Reportaj

Ce fac clujenii in timpul liber: se urca pe pereti, trag cu arma si se inscriu la jocuri de evadare

In ultimii ani, Clujul a devenit pentru cetatenii sai o zona tot mai profitabila din punctul de vedere al activitatilor recreative. Astfel, pe langa plimbarile prin parc, iesirile la filme, teatru, opera sau la meciuri de fotbal in spatiul terenurilor sintetice, clujenii au oportunitatea de a-si petrece timpul liber si intr-un mod mai extrem sau neobisnuit. Printre acestea este inclus tirul sportiv, disponibil atat celor care detin sau nu arme, paintballul si airsoftul sau escaladarea peretilor. Mai mult, un fenomen care s-a extins foarte mult este si cel al jocurilor de evadare, ele fiind disponibile in mai multe zone din oras de la Strada Petru Maior pana pe Eroilor, Manastur, strada Brassai. Pentru activitatile in cadru inchis, un succes continua sa-l aiba biliardul, darts-ul, bowlingul. Toate aceste activitati presupun organizarea in echipe si socializare, tocmai de aceea ele reprezinta adesea si modalitati de teambuilding organizate de diverse firme.

Paintball si Airsoft, o doza suplimentara de adrenalina

Pasiunea pentru arme si jocuri de strategii a unora poate fi materializata in cadrul jocurilor sportive de Paintball si Airsoft organizate de firma War Zone. Saptamana de saptamana, in zona livadei Steluta, Colonia Breaza, unii clujeni aleg sa iasa din rutina zilnica si sa-si transforme nemultumirile in adrenalina pe terenul de Paintball sau Softball. Foarte multi dintre ei prefera sa joace chiar pe timpul noptii, jucatorii trebuind sa fie astfel mult mai vigilenti.

„Numarul lor este foarte relativ, sunt saptamani in care oamenii vin numai in weekend, depinde foarte mult si de vreme. In ultima perioada au venit mai mult firme care organizau teambuildinguri. De asemenea, sunt participanti care prefera sa joace pe timp de noapte deoarece terenul nu este foarte bine luminat si se vad doar umbrele celorlalti. Cel mai tarziu veneau pe la ora opt, noua seara”, spune Kereszi Janos, reprezentant al War Zone Paintball & Airsoft.

Jocurile se fac pe baza de rezervare, taxa pentru jocul nocturn fiind 30 de lei de echipa. In plus, terenul functioneaza si pe timpul iernii, Kereszi Janos arata ca sunt unii chiar mai interesati de jocul pe zapada.

„Terenul este deschis inclusiv iarna. Anul trecut a fost mai mult noroi, insa cand e zapada, jucatorii sunt si mai interesati, mai ales pe timp de noapte”, a adaugat acesta.

Plata are loc individual, iar pretul include doar totalul bilelor folosite. Jucatorul poate sa ceara la inceput un anumit numar de bile pe care sa-l suplimenteze ulterior. Numarul de bile folosite poate urca de la 50 pana la peste 300. 50 de bile valoreaza 20 de lei, 100 de bile 25 de lei, 200 de bile 45 de lei, iar 300 valoreaza 65 de lei. La 300 de bile, un adaos de inca o suta valoreaza 20 de lei.

In ceea ce priveste jocul de paintball, firma pune la dispozitie si o serie de tipuri si strategii de joc de la Capturarea steagului, pana la Impuscati-l pe Capitan, Apara Obiectivul, Vanatoarea de iepure si altele.

De cealalta parte, doritorii pot opta si pentru varianta Airsoft, sport asemanator paintball-ului, insa bilele folosite in aceasta situatie sunt mult mai mici. Armele sunt replici fidele ale armelor reale cu exceptia faptului ca functioneaza pe baza de cartuse cu gaz comprimat sau baterii electrice.
In cazul Airsoft, jucatorii incep de la numarul de 200 de bile in valoare de 25 de lei si pot sa ajunga pana la 1000 de bile in valoare de 75 de lei. Preturile includ si costume de protectie, iar firma este dispusa sa se deplaseze cu echipamentul si in functie de zonele pe care le doresc participantii.

Poligonul de tir, sansa de a folosi o arma letala

In aceeasi sfera a pasiunii pentru arme, intra si activitatea de tragere in poligon. In Cluj, zona amenajata pentru acest sport se afla pe Calea Baciului. Poligonul de tir a fost infiintat in 2012, iar cei care doresc sa experimenteze folosirea unei arme adevarate pot sa participe chiar daca detin sau nu un permis de port-arma. Conform site-ului, poligondetircluj.ro, firma pune la dispozitie doua tipuri de arme Bull Compact, 9×19 mm si Stayer M9 A1 9×19 mm.

