Focus

Ce faceți dacă găsiți un animal sălbatic rănit? Autoritățile sunt de negăsit când ai nevoie de ele. Cazul unei căprioare, găsită în Făget

În Cluj-Napoca, un medic veterinar care vrea să salveze un pui de căprioară bolnav nu are decât trei opțiuni: fie îl preia cu mașina personală, fie așteaptă ca autoritățile să se implice, lucru care nu se întâmplă sau lasă animalul să moară. Medicul veterinar Crina Potcoavă , de la clinica Veterinarus a ajutat pe cont propriu o căprioară deoarece autoritățile la care a apelat nu erau de găsit. 

O clujeancă a fost nevoită să transporte cu mașina personală o căprioară care avea sănătatea extrem de deteriorată și să se ocupe singură de tratamentul medical. Miercuri, 27 septembrie, Crina Potcoavă, medic veterinar a fost sunată de câțiva prieteni care se plimbau în pădurea Făget și anunțată că lângă izvorul Sfântul Ion zace o căprioară. Medicul și-a ascultat instinctele și după ce a văzut că autoritățile nu sunt de găsit, a luat problema în propriile mâini. 

”Au găsit căprioara care nu se ridica de jos, era foarte slabă, foarte deshidratată. Eu am încercat să apelez la câteva asociații care au mașină mai mare, dar nimeni nu a fost disponibil. Atunci m-am dus cu mașina personală. L-am sunat pe șeful meu care a zis că îl sună pe cineva de la Ocolul Silvic, dar nu i-a răspuns. Toată lumea era ocupată sau cu alte treburi. Când am ajuns, căprioara era în stare foarte proastă. Era foarte slabă și cu probleme de natură gastro-intestinală.

Nu avea fracturi sau luxații, nu cred că e vorba de un accident rutier. Era hipotermă și am zis că trebuie luată. Am sedat-o ușor, au luat-o băieții pe brațe și au dus-o la mașină. I-am pus perfuzii, i-am dat antibiotice și antiparazitare. Avem o cameră pentru carantină și am lăsat-o acolo, numai că dimineață am găsit-o moartă. Nu îi dădeam speranțe, dar am încercat. După cum arată, era de o săptămâna așa”, a relatat Crina Potcoavă pentru Cluj 100%.

Medicul veterinar a aflat abia a doua zi după operațiunea de salvare a căprioarei că există totuși o asociație în Cluj la care cetățenii pot apela – dacă găsesc un animal sălbatic rănit sau bolnav-  și care își trimite oamenii la fața locului. Din păcate, membrii asociației sunt, la rândul lor, greu de găsit și ajutorul poate să ajungă prea târziu.

”Autoritățile nu se implică. Nu există nici o autoritate care să preia aceste cazuri. Eu m-am dus cu mașina personală pentru că mi-a fost milă. Am lămurit între timp și partea legală în acest caz. La Asociația Vânătorilor și Pescarilor din Cluj vom rezolva problema, vor face un proces verbal. În astfel de situații, ar trebui să știe și alții că pot apela la ei. Deși cu chiu, cu vai, am reușit să dau de cineva de la ei. Eu am găsit numai un număr de fix. Am înțeles că se poate suna și la 112 și ei să contacteze autoritatea respectivă sau direct la acest AJVPS. Ar trebui făcute mai clare situațiile astea. Sunt medic veterinar, dar nimeni nu mi-a făcut training. Uite că și în cazul unei intervenții medicale totul trebuie pus pe hârtie. Omul de rând, neștiutor, trebuie să știe la cine să sune”, a punctat Crina Potcoavă.

Reprezentanții Inspectoratului Județean de Poliție Cluj avertizează cetățenii să apeleze la autorități dacă găsesc o căprioară rănită, accidentată sau bolnavă.

”Nu ține de Poliție, cu autoritățile locale ar trebui să ia legătura, cu Primăria care ar trebui să îi pună în legătură dacă ei nu au cadrul legal cu asociații care se ocupă cu astfel de situații. Dacă căprioara e rănită, să ia legătura cu autoritățile locale, adică, dacă e într-o pădure care ține de o anumită primărie, cu primăria respectivă să ia legătura”, a declarat Carmen Jucan, purtătorul de cuvânt IPJ.

În Cluj-Napoca există un singur angajat la Poliția Animalelor, care este depășit de situație și nu are cum să ajungă la toate cazurile. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *