În 2016, când au fost în campanie electorală, deputații și senatorii au promis multe pentru electorat, dar cum se întâmplă din 1990 încoace, odată ajunși în fotoliul confortabil din Parlament, uită promisiunile. Ca să nu stea prea liniștiți, din când în când, noi îi luăm la întrebări. Măcar presa să fie cu ochii pe ei. După ce v-am arătat câți bani câștigă lunar și cât cheltuie din bugetul statului pentru naveta Cluj- București, acum îi luăm la întrebări pe parlamentarii clujeni ce au vrut să facă pentru Cluj la început de mandat și ce au reușit să facă până acum.
Astăzi, îi avem în vizor pe Emanuel Ungureanu (USR), Florin Stamatian (PNL) și Cornel Itu (PSD). Urmează ca zilele următoare să îi chestionăm pe ceilalți 7 deputați și 4 senatori.
Citește și:
Emanuel Ungureanu (USR) este, de departe, modelul de deputat pe care ar trebui să îl aibă în vedere majoritatea parlamentarilor. Ca vicepreședinte al Comisiei pentru Sănătate și Familie, Ungureanu este o voce a pacienților, cu care discută și are audiențe acolo unde este cazul, nu la cabinetul parlamentar.
“Eu prefer să merg eu în audiențe la oameni și să nu îi chem la mine într-un birou îndepărtat în Mărăști. Am fost în cabinete, acasă la oameni, în birourile unor notari, în cafenele, m-am întâlnit cu oameni în oraș, pe stradă, în Primărie, la ședințe de Consiliu Local, iar cei care nu au reușit să mă contacteze pe numărul de telefon care este public au fost la cabinetul parlamentar, unde în fiecare zi de luni până vineri, între orele 10.00-12.00 îi pot găsi pe unul dintre consilierii mei, care îi ascultă, fac un rezumat al cauzei și apoi îmi transmit mie cazul. Eu nu am plecat din rândul oamenilor și nu voi pleca niciodată. Eu nu sunt politician, aceasta este o slujbă temporară. Am o misiune, mi-o îndeplinesc și apoi mă întorc la activitățile mele pentru care am o pregătire – profesor, asistent social și dacă este cazul, jurnalist”, spune Emanuel Ungureanu.
Modificarea Legii Transplantului a fost unul dintre obiectivele sale principale.
“Cred că este foarte vizibil dacă ne uităm în ziarul de campanie cu care am mers în județ să promovez ideile mele. În mod clar, mi-am îndeplinit obiectivul principal și anume acela de a fi vocea pacienților. Prin vizitele mele foarte dese în spitalele din Cluj și din țară am reușit să pun presiune pe autoritățile locale să înțeleagă că alocările către Sănătate ar trebui să fie o prioritate.
Pe Legea Transplantului, am făcut pași importanți prin acțiunile mele, mai ales prin moțiunile simple, prin interpelări, ieșiri publice și plângeri penale, inclusiv în cazul unor miniștrii, am făcut sesizări legate de abuzurile lui. Legea Transplantului care se afla în dezbatere publică și era coordonată de aceeași mafie a fost retrasă. Acum fac parte dintr-un grup de lucru transpartinic în cadrul căruia se lucrează pentru o Lege a Transplantului pe model spaniol. Aici eu am avut un rol foarte important, acesta fiind al doilea obiectiv pe plan legislativ pe care mi l-am propus.
Am fost coinițiator al altor legi împreună cu colegi din alte partide, pe mine m-a interesat să găsesc soluții”, afirmă deputatul USR.
Florin Stamatian (PNL) este și el vicepreședinte al Comisiei pentru Sănătate și Familie. Spune că s-a zdrobit pentru Spitalul Regional de Urgență Cluj și s-a agitat un pic pentru problema salariilor din sănătate.