Poligonul este inchis in zilele de marti, joi si duminica, in timpul celorlalte zile functionand intre orele 17 si 21, iar sambata intre 11 si 19. Inchirierea liniei de tragere costa 50 de lei pe ora, iar detinatorii de arme pot beneficia de abonamente de patru, respectiv opt ore pe luna in pretul de 120 si 205 ron. Acestia beneficiaza si de o ora sau doua ore gratuite in functie de abonamentul pentru care opteaza. In functie de pachetul de cartuse, cei fara arma personala au la dispozitie au oferte care urca de la 60 de ron (pachet de 15 cartuse), pana la 300 de lei (pachetul de 75 de cartuse). Persoanelor sub 18 ani le este interzis accesul in poligon. 

Sursa Foto: Freewall.ro

„Urcatul pe pereti” e tot mai practicat de clujeni

O alta activitate mai putin obisnuita, dar foarte apreciata de clujeni este aceea de escaladare a peretilor. Prima sala de escalada din Cluj se numeste Free Wall si a fost deschisa in 2009. Ea are o suprafata de escalada de 200 metri patrati si o inaltime intre 4 si 10 metri. De sase ani, sala pune la dispozitie activitati dedicate atat adultilor cat si copiilor, existand panouri pentru copii, incepatori si avansati.

„Pot sa spun ca oamenii sunt tot mai preocupati de starea lor fizica si de sanatatea lor si, prin urmare, fac tot mai mult sport. Este o modalitate de a te mentine in forma, o modalitate prin care corpul tau face un efort fizic destul de intens, dar pe care mintea ta nu-l percepe ca atare pentru ca e un sport care necesita si concentrare si mai multe abilitati si oamenii nu-si dau seama de efortul fizic pe care-l fac in momentul in care-l realizeaza. La fel este si pentru copilasi care se distreaza catarandu-se si nu-si dau seama ca, de fapt, corpul lor lucreaza foarte intens. Depinde mult de zi, sunt zile in care avem foarte multi copilasi, cand avem grupele de antrenament, sunt adultii, variaza de la o zi”, spune Lucia Szabo din partea salii de escapada Free Wall.

Pentru o zi, biletul de intrare este de 20 de lei, un abonament de 8 intrari pe luna valoreaza 65 de lei, iar abonamentul nelimitat e 85 de lei si presupune, totodata, si trei intrari gratuite pentru un prieten.

Aceasta nu este singura sala de escalada din Cluj, una de profil se afla si pe strada Horea si se numeste Centrala de Escalada. Mai mult, pe langa acestea, tot mai multi clujeni prefera sa-si scoata copiii in aer liber la activitati sportive precum escalada. In acest context, si Adrenalin Park reprezinta una dintre alegerile parintilor pentru timpul petrecut cu copiii lor. Parcul functioneaza zilnic pana la ora 16, de luni pana vineri incepand de la ora 10, iar sambata de la ora 11. In cadrul acesteia, doritorii pot beneficia de un set de 12 trasee aeriene de la trasee pentru copii, pana la cel de initiere pentru adulti. In plus, sunt amplasate si doua tiroliene si sunt stabilite sase trasee de aventura create pe nivele de dificultate.

Sursa Foto: Facebook

Jocuri de Biliard si Darts pentru zile mai linistite

Pentru cei care prefera sa imbine iesirile in oras cu jocul, sunt localuri care ofera clientilor aceasta combinatie. Seara de seara in binecunoscutele centre Infinity din oras si in Complexul Leul se strang atat cei tineri cat si cei mai in varsta pentru jocuri de biliard, bowling sau vizionarea unor meciuri de fotbal. Cartierele cu astfel de centre au deja clienti fideli prezenti inca de la deschidere. Un exemplu in acest sens este si localul Corner Biliard & Snooker de pe strada Islazului. 

„De obicei lumea sta la coada pentru Biliard si Darts, la ping-pong si snooker mai putin. Avem si grupuri care vin in perioada happy hour, clienti fideli care sunt aici de la momentul deschiderii. In weekend e plin, mai ales seara”, povesteste Mihaela Puscas, de la Corner Biliard & Snooker.

Perioada happy hour cuprinde intervalul orelor 12 si 18, cand preturile sunt mai scazute, jocul de darts, biliard si ping-pong fiind 10 lei, in timp ce snookerul e 15 lei. Preturile de noapte au un adaos de 3 lei. Sala nu este mai niciodata goala, clientii fiind atrasi atat de joc, cat si de statul la masa cu prietenii.

Escape room – jocul de evadare

De asemenea, un alt punct de atractie pentru Clujeni il reprezinta localurile care propun jocurile misterioase, de tipul escape room. Fenomenul a inceput in 2013 prin proiectul The Dungeon si a continuat sa se extinda in mai multe zone din oras precum strada Eroilor cu localul Parapark, The Museum de pe strada Brassai sau Camera Terorii din Manastur. Toate aceste spatii sunt special amenajate pentru desfasurarea unui scenariu de tip horror. Jucatorii trebuie sa dezlege misterele astfel incat sa reuseasca sa evadeze in 60 de minute din camera in care sunt inchisi. The Museum este cea mai recenta afacere de acest gen deschisa chiar in acest an. Mai mult, chiar firmele apeleaza la aceste jocuri in activitatile de teambuilding.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *