Sanatate

Ce-i de facut pentru a slabi?

In primul rand, sa nu amani prea mult aplicarea unui plan de alimentatie pe termen lung. O saptamana de cruditati nu inseamna nimic daca nu e inceputul unui alt mod de alimentatie. Dietetica nu este altceva decat o igiena corecta de viata, si nicidecum un sir de privatiuni, este o filozofie care regleaza comportamentul fata de hrana.

 

 

Daca vrei sa nu te ingrasi dupa 40 de ani, trebuie sa te straduiesti, nu sa te chinuiesti. Asa ca analizeaza situatia. In caz ca ai nevoie de un reper, stabileste greutatea pe care nu trebuie sa o depasesti. Nutritionistii au propus o multime de formule prin care se poate calcula greutatea ideala. Cea care pare definitiv adoptata e cunoscuta sub numele de IMC (Indice de masa Corporala): este greutatea masurata in kilograme impartita la patratul inaltimii exprimate in metri. De exemplu,la 65 de kilograme si 1,65 m, IMC-ul este : 65 : (1,65 x 1,65) = 23,8.

 

 

Medicii considera ca greutatea e normala cand indicele se situeaza intre 20-25. Cand cifra depaseste 28 (sau 30 dupa unii), persoana este supraponderala. Nu ni se indica deci greutatea ideala, ci mai curand cea in exces. Trebuie sa ne pazim cu strasnicie tocmai de acest exces. Daca nu va incadrati in categoria “prea grasa”, greutatea ideala este aceea la care te simti bine. Cea care nu te face sa te uiti la tine insati cu neplacere.

 

 

Poti slabi cu orice regim

Invatati sa mancati tot asa cum invatati sa conduceti masina, cu rabdare, fara sa fortati motorul. Toate regimurile slabesc. Fie ca mananci doar cartofi ori doar ananas, e acelasi lucru. Fie ca regimul se cheama Hollywood sau Atkins, ai de luptat. La 1000 de calorii pe zi, slabesti mult mai repede, dar te infometezi si cazi in ispita. Iti spui intr-o buna zi ca mai bine grasa decat nebuna… si pui totul la loc, stiind prea bine a cui e vina. Pentru ca, se intelege de la sine, daca regimul n-a mers, n-a mers din pricina ta. Or, o pierdere in greutate de 5 kilograme, care se poate obtine cu orice regim, nu inseamna eliminarea a 5 kilograme de grasime, care se poate obtine cu orice regim, nu inseamna eliminarea a 5 kilograme de grasime.

 

 

Glicogen si grasimi

E lesne de inteles. Prima reactie a unui corp supus la regim este de a epuiza energia imediat disponibila. Aceasta energie nu e furnizata de grasime, ci de o substanta numita glicocen, o forma de glucoza care se gaseste in muschi si in organul care pompeaza cea mai multa energie, ficatul. Glicocenul se consuma mult mai repede ca si grasimea. Scaderea rapida in greutate la inceputul unui regim nu este asadar o minune: putina grasime, dar multa apa si mult glicogen. Lipsa de glicocen provoaca senzatia de foame, de oboseala si de agitatie, bine cunoscuta de cei care au aurmat multe regimuri de slabire.

 

 

Fabricarea kilogramelor

De-a lungul anilor, metabolismul bazal si-a incetinit ritmul fara ca dvs. sa va schimbati felul de a va hrani, asa ca fiecare calorie se poate transforma in grasime. Nimic mai usor decat sa mananci mai mult – sau sa mananci altfel – in timpul perioadei din preajma menopauzei. Oboseala, teama, starile proaste, depresia sunt ingrediente minunate pentru fabricarea kilogramelor. Dulciurile si grasimile aduc multa mangaiere, iar alimentatia si rontaitul va ajuta, fie ca va dati seama sau nu, sa mai uitati de griji.

 

 

Femeiele se ingrasa ca barbatii

Ai o mie de motive sa te ingrasi – doar ca, la menopauza, nu te mai ingrasi ca inainte. Burta care se rotunjeste nu e o poveste. Altadata, estrogenii stimulau o enzima, lipoproteina, cauza grasimii de pe coapse. Fara estrogeni, enizima nu mai este sintetizata, iar femeile se ingrasa ca si barbatii: fac burta. Si este o grasime periculoasa, care sporeste riscurile de accident cardiac in mai mare masura decat excesulde grasime repartizat pe tot corpul. Nu are nici o legatura cu “aripioarele” de pe coapse, care sunt inestetice, dar nu au efecte nocive asupra sanatatii.

 

 

Fara regimuri-fulger!

Metabolismul bazal este pragmatic: ii dai multe calorii, le consuma; ii dai mai putine, strange cureaua. De la un anumit moment, nu mai are incotro si ia din rezervele de grasime, dar ca reactie incetineste ritmul functiilor vitale. Cu alte cuvinte, se adapteaza noilor conditii. Cu cat regimul e mai sever, cu atat ritmul metabolismului e mai lent. Muschii sunt epuizati. Iar cand reincepi sa mananci normal, te ingrasi din nou, datorita incetinirii metabolismului.

 

 

Dupa un regim-fulger care te face sa dai jos 3 kg pe saptamana, pui la loc mult mai repede si mai sigur – ca sa nu mai vorbim de aparitia oboselii si a depresiei. Chiar daca nu ne face placere, trebuie sa recunoastem: nu exista succes pe termen scurt. In schimb, daca slabesti incet si te  hotarasti sa faci si putina activitate fizica, nu numai ca nu te ingrasi, dar poti sa mananci mai mult si sa slabesti in continuare.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version