Sanatate

Ce faci dacă te îmbolnăvești în vremea pandemiei? Vezi ce servicii medicale sunt acoperite în timpul stării de urgență

Scris de 957

Răspândirea infecțiilor cu COVID-19 pune la grea încercare sistemul sanitar românesc. Unele spitale se reprofilează pentru a oferi servicii exclusiv pacienților infectați cu acest virus, alte spitale mobile sunt abia asamblate, iar altele devin nefuncționale, precum s-a întâmplat în Suceava, unde colectivul medical al unui întreg spital s-a trezit peste noapte infectat. Nu doar sistemul medical, în ansamblul său, este încercat, ci și pacienții. Ce se întâmplă cu toți ceilalți bolnavi cronici? Unde se pot adresa aceștia, în vremuri greu încercate, precum cele pe care le trăim acum? Ce poți face tu, dacă ești nevoit să apelezi astăzi, pentru servicii medicale, într-o perioadă în care toate structurile conlucrează pentru a face față pandemiei de Coronavirus?

De altfel, ca o primă măsură de acest fel, spitalele au început să externeze toți pacienții care nu reprezintă urgențe, să amâne toate operațiile și intervențiile posibile, tocmai pentru a face față valului în continuă creștere a pacienților infectați cu COVID-19. 

CITEȘTE ȘINEWS ALERT. Toți pacienții care nu reprezintă urgențe, EXTERNAȚI, în 48 de ore. Spitalele publice și private nu vor mai face operații, tratamente și investigații, decât DE URGENȚĂ 

Ziar de Cluj a încercat să clarifice câteva aspecte privind funcționarea și desfășurarea activității în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj, pe perioada stării de urgență, în contextul pandemiei cu COVID-19:

Dacă ai o afecțiune cronică? Ce faci dacă te îmbolnăvești? Pe lângă infecţia cu COVID-19, cu ce alte afecțiuni te poți adresa, astfel încât să beneficiezi de tratament în această perioadă? Mai sunt efectuate tratamente ori sunt acoperite doar urgențele?

Ce se întâmplă cu suferinzii cronici – bolnavi de astm, boli pulmonare, diabet, HCV, reumatism, artroze, în condițiile în care au fost suspendate alte forme de tratament, precum cele balneare etc.

Cu ce afecțiuni și în ce situații mai pot fi efectuate internări în cadrul SCJU Cluj? Ce se întâmplă cu programările, operaţiile? Mai sunt efectuate examinări de tip CT și RMN?

CITEȘTE ȘI: Directorul medical Adela Golea, despre măsurile de protecție împotriva COVID-19. Ce poate face fiecare dintre noi pentru a preveni răspândirea virusului?

Conform reprezentanților Spitalului Județean de Urgență Cluj (SCJUC), urgențele majore se asistă, iar urgențele minore se rezolvă prin intermediul medicului de familie cu care pacientul poate lua legătura telefonic.

De asemenea, în continuare, urgențele majore sunt asigurate de Unitatea Primiri Urgențe (UPU Cluj) din cadrul Spitalului Județean Cluj, iar pentru problemele cronice, pacientul poate consulta telefonic medicul de familie sau specialistul care îl are în evidență pentru a asista problemele medicale.

În privința desfășurării tratamentelor, reprezentanții spitalului precizează că tratamentul pacienților cronici se efectuează conform schemelor terapeutice, iar pacienții se pot adresa și centrelor de permanență cu respectarea criteriilor epidemiologice.

În contextul instituirii stării de urgență, Comitetul pentru Situații de Urgență a stabilit un circuit al prescripțiilor medicamentoase pentru eliberarea de rețete și urmarea tratamentelor cronice, inclusiv cu implicarea de voluntari pentru livrarea de medicamente la domiciliu.

În ceea ce privește internările, altele decât cele cauzate de infecția cu COVID-19, în conformitate cu ultimele reglementări ale structurilor cu atribuții în domeniu, Ordinul Comandantului Acțiunii nr. 74527 din 23.03.2020, începând cu data de 24.03.2020, pentru o perioadă de 14 zile, au fost suspendate internările pentru intervențiile chirurgicale și alte tratamente și investigații medicale spitalicești, care nu reprezintă urgență și care pot fi reprogramate. 

De asemenea, se suspendă consultațiile programate și programabile, în structurile ambulatorii ale spitalelor publice și private.

În termen de 48 de ore, de la intrarea în vigoare a ordinului la care s-a făcut referire mai sus, se externează toți pacienții care nu reprezintă urgențe și care nu necesită obligatoriu acordarea îngrijirilor medicale în spital.

