In vizor

Ce fac inspectorii APM porniți la vânat de putoare prin Cluj, își țin respirația când trec pe lângă muntele de gunoi de la Pata Rât al RADP Cluj-Napoca?

Judecând după comunicatul de presă dat azi, 7 septembrie, inspectorii APM Cluj, dublați de cei de la Bacău, adulmecă după mirosuri suspecte peste tot, numai la ditamai muntele de deșeuri al RADP Cluj-Napoca de la Pata Rât gestionat de pensionarul de lux al lui Boc, Ioan Pantelimon (cunoscut și ca Pantelică), își țin respirația și închid aparatele. Muntele acela de mizerie zici că e parfumat cu Grădinile Semiramidei, copertat cu pajiști rupte din Pajiștile Paradisului, nimic nu pute de acolo, deși putrezesc, nesortate, decenii de mizerii operate acolo. Ca să nu mai zicem că, doi ani, cât Pantelică a primit pleașcă operarea neisprăvitului CMID, a cărat acolo, ”noaptea, ca hoții” suta de mii de tone de deșeuri nesortate de la rama din propria sa gestiune – fapte probate cu imagini în articolele de presă ale vremii.

Cică, ”Comunicat de presă referitor la rezultatele analizelor efectuate de Agenția pentru Protecția Mediului Cluj (prin intermediu inutile Prefecturi a județului Cluj);
„Urmare a situației de disconfort olfactiv reclamat de către cetățenii municipiului Cluj-Napoca, începând cu data de 28 august a.c. și a verificărilor efectuate atât la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor (CMID), cât și la Ferma Vegetală din satul Rediu, comuna Aiton, sâmbătă 2 septembrie, la recomandarea conducerii Agenției pentru Protecția Mediului și acelorlalți reprezentanți ai autorităților cu atribuții în domeniu, s-a solicitat un autolaborator al Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM) în vederea analizării calității aerului.
La primele determinări efectuate la depozitul de dejecții Ferma Vegetală din satul Rediu, comuna Aiton, la terenul agricol de lângă ferma vegetală și la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor nu au ieșit în evidență depășiri ale concentrației maxim admise pentru probele de scurtă durată la amoniac.
În urma analizării probelor prelevate de către reprezentanții Agenției pentru Protecția Mediului Cluj prin echipamentele tehnice aflate în dotare, din data de 04.09.2023, din Ferma Vegetală din satul Rediu, comuna Aiton, la limita de incintă, unde s-a amplasat un punct de prelevare pentru determinarea nivelurilor de amoniac (NH3) și hidrogen sulfurat (H2S), prin analiză de durată lungă (24h), s-a constatat faptul că a fost depășit nivelul maxim admis pentru amoniac (0.14 mg/m3 față de 0.1 mg/m3).
În prezent continuă procesul de monitorizare, atât la Ferma Vegetală din satul Rediu, comuna Aiton, cât și la CMID, iar începând de astăzi, cu ajutorul autolaboratorului se vor monitoriza oxizii de azot, oxizii de sulf, monoxid de carbon, compuși organici volatili, particule PM2,5/ PM10 și în completare, cu ajutorul raportării administrației meteo se va putea măsura direcția și viteza vântului, presiunea și temperatura aerului, umiditatea și radiația solară.
Urmare a tuturor analizelor și verificărilor, instituțiile care au responsabilități în domeniu vor stabili măsurile legale.”
Concluzia activistului clujean Szakats Istvan: ”PVUTORUM CLUSIVM este pentru eternitate”.

”La aeroport pute constant, de 10 ani.

În Dezmir pute constant, de ani de zile.
Ieri a puțit iar până la gară. Cui i-a păsat? Strategiei, pe care “o avem”, deci stați liniștiți pe locurile voastre?
În acest moment zece instituții mari și late se prefac că caută sursa mirosului. Ah wow. Iar când căldura se va fi lăsat (mai spre miez de toamnă) o să concluzioneze oficial
– că nu se poate determina sursa
– că vântul
– că oricum totul e în limitele legale, și
– că oricum nu mai pute.
Și tu, clujene, cu asta rămâi. Cu putoarea, și cu garanția fermă că o să revină și la anu’.
Că la modul la care RADP-ul (da, cel din ograda primăriei Cluj-Napoca) a umplut CMID-ul timp de 3 ani cu deșeuri nesortate, de putoarea asta nu mai scapi veci. Nu se poate neutraliza. Cantitatea e prea mare.”