“Pot să vă spun despre Spitalul Regional de Urgență pentru care m-am zdrobit, am umblat, am interpelat și am discutat cu doamna ministru al Fondurilor Europene și cu alți miniștri și din când în când mă duc acolo să văd care este stadiul. Ceea ce mă îngrijorează este faptul că dacă până în decembrie nu se întocmește dosarul, se pierd banii europeni. Ministerul și-a fixat termen de predare a documentației, luna decembrie. Afirmativ, din ce a spus doamna ministru, lucrurile merg înainte și se va respecta acel termen.
În rest, m-am agitat un pic pentru problema cu salariile în domeniul sanitar. Am făcut amendamente la buget pentru faptul că s-au scăzut fondurile pentru materialele de curățenie și dezinfectanți, dar nu s-a acceptat. Am făcut amendament pentru faptul că Ministerul Sănătății nu are un plan sectorial de cercetare”, spune Stamatian.
Citește și:
Deputatul PNL s-a luptat și pentru cercetători, dar și pentru realizarea unui muzeu al locomotivei, în Dej. De asemenea, a avut o întâlnire cu toți managerii spitalelor în chestiuni legate de fondurile de la Casa de Asigurări de Sănătate.
“M-am zbătut pentru proiectele de prevenție. Pe urmă, când a fost problema cu Legea Salarizării, am făcut amendament special pentru că am stat de vorbă cu sindicatele – biologii, fizicienii – se pare că parțial s-a rezolvat pentru că ieri a apărut ordonanța ca și ei să fie cuprinși. Ce a rămas în suspensie și acum discutăm cu Ministerul, asimilarea cercetătorilor ca și medici.
În rest, pot să spun cinstit că l-am sprijinit pe domnul Itu de la Dej să facă un muzeu al locomotivelor la Dej. Mie mi s-a părut o idee bună pentru că trebuie să ne iubim tradiția și să ne iubim istoria”, spune Stamatian.
Cât despre audiențe, este ceva mai greu pentru că oamenii merg mai mult cu probleme administrative.
“Audiențe sunt, dar aici este o mare problemă. În general, audiențele țin mai mult de administrația locală. Ce audiențe am avut au fost în legătură cu relația dintre primari și Consiliul Județean. Nu stă în puterea deputatului să rezolve probleme de urbanism și altele”, punctează parlamentarul clujean.
Ce a vrut să facă pentru Cluj și nu a putut?
“Păi ce pot să fac pentru Cluj? Am insistat la cei din comisia de transport cu privire la problemele Clujului cu transportul și cu traficul și realizarea centurii și așa mai departe. Orice problemă pe care o pui ar însemna să discuți cu cei care trebuie să ia o decizie. Dacă prioritatea este o autostradă de la București la Pitești, atunci aia este prioritatea.
Alte probleme majore pentru Cluj sunt problemele Primăriei, cum a fost de exemplu atunci cu fondurile, cu impozitele când a pierdut 28 milioane euro”, declară Stamatian.
Cornel ITU (PSD) are o listă lungă de inițiative pentru Cluj, dar multe dintre ele nu s-au realizat. Cel puțin, există interes și inițiativă. Printre propunerile sale legislative care vizează Clujul este înființarea parcului științific și tehnologic Tetapolis. Deși a trecut de Camera Deputaților, proiectul este blocat de mai bine de un an la Consiliul Județean.
Exact cum amintea mai sus Florin Stamatian, înființarea unui muzeu al locomotivei este o altă inițiativă pentru Cluj la care lucrează deputatul social-democrat.
“Aș mai aminti sprijin pentru Ambulanța Dej, apoi completarea Legii 69, Legea Sportului pentru că prin sport consider că putem face o societate mai sănătoasă. Am depus un proiect legislativ, Legea 350 privind sumele nerambursabile pentru proiecte. Aici era o sincopă – echipele care erau în campionate nu puteau să își deconteze sumele până la aprobarea bugetului. Acum această sincopă nu mai există. Militez în continuare și am avut discuții interminabile pentru realizarea unei bariere cu semnale acustice la Dej plus cele două bariere din Jucu”, spune deputatul Cornel Itu.
Parlamentarul din Dej menționează și că a uzitat de toate metodele posibile pentru realizarea centurii ocolitoare a Dejului astfel încât traficul din zonă să fie degrevat.