În continuare, se vor asista pacienții cu urgențe medicale sau cei care pot dezvolta o complicație cu risc vital.

Examinările de tip CT și RMN mai sunt efectuate doar pentru urgențele care sunt obligatorii, în vederea unei decizii terapeutice imediate, cu luarea măsurilor de protecție adecvate.

Prin urmare, în contextul răspândirii infecțiilor cu COVID-19, a instituirii stării de urgență, cu toate implicațiile inerente – limitarea drepturilor/deplasărilor și instituirea unei carantine generalizate, precum și a funcționării precare a sistemului de medicină de familie, cel mai indicat aspect se referă la menținerea stării de sănătate și evitarea îmbolnăvirilor. 

Astfel, în condițiile în care toate forțele sunt antrenate în combaterea infecțiilor cu COVID-19, autoritățile ar trebui să recomande nu doar autoizolarea ori #statulîncasă, ci și menținerea, cu mare grijă, a unei stări de sănătate optime!

Poate face față medicina de familie, din punct de vedere birocratic, unor servicii valabile, recunoscute de către stat și acoperite prin intermediul apelurilor telefonice, e-mailurilor și a documentelor virtuale? 

Între timp, recomandările venite din partea cadrelor medicale, rămân aceleași: 

 – autoizolarea la domiciliu;

 – respectarea recomandărilor autorităților pentru limitarea transmisiei virusului;

După cum notează reprezentanții Spitalului Județean de Urgență Cluj, în scurt timp, SCJU Cluj-Napoca va avea o secțiune dedicată pe pagina oficiala www.scjucluj.ro, care va cuprinde informații pentru pacienți și răspunsuri la întrebările adresate cel mai frecvent de către aceștia, adaptate perioadei pe care o traversăm.

 

 

 

 

sursa foto: spitalulclinicjudeteandeurgentaclujnapoca/facebook.com

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 2 hours FOTOGRAFILA
  Încă un deștept din partidul lui OSĂ: Patinoar la Florești cu copacii înglobați în gheață. Care OSĂ înghețe și, prin urmare, OSĂ fie tăiați la anul că s-au uscat
 • Acum 2 hours Rautacisme
  S-a dat cu gazon rulat să se acopere mântuiala lucrărilor de pe treptele de pe care Emil Boc ne va arăta mândria de a fi român
 • Acum 6 hours FOTOGRAFILA
  “Doreii” municipalităţii în Oraşul de 5 muşchi prea încordaţi ai lui Boc
 • Acum 6 hours Politica
  Stoltenberg: „NATO este pregătită să apere fiecare centimetru de teritoriu aliat” (…) „Cu toţii plătim preţul pentru războiul Rusiei împotriva Ucrainei, dar preţul nostru este în bani, în timp ce ucrainenii plătesc cu sânge”
 • Acum 7 hours Analiza
  Achimaş Cadariu crede că noi am uitat cum au fost trataţi bolnavii de cancer în pandemie şi-şi face publicitate politică cu “umanitatea” faţă de refugiaţii ucraineni
 • Acum 7 hours Politica
  Gabriela Firea despre certificatele de virginitate: “Un barbarism”
 • Acum 8 hours Politica
  Demisie din Consiliul Județean Cluj
 • Acum 8 hours Politica
  Sondaj CURS: PSD conduce detașat, PNL, dublu față de AUR. PNL plătește costurile guvernării, minciunile pe care s-a cățărat la guvernare
 • Acum 8 hours In vizor
  JUSTIŢIA TERGIVERSEAZĂ: Procesul inspectoarei din Primăria Cluj Napoca prinsă cu o avere ilicită de câteva sute de mii de euro merge cu viteza melcului
 • Acum 9 hours Politica
  ÎMPĂTIMIŢII DE “PĂCĂNELE”, TRECUŢI ÎN REGISTRUL NAŢIONAL, CA VIOLATORII: Legea care introduce obligaţia să existe o bază de date cu persoanele care intră la jocuri de noroc, promulgată
 • Acum 10 hours General
  Cod galben de ceaţă şi gheţuş
 • Acum 22 hours Politica
  Csoma Botond, în gura ”șoșoacei” și a ”romașcanului”. S-a umflat rânza patrihoților în ședința solemnă din Parlament de Ziua Națională
 • Acum 23 hours Politica
  AVANGARDE CU CE CRED ROMÂNII: 41% sunt de părere că România va fi admisă; Corupția din vămi și poliție este motiv de îngrijorare pentru țările membre, spun 56% dintre români; 46% cred că ar fi corect ca România să intre singură în Schengen, decuplată de Bulgaria; Cine ar trebui să demisioneze în caz de eșec?
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE