingi – Mitologia nordică a atras întotdeauna creatorii de conținut, fie că vorbim despre filme sau despre jocuri. Un film cu mult succes la public este Valhalla – The Legend of Thor (2019), în care se urmărește aventura zeilor Thor și Loki, dar și viața din acest loc. Cunoscuta companie Ubisoft a lansat și ea un RPG foarte apreciat în 2020, Asassin’s Creed Valhalla, care a devenit unul dintre cele mai bune jocuri de aparate gratis din ultimii ani.

În plus, în 2022 providerul de conținut pentru cazino Pragmatic Play a scos pe piață Gates of Valhalla, unul dintre cele mai atractive și dinamice cu vikingi disponibile acum pe internet. Alte sloturi cu vikingi foarte populare sunt Vikings Go Berzek, Vikings Go to Hell, Book of Vikings, Vikings Fortune: Hold and Win și Vikings. 

  1. Vikingii mai aveau un alt tărâm al vieții de apoi – Pe lângă Valhalla, în mitologia nordică se crede că mai exista încă un tărâm al vieții de apoi. Acesta se numește Folvangr (Câmpul Armatei), iar cea care îl conducea era zeița Freya. În Valhalla ajungeau astfel cel mult jumătate din războinicii vikingi căzuți pe front. Ceilalți ajungeau în Folkvangr, un tărâm la fel de prestigios precum Valhalla.

 

  1. Cum arăta viața în Valhalla – În timpul zilei, cei ajuns în Valhalla își perfecționau abilitățile de luptă, iar orice răni suferite erau vindecate în mod miraculos până la sfârșitul zilei. În schimb, nopțile erau petrecute cu mare fast în compania zeului Odin și a celorlalți războinici și valchiri. Totuși, aceste scene au și un final. Profețiile vechi nordice au prezis inclusiv o luptă regală: un război care să pună punct tuturor războaielor, cu aproape toate formele de viață complet distruse, ce urma să dea naștere unei renașteri a cosmosului.

 

  1. Legăturile dintre Lord of The Rings și mitologia nordică – JRR Tolkien, îndrăgitul autor al The Hobbit și The Lord of the Rings, a fost un mare fan al mitologiei nordice. Iar acest lucru poate fi observat și din operele sale. Asta și pentru că fosta dadacă a lui Tolkien provenea din Islanda și îi împărtășea acestuia povești din mitologia islandeză.

Avându-le în minte, Tolkien a fost inspirat în operele sale viitoare. Astfel, Valinor din universul creat de Tolkien seamănă mult cu Asgard din mitologia nordică. De asemenea, Pământul de Mijloc este traducerea lui Midgard. Iar vrăjitorii și semi-zeii înțelepți sunt asemănători cu personaje din mitologia nordică. Spre exemplu, s-au făcut adesea comparații între Odin și personajul Gandalf.